Γιατί ο Ερντογάν χρειάζεται την εισβολή στη Συρία


Στον χάρτη που με υπερηφάνεια δημοσιεύεται στις τουρκικές εφημερίδες εμφανίζονται οι βάσεις, τα φυλάκια και τα ορμητήρια των Αμερικανών στην περιοχή ανατολικά του Ευφράτη, στη Βόρειο Συρία, όπου αναμένεται πολύ σύντομα να εκδηλωθεί η τουρκική εισβολή. Στο κάτω μέρος του χάρτη και αριστερά βρίσκεται η Ράκκα, η πρώην πρωτεύουσα του Ισλαμικού Χαλιφάτου ή ISIS.

Οι Αμερικανοί έχουν ήδη αποσυρθεί ή βρίσκονται σε φάση απόσυρσης από τα σημεία στα οποία ήταν αναπτυγμένες οι δυνάμεις τους. Στην περιοχή βρίσκονται αναπτυγμένες οι ένοπλες δυνάμεις των Κούρδων Πεσμεργκά, έως και χθες συμμάχων των Αμερικανών που έχουν εκπαιδευτεί από Αμερικανούς συμβούλους και έχουν εφοδιαστεί με αμερικανικά όπλα. Πρόκειται για τις κουρδικές δυνάμεις YPG της Συρίας, που πολιτικά ταυτίζονται με το ΡΚΚ και οι οποίες εξολόθρευσαν το Χαλιφάτο, καταλαμβάνοντας όλη την περιοχή ανατολικά του Ευφράτη, με τη στήριξη βεβαίως της αμερικανικής αεροπορίας καθώς και των επισήμων ενόπλων σχηματισμών του Ιράκ, τουλάχιστον σε κάποιες φάσεις των μαχών.
Σε αυτήν την περιοχή ετοιμάζεται να εισβάλει ο Ταγίπ Ερντογάν μετά και το πράσινο φως που έλαβε από την Ουάσινγκτον, την οποία αναμένεται να επισκεφτεί επίσημα τον επόμενο μήνα, δίνοντας έτσι τέλος στην πολυσυζητημένη αλλά όχι και τόσο υπαρκτή αμερικανο-τουρκική διένεξη.
Συμπερασματικά λοιπόν, ο Ερντογάν και τα ρωσικά συστήματα S400 εγκατέστησε, και ζώνη ασφαλείας εντός της Συρίας δημιουργεί, και τους ένοπλους Κούρδους θα απωθήσει από τα σύνορά του, όπως διακαώς επιθυμούσε, αλλά και στον Λευκό Οίκο θα συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ. Αυτά ως προς την αξιοπιστία των διπλωματικών κινήσεων της ομάδας που αυτήν τη στιγμή έχει το πάνω χέρι στον Λευκό Οίκο (ομάδα Πομπέο) μετά την αποπομπή του Συμβούλου Ασφαλείας Τζον Μπόλτον, του αποκαλούμενου και «Ιέρακος».
Η μεταστροφή της πολιτικής του Λευκού Οίκου έναντι της Άγκυρας είναι ορατή εδώ και λίγους μήνες και πάντως πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των G20 στην Οζάκα της Ιαπωνίας.
Σύμφωνα με το σχέδιο της Άγκυρας, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα επιχειρήσουν να διασφαλίσουν μία ζώνη ασφαλείας στην οποία θα αναγερθούν κατοικήσιμοι αστικοί πυρήνες, όπου θα μεταφερθούν 2,5 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες, σουνίτες μουσουλμάνοι, από τα περίπου τέσσερα εκατομμύρια που διαβιούν ήδη στην Τουρκία. Κατά τον Ερντογάν, η κατασκευή των οικισμών αυτών στη ζώνη ασφαλείας θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Το ζήτημα τέθηκε ήδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με βασικό συνομιλητή τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας κ. Ζεεχόφερ, ο οποίος βρέθηκε προ ημερών στην Τουρκία. Ο Γερμανός αξιωματούχος πάντως δήλωσε μετά τις συνομιλίες: «Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Τουρκία για όσα έχει πράξει για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα».
Είναι προφανές πως η επιχειρηματολογία του Ταγίπ Ερντογάν βρίσκει αποδέκτες τόσο στο πολεμικό σκέλος (εισβολή στη Συρία) όσο και στο μεταναστευτικό (μετεγκατάσταση Σύρων σε ζώνες ελεγχόμενες από την Τουρκία στη Συρία). Η Ευρώπη και το Βερολίνο έχουν λόγους να ανησυχούν ακόμη περισσότερο μετά την αποκάλυψη πως οι Σύροι πρόσφυγες που έχουν εγκατασταθεί στην Τουρκία εδώ και οκτώ χρόνια γέννησαν συνολικά 1.055.000 παιδιά, αγόρια και κορίτσια. Αυτός ο αριθμός είναι μεγαλύτερος από τον συνολικό πληθυσμό προσφύγων που πέρασαν στην Ευρώπη από το 2015 έως σήμερα. Δηλαδή ο ρυθμός νέων γεννήσεων από Σύρους γονείς στην Τουρκία είναι μεγαλύτερος από εκείνον της μετεγκατάστασης Σύρων προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη.
Άρα, σε απόλυτους αριθμούς, οι Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία θα αυξάνονται συνεχώς όχι μόνον λόγω νέων αφίξεων από τις εμπόλεμες ζώνες αλλά και λόγω νέων γεννήσεων. Το πρόβλημα, λοιπόν, θα είναι άλυτο, αν όλα αυτά τα εκατομμύρια των ανθρώπων δεν επιστρέψουν κάποια στιγμή στην ίδια τη Συρία. Εδώ έρχεται και κουμπώνει η τουρκική πρόταση προς τους πανικόβλητους Ευρωπαίους (και Έλληνες) συνομιλητές. 
Δείτε τους απίστευτους αριθμούς γεννήσεων στους χώρους όπου είναι εγκατεστημένοι Σύροι πρόσφυγες (σε χιλιάδες).
Erkek =αγόρια, Kadin = κορίτσια, Toplam = σύνολο
Παρατηρούμε, δηλαδή, πως όσον αφορά στις ηλικίες 0-4 ετών έχουν γεννηθεί 556.366 παιδιά, ενώ για τις ηλικίες 5-9 ετών είχαν γεννηθεί 495.331 παιδιά. Στην οκταετία, δηλαδή, γεννήθηκαν περισσότερα από 1 εκατομμύριο παιδιά.
από zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.