Ζηνοβία: Η αινιγματική βασίλισσα της Παλμύρας, ο πόλεμος κατά των Ρωμαίων


Γράφει ο Παντελής Καρύκας


H Ζηνοβία (από το Ζεύς και βίος) αποτελεί μια άκρως αινιγματική προσωπικότητα της ύστερης αρχαιότητας. Γεννήθηκε το 240 μ.Χ. Η ίδια υποστήριζε ότι ήταν απόγονος της Κλεοπάτρας της Αιγύπτου και κατά συνέπεια είχε ρίζες από τους Πτολεμαίους. Την πληροφορία αυτή αναφέρει και «Αυγουσταία Ιστορία».
Μιλούσε απταίστως ελληνικά, αραμαϊκά και λατινικά. Παντρεύτηκε τον άρχοντα της Παλμύρας Οδαίναθο. Η Παλμύρα ήταν υπό τη εξουσία των Ρωμαίων.


Όμως το 260 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Βαλεριανός συντρίφθηκε από τους Πάρθους και αιχμαλωτίσθηκε. Οι Πάρθοι ξεχύθηκαν ασυγκράτητοι προς λεηλασία των ρωμαϊκών επαρχιών αλλά ο Οδαίναθος κατάφερε να τους νικήσει. Σε αντάλλαγμα η Ρώμη τον ανακήρυξε υποτελή βασιλιά της Παλμύρας.
Ο Οδάιναθος παρέμεινε υποτελής της Ρώμης. Όμως το 267 μ.Χ. δολοφονήθηκε ο ίδιος και ο γιος του από τον πρώτο του γάμο και διάδοχός του Ηρωδιανός. Έτσι ο θρόνος της Παλμύρας έμεινε κενός και την εξουσία ανέλαβε η Ζηνοβία. Φήμες της εποχής ανέφεραν πως η βασίλισσα είχε εμπλοκή στη δολοφονία του συζύγου της.
Ο πόλεμος με τη Ρώμη
Η Ζηνοβία, πνεύμα ανεξάρτητο, δεν μπορούσε να αποδεχτεί την υποτέλεια στη Ρώμη. Αφού εδραίωσε την εξουσία της στην πόλη και πήρε με το μέρος της τον στρατό αποφάσισε να κινηθεί. Ο στρατός της, υπό τον στρατηγό Ζάβδα, εισέβαλε στην Πετραία Αραβία. Νίκησε τους Ρωμαίους και κατέκτησε την περιοχή.
Κατόπιν εισέβαλε στην κοιλάδα του Ιορδάνη και μετά στην Αίγυπτο την οποία και προσάρτησε στερώντας τη Ρώμη από μια πλούσια επαρχία. Ακολούθως κατέλαβε σημαντικό τμήμα της ανατολικής Μικράς Ασίας φτάνοντας στη Μεσοποταμία, ανατολικά και στο Σουδάν, νότια.
Διαβάστε την συνέχεια στο slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.