Η σφαγή των κοιμισμένων - Καταδρομική επίθεση τον 17ο αιώνα


Γράφει ο Παντελής Καρύκας


Ο Τριακονταετής Πόλεμος (1618-48) χαρακτηρίζεται ως η καταστροφικότερη σύγκρουση στην ιστορία της Ευρώπης μετά τις επιδρομές των Βαρβάρων και πριν τους Ναπολεόντειους Πολέμους. Κακώς θεωρείται θρησκευτικός πόλεμος καθώς η κόντρα ρωμαιοκαθολικών και προτεσταντών ήταν μόνο η αφορμή.


Η ρωμαιοκαθολική, τότε, Γαλλία, είχε εισέλθει στην σύγκρουση στο πλευρό των προτεσταντών κατά των επίσης ρωμαιοκαθολικών της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας των Αψβούργων και του ιδίου δόγματος Βαυαρών και Ισπανών. Χάρη στην επέμβαση των Σουηδών οι αντίπαλες των Αψβούργων δυνάμεις είχαν σχεδόν θριαμβεύσει ακόμα και μετά τον θάνατο του μεγάλου Σουηδού βασιλιά Γουστάβου Αδόλφου. Ωστόσο τον χειμώνα του 1643 μια μάχη σχεδόν έκρινε το αποτέλεσμα του πολέμου…
Αιφνιδιασμός στο Τούτλινγκεν
Στις αρχές Νοεμβρίου του 1643 δύο αντίπαλες στρατιές ελίσσονταν στην περιοχή της του σημερινού γερμανικού κρατιδίου της Βάδης – Βυρτεμβέργης. Η μια γαλλογερμανική, υπό τον Δανό στρατηγό Ιωσία Ράντσαου, διέθετε 18.000 άνδρες. Η αντίπαλή της, αυτοκρατορική, υπό τον στρατάρχη Φραντς φον Μέρσι, διέθετε 15.000 άνδρες.
Διαβάστε την συνέχεια στο slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.