Τα έξυπνα κράτη έξυπνα πορεύονται. Η Ελλάδα;


Γράφει ο Ιωάννης Αναστασάκης


Προ ολίγων ημερών, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα "Ρήγας Φεραίος" του Πολεμικού Μουσείου της Αθήνας, η εναρκτήρια συνεδρίαση (inauguration) του Συνδέσμου Αποφοίτων από Σχολές επιμόρφωσης του Κέντρου Πολιτικής για την Ασφάλεια της Γενεύης (Athens Alumni Hub of the Geneva Centre for Security Policy - GCSP).


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ελβετίας στην Αθήνα και παρευρέθηκε ο πρέσβης Olaf Kjelsen. Ο λόγος ίδρυσης αλλά και ο τρόπος λειτουργίας του GCSP από την κυβέρνηση της Ελβετίας, είναι υπόδειγμα σοβαρής αντιμετώπισης θεμάτων σχετικών με την Πολιτική Ασφάλειας και αξίζει μελέτης και παραδειγματισμού. Ο Διευθυντής του GCSP πρέσβης Christian Dussey ήταν ο κύριος ομιλητής κατά την συνεδρίαση του Athens Alumni Hub. Στην πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σχετικά με την ίδρυση και την λειτουργία του GCSP.
Στα μέσα της δεκαετίας του 90’ η κυβέρνηση της Ελβετίας αποφάσισε ότι έπρεπε να συμβάλει στις προσπάθειες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την ειρήνη και την ασφάλεια στον κόσμο. Επειδή δεν διέθετε στρατό για συμμετοχή σε ειρηνευτικές αποστολές, βασιζόμενη στην διεθνή αποδοχή της ουδετερότητας της χώρας που πλέον θεωρείται κλασική, αποφάσισε ότι θα ήταν εφικτή η συνδρομή στις προσπάθειες ειρήνευσης μέσω διάθεσης έμπειρων διαμεσολαβητών.
Διαβάστε την συνέχεια στο slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.