Νέος Ποινικός Κώδικας: Βρόμικη δουλειά, με το… γάντι


Γράφει ο Δημήτρης Μηλάκας

Μια από τις τελευταίες πράξεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι η ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα. Στο εν λόγω νομοσχέδιο, που υποστηρίχτηκε εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το εναπομείναν Ποτάμι, ασκήθηκε κριτική και εξαπολύθηκαν πυρά εναντίον του για την ευμενή μεταχείριση που επιφυλάσσει σε «κλέφτες, ληστές και τρομοκράτες».

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

 Από την άλλη πλευρά υπήρξαν και θετικά σχόλια για τις αυστηρές ποινές που ο νέος Κώδικας επιβάλλει στους «ατίθασους» οδηγούς. Αυτό που σε γενικές γραμμές απουσίασε από τη δημόσια κριτική – πλην ελάχιστων εξαιρέσεων – είναι μια πτυχή του νέου Ποινικού Κώδικα, η οποία ενδεχομένως εξηγεί και τη σπουδή με την οποία η απελθούσα κυβέρνηση φρόντισε να τελειώσει τη δουλειά λίγες μέρες πριν να ολοκληρώσει τη θητεία της.
Αυτή η κρυφή πτυχή άρχισε να φωτίζεται αυτήν την εβδομάδα από την απόφαση του δικαστηρίου που υποχρεώθηκε τελικά, με βάση τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, να αθωώσει ή να επιβάλει ποινές - χάδια στους κατηγορούμενους για το σκάνδαλο της Siemens.
Σύμφωνα λοιπόν με τον νέο Ποινικό Κώδικα, το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας από κακούργημα μετατρέπεται σε πλημμέλημα. Και για να το πούμε απλούστερα, αν κάποιος αποδειχτεί ότι, για παράδειγμα, μετέφερε μια βαλίτσα λεφτά τα οποία παραδέχτηκε ότι τα είχε πάρει από μια πολυεθνική εταιρεία ως «δώρο» για το κόμμα του ή για τον εαυτό του, είτε θα αθωωθεί είτε θα του επιβληθεί ποινή (για το πλημμέλημα) χάδι!
Το βάρος για τον απαραίτητο... εκσυγχρονισμό του Ποινικού Κώδικα δικαίως ανέλαβε μια «αριστερή» κυβέρνηση, από τη μια για να του προσδώσει προοδευτική ετικέτα και άλλοθι και από την άλλη για να αποδείξει ότι και η «Αριστερά» κατανοεί πώς τακτοποιούνται τέτοιου είδους δουλειές. Τέτοιου είδους διαπιστευτήρια στους ισχυρούς (του χρήματος) είναι άλλωστε απαραίτητα, καθώς αυτοί θα πρέπει να είναι ήσυχοι όταν κάποια στιγμή θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου, και για την κυβέρνηση της «Δεξιάς» ότι έχουν τους «αριστερούς» σταυροφόρους στο τσεπάκι τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.