Επιχείρηση "ΣΟΚ"… Οι Ισραηλινοί κτυπούν σκληρά μέσα στην Αίγυπτο


Γράφει ο Παντελής Καρύκας

Μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών οι συγκρούσεις του Ισραήλ με τις αραβικές χώρες συνεχίστηκαν «άτυπα». Ειδικά με την Αίγυπτο οι επιθέσεις εκατέρωθεν, τα εγχειρήματα και τα επεισόδια διήρκεσαν έως το 1970 σε αυτό που έμεινε γνωστό ως ο «Πόλεμος της Φθοράς».

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

 Το 1968 το αιγυπτιακό πυροβολικό εξαπέλυσε σφοδρό βομβαρδισμό κατά των ισραηλινών θέσεων στο Σουέζ σκοτώνοντας 25 Ισραηλινούς στρατιώτες. Το Ισραήλ αποφάσισε να απαντήσει με ένα ισχυρό πλήγμα κατά των αιγυπτιακών υποδομών.

Την αποστολή θα αναλάμβανε ο λόχος ανιχνευτών της ισραηλινής Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών Sayeret Tzanhanim. Στόχος τους θα ήταν η γέφυρα Κενά και το φράγμα και το ηλεκτρικό εργοστάσιο στο Ναγκ Χαμάντι, μια πόλη 80 χλμ. περίπου βορειοδυτικά του Λούξορ, βαθιά στην αιγυπτιακή ενδοχώρα.
Για να εκτελέσουν την αποστολή τους οι Ισραηλινοί αλεξιπτωτιστές θα έπρεπε να διανύσουν απόσταση 700 χλμ. για να φτάσουν στους στόχους τους και άλλη τόση για να επιστρέψουν σε φίλιο έδαφος… Την καταδρομή θα εκτελούσαν 14 Ισραηλινοί αλεξιπτωτιστές, υπό τον Ματάν Βιλνάι που θα μεταφέρονταν, μαζί με το απαραίτητο υλικό, με τέσσερα ελικόπτερα Super Frelon στην περιοχή των στόχων.
Δύο ελικόπτερα θα μετέφεραν τους άνδρες και άλλα δύο τις βόμβες που θα τοποθετούνταν στη γέφυρα Κενά και στο φράγμα του Ναγκ Χαμάντι. Άλλα τρία ελικόπτερα βρισκόταν σε επιφυλακή για κάθε ενδεχόμενο. Για την καταστροφή των «σκληρών» στόχων τα ελικόπτερα θα μετέφεραν βόμβες των 1.000 λιβρών που θα κατέβαζαν αιωρούμενα πάνω από τη γέφυρα και το φράγμα και θα ενεργοποιούνταν με πυροσωλήνα με χρονοκαθυστέρηση.
Οι Ισραηλινοί αλεξιπτωτιστές δεν πίστευαν ότι θα επέστρεφαν από την καταδρομή αλλά ουδείς έκανε πίσω. Πριν την αναχώρηση δείπνησαν όλοι μαζί «έχοντας την αίσθηση του μελλοθανάτου», όπως ανέφερε ο Βινλάι.
Πτήση προς τη δόξα η τον θάνατο
Το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου 1968 τα ελικόπτερα απογειώθηκαν. Ύστερα από πτήση τριών ωρών οι Ισραηλινοί βρέθηκαν πάνω από την περιοχή. Οι αλεξιπτωτιστές αποβιβάστηκαν σε ένα σημείο όχι πολύ κοντά στο ηλεκτρικό εργοστάσιο. Φορτωμένοι με εκρηκτικά έτρεξαν προς αυτό. Όταν έφτασαν ο Βιλνάι σκαρφάλωσε πρώτος στο τείχος της περίφραξης με τη βοήθεια των ανδρών του.
Όμως βρέθηκε ενώπιον ενός Αιγύπτιου φρουρού και υποχρεώθηκε να ανοίξει πυρ. Ο Αιγύπτιος το έβαλε στα πόδια τρέμοντας και φωνάζοντας. Στο μεταξύ και οι άλλοι Ισραηλινοί είχαν εισέλθει και σκότωσαν γρήγορα με τα Uzi τους τέσσερις φρουρούς. Την ίδια ώρα τα δύο ελικόπτερα με τις βόμβες τις κατέβαζαν με έναν μικρό γερανό στο φράγμα και στη γέφυρα. Στις 22.00 ακριβώς οι δύο βόμβες εξερράγησαν και κατέστρεψαν τους στόχους.
Στο εργοστάσιο όμως οι Αιγύπτιοι αντέδρασαν. Οι αλεξιπτωτιστές έδιναν μάχη για τη ζωή τους. Παρόλα αυτά κατάφεραν να τοποθετήσουν τα εκρηκτικά στους επτά από τους εννέα μετασχηματιστές υψηλής τάσης τινάζοντάς τους στον αέρα. Σε λίγο έφτασαν τα ελικόπτερα και τους παρέλαβαν για το ταξίδι της επιστροφής. Κανείς τους δεν τραυματίσθηκε καν.
Την επομένη ισραηλινό αναγνωριστικό αεροσκάφος φωτογράφισε την περιοχή και έτσι έγινε δυνατή η εκτίμηση του πλήγματος που είχε επιτευχθεί. Η γέφυρα της Κένα είχε καταστραφεί ολοσχερώς, το φράγμα είχε υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές και το εργοστάσιο ήταν εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα το Κάιρο να μην έχει ηλεκτρικό ρεύμα. Επίσης οι Αιγύπτιοι υποχρεώθηκαν να αποστείλουν ισχυρές δυνάμεις τους στην κοιλάδα του Νείλου, χαλαρώνοντας την πίεση στο Σουέζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.