Μνήμες από το ΄99 ξύπνησαν τα 5,1 Ρίχτερ


Ισχυρός σεισμός αναστάτωσε λίγο μετά τις 14:15 την Αθήνα και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Αττική και πολλές περιοχές.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στις 14:13 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι κατέγραψαν ισχυρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 5,1 βαθμών της κλίμακας Richter, που προέρχεται από απόσταση 23 χλμ. ΒΔ της Αθήνας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

 Ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμη και στην Κόρινθο, Αίγινα, Νάξο, Πάρο, Άνδρο, βόρεια Εύβοια, Σύρο, Τανάγρα, Λιβαδειά, Ελευσίνα, Χαλκίδα και στην Ιτέα.
Ο μεγάλος σεισμός που αναστάτωσε την Αθήνα και πολλές περιοχές της Αττικής ακολουθήθηκε από πολλούς μετασεισμούς, ο μεγαλύτερος από τους οποίους ήταν 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Στις 15:11 σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση, η οποία σύμφωνα με το  Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είχε μέγεθος 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και επίκεντρο 18 χλμ. ΒΔ της Αθήνας.
Μετά τον πρώτο σεισμό ακολούθησαν διακοπές ρεύματος στο κέντρο της Αθήνας, σε περιοχές του Πειραιά και στο Αιγάλεω. Οι βλάβες, σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, εντοπίζονται στα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης, ενώ στην υψηλή τάση (που θα επηρέαζε περισσότερες περιοχές) κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν εντοπίστηκαν προβλήματα.
Προβλήματα υπάρχουν και στις τηλεπικοινωνίες λόγω υπερφόρτωσης όλων των δικτύων, καθώς αμέσως μετά τη σεισμική δόνηση όλοι προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους ανθρώπους. Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών συνιστούν στο καταναλωτικό κοινό να καλούν μόνο επείγουσες κλήσεις και να επικοινωνούν μέσω εφαρμογών, όπως viber, WhatsApp και μέσα δικτύωσης.

Μικρές ζημιές σε σπίτια

Σε ανακοίνωσή του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, αφού αναφέρθηκε στα στοιχεία του σεισμού, επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς και ζημιές. Οι μόνες ζημιές που έχουν αναφερθεί ως τώρα, σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει ως τώρα, είναι μια παλαιά κατοικία στη Δραπετσώνα, και ένα ακατοίκητο σπίτι στα Πετράλωνα, επίσης έχουν πέσει προσόψεις στο Αιγάλεω και τη Δραπετσώνα.
Η Πυροσβεστική δέχθηκε 45 κλήσεις για παροχή βοήθειας και 31 για απεγκλωβισμούς ατόμων από ασανσέρ. Επίσης τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας παρουσίασαν πρόσκαιρα προβλήματα, λόγω της υπερφόρτωσης του δικτύου, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αμέσως μετά τον σεισμό από το Κέντρο του ΠΣ σήμανε συναγερμός και μεταξύ άλλων ένα ελικόπτερο σούπερ πούμα μαζί με ένα συντονιστικό ελικόπτερο περιπολούν στον χώρο της Δυτικής Αττικής για αναφέρουν τυχόν ζημιές στην περιοχή. Ταυτόχρονα δυνάμεις του ΠΣ και της ΕΛΑΣ έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για να συνδράμουν τους πολίτες.
Λόγω του σεισμού ακυρώθηκε η συνάντηση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ευριπίδη Στυλιανίδη. Ο κ. Χρυσοχοϊδης έφυγε εσπευσμένα για το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ. Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί και οι πυροσβεστικές υπηρεσίες του νομού Κορινθίας. Πυροσβεστικά οχήματα έχουν ξεκινήσει περιπολίες σε όλες τις περιοχές και ιδιαίτερα στις περιοχές του δήμου Λουτρακίου - Αγίων Θεοδώρων, που είναι πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.
Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων, Γιώργος Γκιώνης, μέχρι και τις 15:15 δεν είχαν αναφερθεί τυχόν ζημιές από την σεισμική δόνηση, προσθέτοντας ότι ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην περιοχή. Και ο δήμαρχος Κορινθίων, Αλέξανδρος Πνευματικός, ανέφερε ότι δεν είχαν αναφερθεί τυχόν προβλήματα από την σεισμική δόνηση.

Μικροζημιές και στη Βουλή

Μικρές ζημιές σημειώθηκαν και στο κτίριο της Βουλής, το οποίο επιθεώρησε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Κώστας Τασούλας και έδωσε εντολή στους υπαλλήλους να αποχωρήσουν από τις υπηρεσίες μισή ώρα νωρίτερα.
Λόγω της ισχυρής δόνησης έσπασε τζάμι στον χώρο του Περιστύλιου, όπου γίνεται η Έκθεση Ρήγας Φεραίος, και διαπιστώνονται ρωγμές σε σημεία των τοίχων. Κατά τη διάρκεια του σεισμού, κυρίως στον παιδικό σταθμό της Βουλής, που ήταν γεμάτος παιδιά, επικράτησε αναστάτωση, ωστόσο τα παιδιά με τους συνοδούς τους απομακρύνθηκαν από τον χώρο ομαλά, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα.
Την ίδια ώρα στα δωμάτια τους επέστρεψαν οι νοσηλευόμενοι στο νοσοκομείο «Δαφνί», καθώς ολοκληρώθηκε ο έλεγχος στο κτίριο. Εντωμεταξύ, όπως έγινε γνωστό, μία γυναίκα έγκυος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ε. Βενιζέλου», ενώ το ΕΚΑΒ δέχθηκε αρκετές κλήσεις κυρίως για κρίσεις πανικού και μικροτραυματισμούς.

Τι λένε οι σεισμολόγοι 

Θετικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι υπάρχουν μετασεισμοί μεγέθους 4,2 Ρίχτερ ο καθηγητής Ευθύνης Λέκκας, σημειώνοντας ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι καθώς θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί. Όπως είπε ο κ Λέκκας ο σεισμός προήλθε από την ενεργοποίηση του ρήγματος που βρίσκεται στον δυτικό ορεινό όγκο της Πάρνηθας.
Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός και πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί. Επιβεβαίωσε και ο ίδιος ότι ο σεισμός προήλθε από το δυτικό ρήγμα του ορεινού όγκου της Πάρνηθας που δεν είχε σπάσει με τον σεισμό του 1999. Δεν περιμέναμε αυτό το ρήγμα να δώσει σεισμό σημείωσε ο κ. Τσελέντης και προσδιόρισε το επίκεντρο 25 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά της Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.