Hotspot όλη η Ελλάδα - Αποθήκες ψυχών θέλουν τις χώρες του Νότου


Γράφει ο Σταύρος Χριστακόπουλος

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, στην πρόσφατη συνάντησή της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Βερολίνο, δήλωσε πολύ ικανοποιημένη επειδή η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει πιστά τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό.

Επιπλέον δήλωσε ότι το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της Ε.Ε. και ότι ορθώς η δική μας κυβέρνηση εφαρμόζει το σκέλος της συμφωνίας που αφορά τις επαναπροωθήσεις. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «είμαστε μακριά από την υλοποίηση μιας βιώσιμης λύσης».
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, στη δική του συνάντηση με τον Μητσοτάκη στη Χάγη αυτή την εβδομάδα, σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού στο πλαίσιο της Ε.Ε., διότι «η Ευρώπη πρέπει να δείξει αλληλεγγύη, να μην μείνει μόνη η Ελλάδα».
Για όλα αυτά πάντως παρέπεμψε στο σχέδιο που αναμένεται να εμφανίσει το φθινόπωρο η νέα επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Ωστόσο το πραγματικό ενδιαφέρον των Ευρωπαίων δεν εστιάζεται στην ελάφρυνση των μεταναστευτικών / προσφυγικών βαρών της Ελλάδας και των υπολοίπων χωρών της νότιας Ευρώπης (Ιταλία και Ισπανία), αλλά στον αποκλεισμό της πιθανότητας αυτά τα βάρη να μεταφερθούν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Εξάλλου ήδη το μεταναστευτικό / προσφυγικό ζήτημα έχει αποτελέσει τον καταλύτη μιας βίαιης πολιτικής αλλαγής, η οποία όχι μόνο συντελείται ήδη, αλλά επιπλέον έχει πολύ δρόμο μπροστά της.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι η νέα πρόεδρος της Κομισιόν, Γερμανίδα άλλωστε, περιορίζει την έννοια της «αλληλεγγύης» προς τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου στην ενίσχυσή τους με υλικοτεχνική υποδομή και οικονομικά ανταλλάγματα προκειμένου να μοιράσουν μεταξύ τους τα βάρη που προκύπτουν από τη μετανάστευση πρωτίστως και την προσφυγιά δευτερευόντως.
Υπό διάλυση
Σε αυτό το πλαίσιο οι κυβερνήσεις του Τσίπρα εύκολα κατηγορούνται από γερμανικά ΜΜΕ ότι τα προηγούμενα χρόνια «ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν να δημιουργήσουν τις αναγκαίες δομές για να επιταχυνθεί η διαδικασία χορήγησης ασύλου» (Frankfurter Allgemeine Zeitung) και αντιστοίχως επαινείται η νέα κυβέρνηση επειδή επιτέλους δείχνει τη βούληση να επιταχύνει τις διαδικασίες παροχής ασύλου, ωστόσο τα πράγματα είναι λίγο πιο σύνθετα.
Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε μεταφέρει από τα νησιά του βόρειου Αιγαίου στην ενδοχώρα περί τους 30.000 πρόσφυγες, αλλά αυτό ουδόλως βοήθησε στην αποσυμφόρηση των νησιών, τα οποία ζουν στις χειρότερες δυνατές συνθήκες, με διαλυμένη οικονομία, με δραματική μείωση τουριστικών αφίξεων και με τοπικές κοινωνίες στα όρια της αντοχής τους – ή και πέραν αυτών.
Άλλωστε τα νησιά έχουν από καιρό πάψει να υποδέχονται πρόσφυγες. Σε συντριπτικό ποσοστό οι διαμένοντες στη Μόρια και σε άλλους χώρους υποδοχής των νησιών είναι Αφγανοί και Βορειοαφρικανοί μετανάστες, πολλοί εκ των οποίων ανήλικοι χωρίς προστασία και άλλοι που προβαίνουν διαρκώς σε έκνομες ενέργειες (βιασμοί, ναρκωτικά, βία) αποτελώντας πηγή κινδύνου για τους υπόλοιπους διαμένοντες μετανάστες / πρόσφυγες και πηγή ανησυχίας για τις τοπικές κοινωνίες.
Εξαγορά...
Υπ’ αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση της Ν.Δ. πολύ σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να προσφέρει περαιτέρω διευκολύνσεις στο μεταναστευτικό / προσφυγικό με αντάλλαγμα διευκολύνσεις στο αίτημά της για μείωση των οικονομικών βαρών ως προς το χρέος. Εν τω μεταξύ προσπαθεί να βρει τρόπους πρόσκαιρης ανακούφισης «προσευχόμενη» ότι δεν θα χειροτερέψουν τα πράγματα την αμέσως επόμενη περίοδο, αλλά χωρίς σαφές αποτέλεσμα έως τώρα, αφού:
● Η επανεκκίνηση της διαδικασίας των επαναπροωθήσεων μερικών δεκάδων μεταναστών «απαντήθηκε» από την Τουρκία με πολλαπλάσιες νέες αφίξεις.
● Η κατάργηση της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου σε δεύτερο βαθμό «απαντήθηκε» από τους διοικητικούς δικαστές με την επισήμανση ότι αυτό το μέτρο όχι μόνο αντίκειται στο ευρωπαϊκό και το ανθρωπιστικό δίκαιο, αλλά και στη νομολογία, ενώ επιπλέον «η τυχόν σχεδιαζόμενη μεταφορά των υποθέσεων αυτών απευθείας στα διοικητικά δικαστήρια» θα έχει αποτέλεσμα να «επιβαρυνθούν υπέρμετρα με δυσμενείς επιπτώσεις στην ταχύτητα και αποτελεσματικότητα της συνολικής λειτουργίας τους».
● Παρότι ήδη στο Αιγαίο πλέουν το ΝΑΤΟ (ως παρατηρητής), η Frontex και οι ελληνικές περίπολοι, η κατάσταση ουδέποτε ελέγχθηκε παρά μόνο στον βαθμό που η Τουρκία μείωνε την πίεση. Υπ’ αυτήν την έννοια η κυβερνητική απόφαση (ενδεχομένως απλή ευχή) για αύξηση των περιπολιών με τη συνδρομή των Ευρωπαίων είναι αμφίβολο ποιο αποτέλεσμα θα έχει.
● Δεδομένης της αναποτελεσματικότητας της έως τώρα μεταφοράς προσφύγων στην ενδοχώρα, είναι επίσης αμφίβολο αν οι νέες μεταφορές θα ανακουφίσουν τα νησιά, ενώ το πιθανότερο είναι ότι οι τοπικές κοινωνίες δεν θα υποδεχθούν θετικά την εσωτερική ανακατανομή μεταναστών και προσφύγων.

Ακριβώς, λοιπόν, επειδή η Τουρκία ασκεί σταθερά πίεση στην Ελλάδα μέσω του μεταναστευτικού, επειδή οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται μόνο για τη διατήρηση των δικών τους πολιτικών ισορροπιών και επιχειρούν να εξαγοράσουν τους Νότιους με «χάντρες και καθρεφτάκια» για να φορτωθούν τα βάρη, επειδή οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν για πολλούς λόγους τα επόμενα χρόνια, καλό θα είναι το επόμενο διάστημα να καταλήξουμε σε ένα μοντέλο αντιμετώπισης του θέματος που να υπερβαίνει το ωχαδελφίστικο δόγμα «και αύριο μέρα είναι».
Ο κλυδωνισμός των ισορροπιών στην Ευρώπη και η δραματική πολιτική αλλαγή τα τελευταία χρόνια στην Ιταλία, με κοινό παρονομαστή το μεταναστευτικό, αποτελούν κάτι περισσότερο από προειδοποιητικές βολές για το μέλλον...

από topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.