Ο διαπρεπής λεξικογράφος Πιερ Λαρούς


Η ιστορία του μεγαλύτερου και πληρέστερου βιογραφικού, βιβλιογραφικού και αναλυτικού ευρετηρίου του κόσμου, του «Μέγα Παγκόσμιου Λεξικού του 19ου Αιώνα» δηλαδή, έχει να κάνει με τα έργα και τις ημέρες ενός δασκάλου.

Ενός δασκάλου που μπούχτισε με την αρχαϊκή παιδεία και τις παρωχημένες εκπαιδευτικές μεθόδους του καιρού του και θέλησε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, παράγοντας έτσι ένα από τα μνημεία της ανθρώπινης γνώσης!

Κι έτσι ο δάσκαλος μετατράπηκε σε λόγιο, λεξικογράφο και εγκυκλοπαιδιστή, αφιερώνοντας τη ζωή του στην έκδοση μιας σειράς από εξέχοντα εκπαιδευτικά και πληροφοριακά έργα στη Γαλλία του 19ου αιώνα.

Ορόσημο της κοπιώδους δουλειάς του δεν θα ήταν άλλο από το σπουδαίο «Grand Dictionnaire Universel du XIXe Siecle», της πλέον εκτεταμένης και αναλυτικής εγκυκλοπαιδικής προσπάθειας που ευτύχησε ποτέ να δει ο κόσμος, ενός έργου δηλαδή που είχε έρθει για να γίνει παγκόσμια αναφορά γνωσιακής εγκυρότητας και πληροφοριακής αξιοπιστίας.

Το 15τομο έργο του 1866-1876 (με δύο ακόμα τόμους να εκδίδονται αργότερα, το 1878 και το 1890), παραμένει ακόμα και σήμερα η μόνη λεξικογραφική-εγκυκλοπαιδική απόπειρα που δίνει γενικούς ορισμούς και περιγράμματα για όλους τους τομείς της ανθρώπινης δράσης, παρέχοντας τόσο λεπτομερείς και προσεκτικές πληροφορίες για τόσα πολλά πράγματα.

Η παρισινή έκδοση του 19ου αιώνα λειτούργησε ως βάση για όλες τις κατοπινές επικαιροποιήσεις της εγκυκλοπαίδειας του Πιερ Λαρούς, που έμελλε να γίνει ο απόλυτος άξονας αναφοράς για τη γνώση του πλανήτη, το πολυτιμότερο μαθητικό και σπουδαστικό βοήθημα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Το τεραστίων διαστάσεων μάλιστα έργο, τόσο σε έκταση όσο και σημασία, έμελλε να διεκδικήσει τη ζωή του δημιουργού του, καθώς ο Λαρούς χτυπήθηκε από εγκεφαλικό επεισόδιο εξαιτίας της ασύλληπτης υπερκόπωσης που διεκδίκησε η σύνταξη του εμβληματικού εγκυκλοπαιδικού λεξικού του…

Διαβάστε την συνέχεια στο newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.