«Κόκκινο» στις «πράσινες» σχολές - Η Κεραμέως «ξηλώνει» το σχέδιο για ελεύθερη πρόσβαση σε σχολές ΑΕΙ


Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Γράφει ο Δημήτρης Χρυσικόπουλος
από topontiki.gr

Τέλος στα σχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για ελεύθερη πρόσβαση σε κάποιες σχολές των πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας έβαλε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο η νέα υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Έτσι, η πρόβλεψη Γαβρόγλου για «πράσινες» και «κόκκινες» σχολές μπαίνει στο... χρονοντούλαπο της Ιστορίας και πλέον μένει να φανεί τι άλλο σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για το σύστημα πρόσβασης από τη Δευτεροβάθμια στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
«Μπλόκο» στις «πράσινες»

Συγκεκριμένα η Νίκη Κεραμέως, μιλώντας πριν από μερικές ημέρες στο Open TV, είπε χαρακτηριστικά ότι «διαφωνούμε με τον διαχωρισμό των σχολών σε σχολές υψηλού και χαμηλού κύρους. Επίσης διαφωνούμε με το γεγονός ότι τα παιδιά καλούνται να παίξουν ένα τυχερό παίγνιο επί της ουσίας, να μαντέψουν Οκτώβριο μήνα ποιες είναι οι δέκα σχολές όπου ενδεχομένως μπορεί να μπει κανείς ελεύθερα. Άρα, αυτό δεν θα ισχύσει. Δεν θα υπάρχει διαχωρισμός. Θα δίνει κανείς κανονικά πανελλαδικές και θα εισάγεται σε όλες τις σχολές της χώρας». 
Προσέθεσε δε ότι «για τα παιδιά που μπαίνουν στη Γ’ Λυκείου και θα δώσουν εξετάσεις πρώτη φορά του χρόνου το μόνο εύκολο θα ήταν να πούμε “καταργούμε το σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ψηφίστηκε, γιατί διαφωνούμε με αυτό επί της ουσίας”, αλλά δεν το κάνουμε γιατί θα ήταν ανεύθυνο απέναντι στα παιδιά που έχουν μπει σε μια φάση προετοιμασίας. Άρα κρατάμε το σύστημα όπως ψηφίστηκε για τα παιδιά που μπαίνουν τώρα στη Γ’ Λυκείου και θα φέρουμε κάποιες βελτιωτικές κινήσεις». 

Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι το πρόγραμμα της Ν.Δ. προβλέπει πως το σύστημα θα εφαρμοστεί για τουλάχιστον δύο χρόνια, θα αξιολογηθεί και μετά... βλέπουμε αν θα αλλάξει ή θα παραμείνει το ίδιο.
Το σύστημα Γαβρόγλου

Υπενθυμίζεται ότι, αναλύοντας το νέο εξεταστικό σύστημα (που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το 2020), ο τέως υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου είχε εξηγήσει ότι οι σχολές στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα χωρίζονταν σε δύο κατηγορίες: τις «κόκκινες», στις οποίες καταγράφεται υψηλή ζήτηση και η πρόσβαση θα γινόταν αποκλειστικά και μόνο μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων, και τις «πράσινες», ήτοι σχολές χαμηλής ζήτησης, όπου οι υποψήφιοι θα έμπαιναν μόνο με τον βαθμό του απολυτηρίου.
Βέβαια ο Γαβρόγλου είχε επισημάνει ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς το... χρώμα της κάθε σχολής θα καθορίζεται από τη ζήτησή της και, ως εκ τούτου, μπορεί να αλλάζει χρονιά με τη χρονιά, εξηγώντας ότι μία σχολή που την πρώτη χρονιά έχει «πράσινο» χρώμα και η εισαγωγή σε αυτήν γίνεται χωρίς πανελλαδικές μπορεί να γίνει «κόκκινη» το επόμενο έτος.
Μάλιστα, οι δύο κατηγορίες σχολών θα φαίνονταν στα Μηχανογραφικά Δελτία των υποψηφίων με διαφορετικά χρώματα για να ξεχωρίζουν, ενώ μιλώντας στο «Έθνος» ο τέως υπουργός Παιδείας είχε εκτιμήσει ότι, σύμφωνα µε τους υπολογισμούς που έχουν γίνει στο υπουργείο Παιδείας, περίπου 10.000 - 13.000 υποψήφιοι θα εισάγονταν μόνο με τον βαθμό του απολυτηρίου, εξηγώντας πως «ο κόσμος πρέπει να κατανοήσει ότι αλλάζει ο τρόπος µε τον οποίο τα παιδιά θα εξετάζονται προκειμένου να λάβουν το απολυτήριο» και είχε προβλέψει ότι σε πέντε χρόνια θα είναι εφικτό το σύστημα να επεκταθεί και σε σχολές - φιλέτα, όπως Νομικές, Ιατρικές ή πολυτεχνικές.
Επιστρέφει η «βάση του δέκα»

Ταυτόχρονα το υπουργείο Παιδείας προωθεί άλλη μια μείζονος σημασίας αλλαγή στο σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με την επαναφορά της επονομαζόμενης «βάσης του δέκα» ή, όπως την αποκαλεί η κυβέρνηση της Ν.Δ., της «ελάχιστης βάσης εισαγωγής» στα τμήματα και τις σχολές των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
Πάλι στη συνέντευξή της στο Open TV η Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι στόχος του υπουργείου είναι να μπορούν να ορίζουν τα ίδια τα ιδρύματα τη βάση εισαγωγής με την οποία θα μπορούν να εισάγονται πρωτοετείς φοιτητές ανάλογα με το τμήμα, λέγοντας μάλιστα ότι «η πολιτεία θα μπορεί να ορίσει για παράδειγμα ως βάση εισαγωγής το 10 και μία σχολή να επιλέξει πως η ελάχιστη βάση εισαγωγής να είναι το 15» και επαναλαμβάνοντας την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να δώσει τη δυνατότητα στα πανεπιστήμια να ορίζουν τον αριθμό των εισακτέων «με τρόπο δεσμευτικό».
Υπενθυμίζεται ότι τη «βάση του δέκα» είχε καθιερώσει το 2006 επί υπουργίας της η Μαριέττα Γιαννάκου, αλλά είχαν υπάρξει «παρενέργειες» κυρίως σε περιφερειακά τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ που... ξέμειναν από φοιτητές, ενώ το μέτρο καταργήθηκε το 2010 από την Άννα Διαμαντοπούλου ως μέτρο «χωρίς νόημα και αποτέλεσμα». 

Από τότε έως σήμερα η συζήτηση για την επαναφορά του έχει αναζωπυρωθεί άλλη μια φορά επί υπουργίας Κώστα Αρβανιτόπουλου, ωστόσο τώρα φαίνεται ότι έχει δρομολογηθεί η επαναθεσμοθέτησή του. Συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών κάνουν λόγο για μέτρο μείωσης των εισακτέων.
Τέλος στα διετή προγράμματα μαθητείας
Κι αν όλα αυτά αναμένεται να εφαρμοστούν, η Νίκη Κεραμέως προκάλεσε ήδη την οργή του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αποφάσισε την αναστολή των διετών προγραμμάτων σπουδών σε 11 Πανεπιστήμια για τους αποφοίτους ΕΠΑΛ. Η υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι «κεντρική μας στρατηγική στόχευση είναι να αναδείξουμε τις αστείρευτες δυνατότητες της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ώστε να καταστεί συνειδητή επιλογή και εργαλείο απασχόλησης για πολλούς, από λύση ανάγκης για λίγους που θεωρείται σήμερα. [...] 
Ωστόσο το σημερινό καθεστώς, που χαρακτηρίζεται από τον κατακερματισμό του νομοθετικού πλαισίου, την παροχή της από παράλληλες δομές και την ανάγκη πιστοποίησης των παρεχόμενων προγραμμάτων, επιβάλλει την εκ βάθρων αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου. Εν όψει της θεσμοθέτησης νέου πλαισίου και με δεδομένη την αδήριτη ανάγκη διόρθωσης στρεβλώσεων του συστήματος συνολικά, αναστέλλεται η έναρξη λειτουργίας των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης στα ΑΕΙ κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020».
Απαντώντας στην υπουργό, η αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» υποστήριξε ότι η λογική της κυβέρνησης στα ζητήματα Παιδείας είναι «κατεδαφιστική» και θύμισε ότι αντίστοιχη παρέμβαση υποβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης προς όφελος των ιδιωτικών ΙΕΚ είχε κάνει η Ν.Δ. και κατά την προηγούμενη κυβερνητική της θητεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.