Εθνικά Θέματα: Ηχηρή η απουσία τους από την ομιλία Μητσοτάκη


Γράφει ο Σπύρος Γκουτζάνης

Δίχως αναφορά στην εξωτερική πολιτική παρά τα ταξίδια και τις επαφές που είχε τους τρεις πρώτους μήνες, και παρά τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή από την Κύπρο μέχρι το Αιγαίο, ήταν η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.
Ο πρωθυπουργός έκανε απολογισμό των 100 πρώτων ημερών, δίνοντας έμφαση και περιγράφοντας αναλυτικά τα οικονομικά και φορολογικά μέτρα «για να φανεί» όπως είπε «ποιοι είναι με τους πολλούς και ποιοι είναι με την ελίτ» και αναφέρθηκε εκτενώς και στον προγραμματισμό των επόμενων 100 ημερών.

Ειδική αναφορά έκανε στο Μεταναστευτικό: «Με την απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου. Με τον αυστηρότερο έλεγχο των συνόρων μας. Και με την οργανωμένη αποσυμφόρηση των ακριτικών νησιών μας. Το θέμα αυτό θα συζητήσω σε λίγο και με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τουσκ. Προωθούμε το Μεταναστευτικό ως θέμα ευρωπαϊκό γιατί –ακριβώς- είναι θέμα της Ευρώπης».
Επίσης στο νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού: «δεν θα είναι μόνο αναγνώριση ενός δικαιώματός τους. Αλλά και ένας πρόσθετος δεσμός με την πατρίδα, που θα γιγαντώσει την δύναμη και την επιρροή της». Είπε ακόμη ότι είναι μέτρο που προβλέπεται από το Σύνταγμά μας και εξασφαλίζει την ισότητα όλων των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους Ελλήνων.
Σημείωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει εργαστεί σοβαρά για αυτό και πρόσθεσε ότι «εγώ προσωπικά άνοιξα, ήδη, το σχετικό διάλογο» με διάθεση να κάνει τις απαραίτητες υποχωρήσεις για να περάσει με τη ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Προανήγγειλε και «το νέο Ασφαλιστικό, που θα είναι συμβατό με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας οι οποίες δικαίωσαν την κριτική μας στο έκτρωμα Κατρούγκαλου και το οποίο δεν θα μειώνει καμία σύνταξη Έλληνα!». Είπε ακόμη ότι θα δοθούν όλα τα επιδόματα.

Για Novartis 

Ξεκίνησε από τη λειτουργία της κυβέρνησης και από τον διαχωρισμό της κοινοβουλευτικής από την εκτελεστική λειτουργία και σημείωσε ως ένδειξη σεβασμού της κοινοβουλευτικής δράσης ότι η κυβέρνηση άφησε στην Βουλή την πρωτοβουλία της Novartis κάτι, είπε που θα χρειαστούν, αρκετό καιρό μέχρι να αντιληφθούν οι πολιτικοί αντίπαλοι. Σημείωσε ότι κατά την χθεσινή διαδικασία οι υπουργοί ήταν στην αίθουσα αλλά κάθονταν στα βουλευτικά και όχι στα υπουργικά έδρανα.
Ακολούθως εξαπέλυσε επίθεση στους πολιτικούς αντιπάλους με αφορμή την υπόθεση Novartis λέγοντα ότι «δυστυχώς, εκείνοι που, ως κυβέρνηση χθες, προανήγγειλαν δήθεν πολιτικά σκάνδαλα, προαποφάσιζαν διώξεις και επιστράτευαν ψευδομάρτυρες, δεν αντιλαμβάνονται ότι κάτι άλλαξε στην Ελλάδα. Και αυτοί που με θράσος έστηναν 10 κάλπες στη Βουλή για να σπιλώσουν αντιπάλους, δεν συνειδητοποιούν ότι τώρα υπάρχει μία κυβέρνηση που δεν παρεμβαίνει ούτε στα καθήκοντα του Κοινοβουλίου, ούτε της Δικαιοσύνης».

Απολογισμός των 100 πρώτων ημερών 

Αναφέρθηκε στα νομοσχέδια και στις δράσεις των 100 πρώτων ημερών:
  • «Το πρώτο μας νομοσχέδιο αφορούσε τη βελτίωση της ποιότητας της διακυβέρνησης και του κράτους. Τώρα το Υπουργικό Συμβούλιο συνέρχεται τακτικά θέτοντας τους στόχους μίας κυβέρνησης που λειτουργεί με χρονοδιαγράμματα. Αλλά με 30% λιγότερους Γενικούς Γραμματείς και λιγότερους μετακλητούς υπαλλήλους. 
  • Μειώσαμε αμέσως κατά 22% μεσοσταθμικά τον ΕΝΦΙΑ. Και ήδη στο σχέδιο του Προϋπολογισμού, ο φορολογικός συντελεστής για τα χαμηλά εισοδήματα πέφτει από το 22% στο 9%. Στις επιχειρήσεις, από 28% στο 24%. Και στα μερίσματα, από 10% στο 5%.
  • Απαλλάξαμε τράπεζες, επιχειρήσεις και πολίτες από τη θηλειά των capital controls. Και για την τόνωση της οικοδομής και της αγοράς αναστέλλουμε για 3 χρόνια τον ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων και παρέχουμε έκπτωση 40% στις δαπάνες  για την αναβάθμιση κτιρίων. Δώσαμε, όμως, και μία ακόμη ευκαιρία σ’ όσους χρωστούν με το νέο, ευνοϊκό σύστημα των 120 δόσεων.
  • Με καίριες νομοθετικές παρεμβάσεις εξαλείψαμε, επίσης, πολλές δυσλειτουργίες που κακοφόρμιζαν: Το άσυλο της βίας και της παρανομίας καταργήθηκε. Και η δημοκρατία επέστρεψε στα πανεπιστήμια!  Δήμοι και περιφέρειες απελευθερώθηκαν από τα δεσμά της αδιέξοδης απλής αναλογικής. 
  • Μέχρι το τέλος του χρόνου το σχέδιο «ΗΡΑΚΛΗΣ» θα αντιμετωπίσει τον βραχνά των κόκκινων δανείων».
Σημείωσε ακόμη ότι στις 100 πρώτες ημέρες, για παράδειγμα, στον τομέα της Ασφάλισης αποδόθηκαν 66.000 αυξημένες συντάξεις χηρείας που είχαν σχεδόν καταργηθεί. Η χώρα βρίσκεται ήδη στις αγορές με επιτόκια χαμηλότερα από ποτέ, έτοιμη να αποπληρώσει και το δάνειο του ΔΝΤ. Και ότι στις Επενδύσεις, προχωρεί το Ελληνικό και το νέο σχέδιο της Cosco και του ΟΛΠ.
«Η χώρα ανακτά την αξιοπιστία της», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι γι αυτό δανείστηκε πρόσφατα με επιτόκιο μόλις 1,5% όταν τον Μάρτιο η προηγούμενη κυβέρνηση δανείστηκε με 3,9%. «Και μάλιστα, τώρα, το διεθνές ενδιαφέρον ήταν οκταπλάσιο. Οι οφειλές άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ επεστράφησαν στους ελεύθερους επαγγελματίες».

Οι επόμενες 100 μέρες Μητσοτάκη

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες των επόμενων 100 ημερών κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον αντικαπνιστικό νόμο για τον οποίο είπε απευθυνόμενος κυρίως στους καπνιστές βουλευτές του «είναι να στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί σε συμμαχία με όλους τους πολίτες».
Σημείωσε ότι υπό κατάθεση βρίσκεται το αναπτυξιακό νομοσχέδιο με τον εύγλωττο τίτλο "Επενδύω στην Ελλάδα", ότι εντός του Οκτωβρίου και έως αρχές Νοεμβρίου, θα ψηφιστούν οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, εξαλείφοντας την ατιμωρησία των προηγούμενων ρυθμίσεων. Αλλά και το νέο Φορολογικό, όπου θα περιλαμβάνονται όλες οι ελαφρύνσεις.
«Σύντομα η χώρα μας θα έχει ένα αναθεωρημένο, πιο λειτουργικό Καταστατικό Χάρτη και η πολιτική τάξη  ένα νέο, δίκαιο εκλογικό σύστημα. Η Οικονομία θα αναπτύσσεται με ρυθμό άνω του 2,8% και η ανεργία θα μειωθεί τουλάχιστον κατά δύο μονάδες».
από slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.