Τουρκικό λόμπι στις ΗΠΑ - Ένα πανίσχυρο δίκτυο πολλών εκατομμυρίων


Γράφει ο Adam Klasfeld 

Μτφρ. Βαγγέλης Γεωργίου

Πριν από πέντε χρόνια, η ήπια ισχύς της Τουρκίας ξαφνικά διογκώθηκε στις ΗΠΑ, καθώς εκπρόσωποι ομάδων συμφερόντων και φιλοκυβερνητικές φιλανθρωπικές οργανώσεις έλαβαν χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων.
Ήταν η ίδια χρονιά που δημοσιοποιήθηκαν βίντεο, τα οποία έδειχναν τον τότε πρωθυπουργό Ερντογάν να δίνει εντολή στον γιο του Μπιλάλ να μοιράσει έναν πακτωλό χρημάτων μέσω ενός σχήματος ξεπλύματος πολλών βρόμικων δισ. δολαρίων.

«Τώρα, αυτό που λέω είναι να βγάλεις στο εξωτερικό ότι υπάρχει στη χώρα» μπορούσε κανείς να ακούσει τον Ερντογάν να λέει στον γιο του σε ηχογραφήσεις που είδαν εκατομμύρια στο YouTube και μεταφράστηκαν από την τουρκική εφημερίδα Zaman. «Τι θα μείνει για μένα πατέρα;» απάντησε ο Μπιλάλ. «Τα δικά σου χρήματα είναι φυλαγμένα».
Οι διάλογοι δημοσιεύτηκαν τον Μάρτιο του 2014 και οι ταινίες έδειχναν τον Ερντογάν να ανησυχεί που η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης έκανε εφόδους σε κορυφαίους αξιωματούχους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και του τότε συμμάχου του Reza Zarrab, ενός έμπορου χρυσού που κατηγορείται για διαφθορά. Η τουρκική κυβέρνηση αμφισβήτησε την αυθεντικότητά τους, αλλά σύμφωνα με ειδικούς, το υλικό δεν υπέστη παρέμβαση.
Τρία χρόνια αργότερα, σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης, ο Reza Zarrab θα ενέπλεκε τον Ερντογάν σε μια συνωμοσία δωροδοκιών για να παραβιάσει τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν. Πρόκειται για μια εξέλιξη από την οποία ο Ερντογάν αναγκάστηκε να απαγκιστρωθεί, μέσω του τουρκικού λόμπι και με τη βοήθεια του Τραμπ και του δικηγόρου του Ρούντι Τζουλιάνι.
Διαβάστε την συνέχεια στο slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.