Η φορολογική πολιτική του Τραμπ διαψεύδει τους νεοφιλελεύθερους


Γράφει ο Κώστας Μελάς

Μετά από 18 μήνες από την εφαρμογή της πραγματικά μοναδικής μεταρρύθμισης της προεδρίας Τραμπ, της φορολογικής, υπάρχουν ικανά στοιχεία για να κριθεί η αποτελεσματικότητα της. Η αξιολόγηση δείχνει πολλά ανησυχητικά αποτελέσματα.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

 Ήδη η JpMorgan, η Morgan Stanley και η Moody's εκφράζουν έντονες ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Στα ίδια βήματα και οι εκτιμήσεις των ερευνητικών υπηρεσιών για την οικονομία του αμερικανικού Κογκρέσου. Η γενική εκτίμηση είναι ότι η φορολογική μεταρρύθμιση κοστίζει πολύ, παράγει λίγο και οι πόροι από τη μείωση των φόρων καταλήγουν σε λάθος τσέπες.

Όπως είναι γνωστό, με τη φορολογική μεταρρύθμιση του Τραμπ μειώθηκε ο φόρος στα κέρδη των επιχειρήσεων από 35% στο 21%.

Στην πραγματικότητα λίγες επιχειρήσεις πλήρωναν φόρο επί των κερδών ύψους 35%. Σύμφωνα με τα στοιχεία  των ερευνητικών υπηρεσιών για την οικονομία του αμερικανικού Κογκρέσου το τελευταίο τρίμηνο του 2017, το αμερικανικό δημόσιο (υπουργείο Οικονομικών) εισέπραξε 264 δισ. δολάρια από την φορολογία των επιχειρηματικών κερδών.
Το πρώτο τρίμηνο του 2018 , με την μεταρρύθμιση σε εφαρμογή, εισέπραξε λίγο περισσότερο από τα μισά, 146 δισ. δολάρια. Κάνοντας προβολές σε βάθος δεκαετίας, η συγκεκριμένη υπηρεσία του αμερικανικού Κογκρέσου υπολογίζει ότι με αυτό το ρυθμό θα υπάρξει επιβάρυνση του δημοσίου χρέους, το οποίο θα ανέλθει σε 1.8 τρισ. δολάρια!
Η αγαπητή ιδέα του Τραμπ και όλης της νεοκλασικής-νεοφιλελεύθερης σκέψης ότι οι μειώσεις των συντελεστών φορολογίας και συνεπώς οι μειώσεις των συνολικών φορολογικών εσόδων καλύπτονται μέσω της μεγέθυνσης του ΑΕΠ που δημιουργούν, καταρρίπτεται άμεσα από τους οικονομολόγους του Κογκρέσου. Για να καλυφθεί η "τρύπα" που ανοίγει η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η αμερικανική οικονομία θα πρέπει να μεγεθύνεται με ρυθμό 6,7%!
Ένας τέτοιος ρυθμός δεν φαντάζει καθόλου εφικτός, δεδομένου ότι σήμερα βρίσκεται στο 2,9%, που αποτελεί έναν ρυθμό καθόλου ευκαταφρόνητο. Σύμφωνα πάντα με τους οικονομολόγους του αμερικανικού Κογκρέσου από αυτό το 2,9% του ρυθμού μεγέθυνσης μόνο το 0,3% μπορεί να αποδοθεί στα φορολογικά μέτρα του Τραμπ.

Που πήγαν τα λεφτά κ.Τραμπ;

Υπάρχει, όμως, και μια πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση: που έχουν καταλήξει τα χρήματα από τη μείωση της φορολογίας; Ο Τραμπ είχε υποσχεθεί ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών θα καθιστούσε πλουσιότερο τον μέσο Αμερικανό (κατά μέσο όρο 4.000 δολάρια τον χρόνο) και θα προκαλούσε ποταμούς επενδύσεων. Ας δούμε τι έχει γίνει μέχρι τώρα.
Σε σχέση με τον Ιούνιο του 2018, οι πραγματικοί μισθοί (εξαιρούνται οι μισθοί των μάνατζερ) αυξήθηκαν μόνο κατά 0,7%. Σαφέστατα ένα αποκαρδιωτικό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι η οικονομική μεγέθυνση καλά κρατεί από το 2010, η ανεργία είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη και η στασιμότητα των μισθών μόνιμη κατάσταση. Και με το νέο φορολογικό πλαίσιο οι εργαζόμενοι δεν αποκομίζουν τίποτε. Τα τελευταία οκτώ έτη οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 8,1% (μέσος όρος) και ο πληθωρισμός 8,01%.
Η φορολογική γενναιοδωρία του Τραμπ τους τελευταίους 18 μήνες δεν εισέφερε τίποτε στον μισθό των εργαζομένων. Υπήρχε η υπόσχεση ότι οι επιχειρήσεις θα έδιναν μπόνους στο τέλος του οικονομικού έτους ως μερική μεταβίβαση των φορολογικών μειώσεων. Κατά μέσο όρο κάθε εργαζόμενος έλαβε 28 δολάρια!
Και με τις επενδύσεις τι έγινε; Στην αρχή υπήρξε μια άνοδος. Στη συνέχεια σταμάτησε. Στο πρώτο τρίμηνο  του 2019 οι επενδύσεις παρουσίασαν ρυθμό αύξησης 2,7% δηλαδή το μισό του μέσου ρυθμού των τελευταίων δέκα ετών. Το μεγαλύτερο μέρος των "κερδών" από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών "επενδύθηκε" κατά τον πλέον αντιπαραγωγικό τρόπο: οι επιχειρήσεις το χρησιμοποίησαν για επαναγορά των ίδιων μετοχών.
Η επαναγορά μετοχών δεν προκαλεί άνοδο της οικονομίας, είναι μόνο ένα καθαρό δώρο στους μετόχους. Αυτό που παρατηρείται σήμερα στις ΗΠΑ είναι μια τεράστια ανακατανομή πλούτου: από το αμερικανικό δημόσιο (υπουργείο Οικονομικών) που μειώνει τους φορολογικούς συντελεστές προς το 10% των Αμερικανών που κατέχουν το 84%  του συνόλου των μετοχών. Φαίνεται λοιπόν, ότι επιβεβαιώνονται όλα όσα είχαμε υποστηρίξει σε παλαιότερα άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.