Γενοκτονία άνω του 80% των χριστιανών στη Μέση Ανατολή - Η ένοχη σιωπή της Δύσης
Γράφει ο Giulio Meotti *
Μτφρ. Βαγγέλης Γεωργίου
Ή θα αλλαξοπιστήσεις, ή θα πληρώσεις ή θα πεθάνεις. Αυτές ήταν οι επιλογές που έδινε το Ισλαμικό Κράτος πριν από πέντε χρόνια στους χριστιανούς της Μοσούλης, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης του Ιράν τότε: Ή δηλαδή να αγκαλιάσουν το Ισλάμ, να υποταχθούν δηλαδή στον θρησκευτικό φόρο ή να βρεθούν αντιμέτωποι με το σπαθί.
Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος
Τότε, στη Μέση Ανατολή το Ισλαμικό Κράτος έβαζε στο στόχαστρο σπίτια χριστιανών σημειώνοντάς τα με την αραβική λέξη «Nasrani» ("Nazarene" ή "Χριστιανός"). Οι χριστιανοί συχνά δεν μπορούσαν να πάρουν μαζί τους περισσότερα ρούχα στην πλάτη τους και να φύγουν από μια πόλη που ζούσαν για περισσότερα από 1.700 χρόνια.
Πριν από δύο χρόνια, το Ισλαμικό Κράτος νικήθηκε στη Μοσούλη και το χαλιφάτο συνετρίβη. Οι εξτρεμιστές, ωστόσο, κατάφεραν να εξοντώσουν τους χριστιανούς. Πριν από την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους, υπήρχαν πάνω από 15.000 χριστιανοί εκεί. Τον Ιούλιο του 2019, ο οργανισμός της Καθολικής Εκκλησίας "Βοήθεια στην Εκκλησία που έχει Ανάγκη" αποκάλυψε ότι περίπου 40 Χριστιανοί έχουν επιστρέψει! Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που στη Μοσούλη υπήρχαν χριστουγεννιάτικες γιορτές δίχως χριστιανούς.
Πρόκειται για μια πολιτισμική γενοκτονία που δυστυχώς στέφθηκε από επιτυχία. Πέτυχε χάρη στην αδιαφορία των Ευρωπαίων και πολλών δυτικών Χριστιανών τους οποίους περισσότερο τους νοιάζει μην τους κατηγορήσουν για ισλαμοφοβία παρά να προστατέψουν τους χριστιανούς αδελφούς τους.
Ο πατέρας Ragheed Ganni, για παράδειγμα, ένας καθολικός ιερέας από τη Μοσούλη, αμέσως μετά την λειτουργία φονεύθηκε από τους Ισλαμιστές. Σε μία από τις τελευταίες του επιστολές, ο Ganni έγραψε: «Βρισκόμαστε στα πρόθυρα της κατάρρευσης». Αυτό ήταν το 2007 δηλαδή σχεδόν δέκα χρόνια πριν το Ισλαμικό Κράτος εξαλείψει τους χριστιανούς της Μοσούλης. «Έχει ο κόσμος αποστρέψει το βλέμμα του τη στιγμή που οι χριστιανοί θανατώνονται;» ρώτησε η Washington Post. Σίγουρα!
Στη Μοσούλη εμφανίστηκαν επίσης ίχνη χαμένου εβραϊκού παρελθόντος, όπου η εβραϊκή κοινότητα είχε ζήσει χιλιάδες χρόνια. Τώρα, 2.000 χρόνια μετά, τόσο ο Ιουδαϊσμός όσο και ο Χριστιανισμός έχουν ουσιαστικά καταστραφεί εκεί. Αυτή η ζωή έχει τελειώσει. Η εφημερίδα La Vie κατέγραψε τη μαρτυρία ενός χριστιανού, του Yousef (το όνομα έχει αλλάξει), ο οποίος έφυγε τη νύχτα της 6ης Αυγούστου 2014, λίγο πριν φτάσουν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. «Ήταν μια πραγματική έξοδος», είπε ο Yousef.
"Ο δρόμος ήταν μαύρος με ανθρώπους, δεν έβλεπα ούτε την αρχή ούτε το τέλος αυτής της πομπής. Τα παιδιά κλαίνε, οι οικογένειες σέρνουν τις μικρές βαλίτσες, οι ηλικιωμένοι βρίσκονταν στους ώμους των γιων τους, οι άνθρωποι διψούσαν διότι είχε πολλή ζέστη. Έχουμε χάσει όλα όσα έχουμε χτίσει για μια ζωή και κανείς δεν αγωνίστηκε για μας".
«Ορισμένες κοινότητες, όπως οι μικροσκοπικές χριστιανικές στη Μοσούλη, σχεδόν σίγουρα χάνονται για πάντα», έγραψαν δύο Αμερικανοί μελετητές στο περιοδικό Foreign Policy. «Βρισκόμαστε στο χείλος της καταστροφής και αν δεν ενεργήσουμε σύντομα, μέσα σε λίγες εβδομάδες, τα ελάχιστα υπολείμματα των χριστιανικών κοινοτήτων στο Ιράκ μπορεί να εξαλειφθούν ως επί το πλείστον από τη γενοκτονία που διαπράττεται κατά των Χριστιανών στο Ιράκ και τη Συρία».
Ισοπεδωμένες εκκλησίες στη Μέση Ανατολή
Μόνο στη Μόσουλ, 45 εκκλησίες βανδαλίστηκαν ή καταστράφηκαν. Δεν αφήσαν ούτε μία. Σήμερα υπάρχει μόνο μια εκκλησία ανοιχτή στην πόλη. Το Ισλαμικό Κράτος προφανώς ήθελε επίσης να καταστρέψει την χριστιανική ιστορία εκεί. Βάλανε το μοναστήρι των Αγίων Μπεχνάμ και Σάρα Σάρρα, που ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα.
Το μοναστήρι είχε επιβιώσει από την ισλαμική κατάκτηση του 7ου αιώνα και τις επακόλουθες εισβολές, αλλά το 2017 καταστράφηκαν σταυροί, λεηλατήθηκαν κιονόκρανα και αποκεφαλίστηκαν αγάλματα της Παναγίας. Ο ιρακινός ιερέας Najeeb Michaeel, ο οποίος έσωσε 850 χειρόγραφα από το Ισλαμικό Κράτος, χειροτονήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο ως νέος καθολικός αρχιεπίσκοπος της Μοσούλης Μοσούλ.
Το Ισλαμικό Κράτος και η Al Nusra, ένα παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, ακολούθησε το ίδιο μοτίβο, όταν οι μαχητές του επιτέθηκαν στη χριστιανική πόλη Maaloula. «Βρήκαν τα πρόσωπα των αγίων, του Χριστού, κατέστρεψαν τα αγάλματα», δήλωσε πρόσφατα ο πατέρας Toufic Eid.
«Οι βωμοί, τα εικονοστάσια και η κολυμβύθρα είχαν διαλυθεί, αλλά αυτό που ενόχλησε περισσότερο ήταν που έκαψαν τις καταχωρήσεις των βαπτίσεων ώστε να σβήσουν την πίστη μας». Στο νεκροταφείο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στο Karamlesh, ένα χωριό ανατολικά της Μοσούλης, το Ισλαμικό Κράτος ξέθαψε ένα πτώμα και το αποκεφάλισε, προφανώς μόνο και μόνο επειδή ήταν χριστιανού.
Η μοίρα των Χριστιανών της Μοσούλης είναι παρόμοια με εκείνη των άλλων στο Ιράκ. "Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης έχει καταγράψει αρκετές κατηγορίες ειδών που μπορούν να ταξινομηθούν ως είδη που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο εξαφάνισης", γράφει ο Benedict Kiely, ο ιδρυτής του Nasarean.org, ο οποίος βοηθά τους διωκόμενους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής. «Χρησιμοποιώντας ένα ποσοστό μείωσης του πληθυσμού, οι κατηγορίες κυμαίνονται από «ευάλωτα είδη» (μείωση 30-50%) μέχρι «κρίσιμα απειλούμενα» είδη (80-90%) και τέλος εξαφάνιση. Ο Χριστιανικός πληθυσμός του Ιράκ έχει συρρικνωθεί κατά 83%, και πλέον θεωρείται ως κατηγορία «κρίσιμα απειλούμενη».
Αντιχριστιανική σιωπή της χριστιανικής Δύσης
Δυστυχώς, η Δύση ήταν και εξακολουθεί να φαίνεται εντελώς αδιάφορη για την τύχη των χριστιανών της Μέσης Ανατολής. Όπως δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος της Μοσούλης Νικόδημος: «Δεν πιστεύω σε αυτές τις δύο λέξεις [ανθρώπινα δικαιώματα], δεν υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά στις δυτικές χώρες υπάρχουν δικαιώματα για τα ζώα. Στην Αυστραλία φροντίζουν τα βατράχια . Ας το δεχτώ λοιπόν να μας δείτε και εμάς σαν βατράχια... προστατέψτε μας ώστε να μείνουμε στον τόπο μας. Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι ίδιοι που ήρθαν εδώ πριν από πολλά χρόνια και τους δεχτήκαμε. Εμείς ήμασταν από πριν σε αυτόν τον τόπο και τους υποδεχτήκαμε ανοίγοντάς τους τις πόρτες μας. Τώρα μας εξαναγκάζουν να γίνουμε μειονότητα στην ίδια μας τη γη, πρόσφυγες στη χώρα μας. Και αυτό θα σας ακολουθεί αν δεν ξυπνήσετε»
Ο δε Αρχιεπίσκοπος της Irbil, πρωτεύουσας του Ιρακινού Κουρδιστάν, Bashar Warda είπε πως «Ο Χριστιανισμός στο Ιράκ, μια από τις παλαιότερες εκκλησίες, αν όχι η παλαιότερη Εκκλησία στον κόσμο, είναι επικίνδυνα κοντά στην εξαφάνιση. Όσοι από μας παραμένουμε πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το μαρτύριο». Ο Warda κατηγορεί τους ηγέτες της Βρετανίας για "πολιτική ορθότητα" για το θέμα, επειδή φοβόντουσαν να κατηγορηθούν για "ισλαμοφοβία". "Θα συνεχίσετε να επιδοκιμάζετε αυτή την ατέλειωτη, οργανωμένη δίωξη εναντίον μας;" Ρώτησε ο Warda. «Όταν το επόμενο κύμα βίας αρχίσει να μας χτυπάει, θα κρατάει κανένας στις πανεπιστημιουπόλεις σας πανό που θα λέει «Είμαστε όλοι Χριστιανοί;»
Αυτοί οι Χριστιανοί φαίνεται να έχουν κερδίσει χώρο στις τηλεοπτικές οθόνες και τις εφημερίδες πληρώνοντας βαρύ φόρτο αίματος, με την εξαφάνιση και την ταλαιπωρία τους. Η τραγωδία τους φωτίζει την ηθική αυτοκτονία μας. Όπως έγραψε ο Γάλλο-Λιβανέζος συγγραφέας Amin Maalouf: «Αυτό είναι το μεγάλο παράδοξο: κατηγορεί κανείς ότι η Δύση θέλει να επιβάλει τις αξίες της, αλλά η πραγματική τραγωδία είναι η ανικανότητά της να τις μεταδώσει ... Μερικές φορές έχουμε την εντύπωση ότι οι Δυτικοί άπαξ και για πάντα, έχουν ιδιοποιηθεί τον Χριστιανισμό λέγοντας στον εαυτό τους: Εμείς είμαστε οι Χριστιανοί και ο υπόλοιπος κόσμος ένα αρχαιολογικό κατάλοιπο που προορίζεται να εξαφανιστεί. «Όταν απειλούντα τα ζώα πάντα προκαλούν περισσότερη συγκίνηση απ’ ότι οι απειλές για την εξαφάνιση των χριστιανών στη Μέση Ανατολή» όπως έγραψε στο Le Temps και ο Γάλλος συγγραφέας που ζει στον Λίβανο Amin Maalouf.
Δεν υπάρχουν σχόλια: