Είναι αργά για δάκρυα για τους S-400 και την τουρκική πειρατεία στην Κυπριακή ΑΟΖ…


ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Ώρα μηδέν πλέον… Οι ρωσικοί S-400 είναι ένα γεγονός για τη γειτονική μας χώρα και πολύ σωστά επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές, ότι η αλαζονεία του Τούρκου προέδρου Ταγιπ Ερντογάν δείχνει τον δρόμο που θέλει ο ίδιος να χαράξει. Ο δρόμος δεν είναι άλλος από αυτόν της αποσταθεροποίησης στην περιοχή, διότι δεν είναι μόνο οι Ρωσικοί πύραυλοι. 

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Δυο είναι τα τρανταχτά δεδομένα του τελευταίου διαστήματος με τα οποία φαίνεται πως η Τουρκία ότι δηλώσει, το κάνει κι αυτό το έχουν καλά στο μυαλό τους στο Ελληνικό επιτελείο. 

Η παράνομη εισβολή στην Κυπριακή ΑΟΖ 
Το πρώτο που έκανε η Τουρκία είναι να εισβάλει με το έτσι θέλω, με τον τσαμπουκά δηλαδή στην Κυπριακή ΑΟΖ. Τα δυο πλωτά γεωτρύπανα «Fatih» & «Yavuz» μαζί με τα συνοδευτικά πλοία βρίσκονται παράνομα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου κι όλα αυτά υπό το βλέμμα των πληρωμάτων πολεμικών σκαφών, χαμηλών προπαγανδιστικών διελεύσεων F-16 που παραβίασαν το FIR Λευκωσίας και μια διαρκή πίεση να δημιουργήσουν τετελεσμένα. 

Πέραν των ανακοινώσεων υποστήριξης από τις σύμμαχες χώρες της Κύπρου, δεν υπήρξαν δραστικά μέτρα αποτροπής. Καλές οι προειδοποιήσεις σημειώνουν στρατιωτικές πηγές αλλά στο κομμάτι αυτό η Ευρώπη φάνηκε με πολύ αργά αντανακλαστικά, ίσως και με κακή διάθεση να μη δυσαρεστήσει την γείτονα Τουρκία. 

Από την άλλη πλευρά η Λευκωσία με την άσκηση σοβαρής διπλωματικής πολιτικής, με νομικά επιχειρήματα και πράξεις φέρνουν αποτελέσματα μιας και οι εταιρίες που είχαν σπεύσει να βοηθήσουν την Άγκυρα στο εγχείρημά της για την αναζήτηση του υποθαλάσσιου πλούτου τώρα η μια μετά την άλλη τρέπονται σε φυγή. 

Και αυτό επειδή η Κύπρος εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τα μέλη των πληρωμάτων των πλοίων που βοηθούν τους πειρατές της Κυπριακής ΑΟΖ. Δυο Ολλανδικά σκάφη φαίνονται πως εγκαταλείπουν την βοήθεια που παρείχαν στο γεωτρύπανο «Yavuz» που βρίσκεται στον κόλπο της Καρπασίας. Πρόκειται για τα βοηθητικά «Vos Prime» και το «Vos Thalassa» ενώ κοντά στο δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο παραμένει ένα Νορβηγικό βοηθητικό σκάφος με το όνομα «Korkut». 

Η αντιδυτική πολιτική της Τουρκίας 
Το δεύτερο που έκανε η Άγκυρα ήταν να επιβάλει την θέληση της για την προμήθεια του αντιπυραυλικού συστήματος S-400, παρά τις προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, παρά τον φόβο των κυρώσεων, παρά την απομάκρυνση από το πρόγραμμα των αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35. 

Η Τουρκία με σύμμαχο το Κρεμλίνο έκανε κάτι που εδώ και τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες της έλειπε: Να θωρακίσει τον εναέριο χώρο της, μ’ ένα σύστημα όμως που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνυπάρξει με το F-35 -τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν το Αμερικανικό πεντάγωνο και το Κογκρέσο. 

Τα αεροσκάφη F-35, που παρέλαβε η Τουρκία παραμένουν σε Αμερικανική βάση. Όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ (που δεν θέλησε να μπει στη διαδικασία για το από πού προμηθεύεται μια χώρα μέλος τα οπλικά της συστήματα), οι Ηνωμένες Πολιτείες, φαίνεται πλέον εκ του αποτελέσματος πως εξάντλησαν τα περιθώρια καλής θέλησης που έχουν δείξει απέναντι στην ατίθαση Τουρκία και τις αντιδυτικές επιλογές της. 

Δεν θέλησε κανείς ν’ ασκήσει προληπτική πολιτική ώστε να καταστήσει σαφές προς την Τουρκία πως δεν μπορεί να είναι ο «Αγάς» της περιοχής στην Αν. Μεσόγειο. Γιατί κανείς δεν εφησυχάζει αυτό το καλοκαίρι στις Ένοπλες Δυνάμεις Μπορεί ωστόσο η ΕΕ και οι ΗΠΑ να στρέφουν έστω και τώρα τα βέλη τους προς την Τουρκία, για διαφορετικούς λόγους, όμως η πρώτη αντίδραση της Άγκυρας- τουλάχιστον σ’ ότι έχει να κάνει με την Ευρώπη- φαίνεται πως βάζει νέα τελεσίγραφα λέγοντας ο ίδιος ο ΥΠΕΞ της πως θα συνεχίσουν με περισσότερο ζήλο τις προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. 

Την ίδια στιγμή μόνο και μόνο από αυτές τις δηλώσεις, στο Ελληνικό επιτελείο καταλαβαίνουν πως η νευρικότητα όχι απλώς δεν θα πέσει στις σχέσεις των δυο χωρών αλλά θα διατηρηθεί σε υψηλούς τόνους. 

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές φράσεις ανώτατου στελέχους πριν λίγες ώρες ήταν πως αυτό το καλοκαίρι είναι πολύ διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και οι ετοιμότητες είναι έτσι διαμορφωμένες σαν να βγαίνουμε σε μεγάλη διακλαδική άσκηση. 

Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή η Τουρκία δείχνει τις διαθέσεις που έχει, άρα οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να μην είναι εκεί που πρέπει για την προάσπιση της Εθνικής Κυριαρχίας. Την εβδομάδα που πέρασε, παρατηρήσαμε πως τις περισσότερες ημέρες κατά τις παραβιάσεις του FIR Αθηνών, σημειώθηκαν και αερομαχίες. Μπορεί ο αριθμός να είναι κατά γενική ομολογία μικρός, όμως καταγράφονται η διατήρηση, η ένταση, η μόνιμη προσπάθεια αμφισβήτησης και βέβαια οι καθημερινές προσπάθειες της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.