Τι ακριβώς συμβαίνει με την Deutsche Bank;


Γράφει ο Κωνσταντίνος Βέργος

Το άλλοτε ‘διαμάντι’ του Γερμανικού καπιταλισμού, η ‘γιγαντιαια’ τράπεζα Deutsche Bank , ανακοίνωσε ξαφνικά ότι απολύει 18.000 υπαλλήλους, και σταματάει σημαντικές δραστηριότητες. Οι υπάλληλοι της τράπεζας είναι ανάστατοι, και δίνουν και παίρνουν οι φήμες ότι η Τραπεζα είναι απλά στο ξεκίνημα ενός μεγάλου ‘κανονιού’. 

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Κανονιού που μπορεί να οδηγήσει σε ανυπολόγιστες συνέπειες, όχι μόνο την μεγάλη αυτή τράπεζα, αλλά και την Γερμανική οικονομία, αλλά και το σύνολο του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη. Όμως οδεύει άραγε η Ντόιτσεμπανκ στο χείλος του γκρεμού ή απλά βρίσκεται σε κάποια φάση μικρο-αναδιάρθρωσης; Ας δούμε με ψυχραιμία τα δεδομένα.


Η αναδιάρθρωση

Η Deutsche Bank πραγματοποίησε την πρώτη φάση από τις 18.000 περικοπές θέσεων εργασίας που ανακοινώθηκαν την Κυριακή στο πλαίσιο ριζικής αναδιοργάνωσης. Οι υπάλληλοι της που απασχολούνται σε αγοραπωλησίες μετοχών στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και το Τόκυο ενημερώθηκαν ότι απολύονται. Στο Λονδίνο, κάποιοι υπάλληλοι ενημερώθηκαν ότι μπορούν να παραλάβουν τα πράγματά τους από το…θυρωρείο, ενω οι κάρτες εισόδου τους στο κτίριο απενεργοποιήθηκαν!

Η τράπεζα μάλιστα προέβη σε αντίστοιχες κινήσεις στο Χογκ Κογκ, ενώ αναμένεται συνολικά να μειώσει δραστηριότητες και στις τρείς σημαντικές αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται παγκόσμια. Δηλαδή, τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία. Οσο εξελίσσεται η μέρα, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι θα ενημερώνονται για τις απολύσεις τους, οι οποίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες. Συνολικά η Τράπεζα απολύει ΑΜΕΣΑ έναν στους 5 εργαζόμενους!

Το σχέδιο αποσκοπεί θεωρητικά στην ‘επαναφορά της Τραπεζας’ στους ‘μεγάλους στόχους’ που πάντα είχε, δηλαδή στην επίτευξη χαμηλότερου δείκτη Κόστους προς Εισοδημα (Cost/Income) από τα επίπεδα 95-100% που τωρα ειναι, σε εκείνα του 70% που θεωρητικα θα μπορούσε να βρεθεί και βρίσκονται καποιες ‘υγιείς’ τράπεζες.

Παράλληλα αποσκοπεί στην απόδοση Ιδίων κεφαλαίων(ROE) σε ποσοστά άνω του 15%. Αυτο υποτίθεται θα επιτευχθεί με μείωση των υπαλλήλων κατα 20%, επιπλέον μειώσεις μισθών και συνέχιση του Ιδιου τζιρου, με αυξηση του μαλιστα 10% στα επόμενα χρόνια. Ομως, γιά όσους γνωρίζουν απο Τραπεζιτική, και σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι Χρηματιστηριακοί αναλυτές που παρακολούθησαν το Briefing της διοικησης πριν 2 μέρες, αυτο δεν είναι εφικτό τόσο απλά.

Γιατί τα πράγματα δεν είναι απλά

Κατ αρχήν η Τράπεζα δεν κανει μια απλή αναδιάρθρωση θέσεων. Εχει προβληματικά χαρτοφυλάκια στα ‘αμπάρια της’, που ενω αρχικα διέρρευσε ότι ηταν 50 δις (δηλαδη 3 φορες η σημερινη χρηματιστηριακή αξία της τραπεζας), τωρα αποδεικνύεται, αν πιστέψουμε την εγκυρη Wall Street Journal, ότι είναι του ύψους των 288 δις ΕΥΡΩ!

Αυτο το ποσό, που προκειται για επισφάλειες και τοξικα προιόντα μηδενικής αξίας, πρακτικά μιλώντας, είναι σκελετοί που θα ‘θαφτούν’ με το λογιστικό τρυκ της λεγόμενης δημιουργιας μιας ‘bad bank’, δηλαδή θα τα χρεώσουν στους φορολογούμενους. Το ποσόν αυτο, όμως, ειναι 15 φορές η υπάρχουσα χρηματιστηριακή αξία της Τραπεζας!Είναι περίπου ιση με το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ! Εν ολιγοις η τραπεζα φαίνεται να ειναι κατ ουσίαν χρεοκοπημένη. Επιπλέον, πρεπει να βρει πηγες εσοδων στις δραστηριότητες που περικόβει, που δεν ειναι ευκολο να βρεθουν αν δεν προσλαβει ειδικευμενα και καλοπληρωμενα στελέχη. Τα πράγματα ομως πάνε ακόμη χειρότερα, καθώς πρέπει να πληρώσει αμέσα, σε ΜΕΤΡΗΤΑ, αποζημιώσεις. Οι αποζημιωσεις του προσωπικού που απολύει ανέρχονται σε 7,5 δις, δηλαδή στο 50% της υπάρχουσας κεφαλαιοποίησης της τράπεζας! Από πού θα βρεθούν τα μετρητα για ενα τέτοιο τεραστιο ποσόν, σε δύσκολες εποχές, είναι το δεύτερο μεγαλο ΕΡΩΤΗΜΑ.

Η χρηματιστηριακή τιμή της Τράπεζας και οι Αυξήσεις Κεφαλαίου

Τα τελευταία χρόνια η Τραπεζα προέβη σε 4 ακόμη αποτυχημένες αναδιαρθρώσεις και σε αυξήσεις κεφαλαίου 30 δις. Αν λαβουμε υπόψιν ότι η υπάρχουσα χρηματιστηριακή αξία ειναι το ήμισυ αυτού του ποσού, αντιλαμβανόμαστε οτι οι ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ της Τραπεζας είναι ΠΗΓΑΔΙ χωρίς πάτο! Η τιμη της τραπεζας, να σημειώσουμε, παρά τις τεραστιες αυξήσεις κεφαλαίου, βρίσκεται με 80% ΑΠΩΛΕΙΕΣ, δηλαδη στο 1/5 εκείνης που ηταν πριν 4 χρονια.Επιπλέον η τιμη της Τραπεζας στο χρηματιστηριο, σημειώνει νεα χαμηλά επίπεδα τις τελεύταιες μερες, κοντα στα χαμηλότερα ολων των εποχών! Αναμφίβολα δεν ειναι το καλύτερο σημαδι για την εμπιστοσύνη των αγορών στο νέο ‘πρόγραμμα’.

Συμπέρασμα

Η κατάρρευση της Τραπεζας προβληματίζει όχι μόνο για την Τραπεζα, αλλα και για τους επενδυτές και καταθέτες της καθως πολλοί επενδυτές εχουν καταθέσει μετρητά σε διαφόρου τυπου επενδύσεις και εύλογα προβληματιζονται. Η διάσωσή της, μπορεί να απαιτήσει ενα νέο μνημόνιο για τους Γερμανούς. Ας ελπίσουμε τίποτα απο τα δυο να μη χρειαστεί. Ομως οι νεες εξελίξεις σίγουρα προβληματίζουν και για τους ευρύτερους κινδύνους για το σαθρό χρηματοπιστωτικό σύστημα της Γερμανίας, το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη και ενδεχόμενη παγκόσμια υφεση που αυτά τα προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν, ή στην καλύτερη, απλά προμηνύουν…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.