ΔΕΞΙΆ ΔΙΆΣΠΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΎΣ


Γράφει ο Λεωνίδας Βατικιώτης

Η έξοδος της Αγγλίας από την ΕΕ συνεχίζει να διχάζει τα μεγάλα κόμματα εμβαθύνοντας την πολιτική κρίση που προκάλεσε το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2016.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Η κρίση ωστόσο άλλαξε στρατόπεδο μετακομίζοντας στο κόμμα των Εργατικών, με την αποχώρηση 8 βουλευτών που ανήκαν στην δεξιά πτέρυγα του κόμματος. Η έξοδος τους από το κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν αναμενόταν εδώ και πολλούς μήνες κι ήταν το αποκορύφωμα της κριτικής που είχε δεχθεί ο νέος ηγέτης των Εργατικών από το 2015 κιόλας που εξελέγη στην ηγεσία του κόμματος επειδή εγκατέλειψε την πολιτική κληρονομιά των «Νέων Εργατικών», επιχειρώντας μια στροφή προς τα αριστερά. Καθόλου τυχαία δεν ήταν και τα πυρά που είχε δεχθεί από τον Τόνι Μπλερ, στην προσπάθεια του τελευταίου να διατηρήσει ανέπαφη την πολιτική του κληρονομιά: από την στρατιωτική εισβολή στο Ιράκ μέχρι  την υιοθέτηση του νεοφιλελευθερισμού στο πρόγραμμα των Εργατικών.

Αφορμή για τις αποχωρήσεις των 8 βουλευτών από τους Εργατικούς (σε ένα σύνολο 262 βουλευτών που εξελέγησαν με το ψηφοδέλτιο των Εργατικών το 2017) ήταν η άρνηση αρχικά του Κόρμπιν να ζητήσει νέο δημοψήφισμα για τη σχέση της Αγγλίας με την ΕΕ, σε μια προσπάθεια να ανατραπεί το αποτέλεσμα του προηγούμενος δημοψηφίσματος. Γι’ αυτό το λόγο επικρίθηκε ως οπαδός της εξόδου, παρότι ρητά είχε απορρίψει αυτό το σχέδιο στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το 2016.

Ο Κόρμπιν επίσης επικρίθηκε για αντι-σημιτισμό παρότι τα σχετικά κρούσματα στο κόμμα του, με βάση επίσημες ανακοινώσεις, ανέρχονται μόλις στο 0,1%. Αιτία της στοχοποίησής του ωστόσο είναι η θέση που έχει υιοθετήσει υπέρ του λαού της Παλαιστίνης και τα καλέσματα του για επιβολή εμπάργκο στο Ισραήλ από τη βιομηχανία όπλων, λόγω των αλλεπάλληλων παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη από τον Ισραηλινό στρατό.

Οι βουλευτές που αποχώρησαν επέκριναν επίσης τον Κόρμπιν επειδή δεν καταδίκασε τον εκλεγμένο πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο και δεν υποστήριξε τον πραξικοπηματία, όπως έκαναν Ουάσιγκτον, Λονδίνο, κ.α.

Καθόλου ασήμαντη δεν είναι και μια «συμμετρική» αποστασιοποίηση που παρατηρήθηκε στην άλλη μεριά του πολιτικού φάσματος, στο κόμμα των Τόρηδων. Συγκεκριμένα, ο πρώην πρωθυπουργός και διάδοχος της Μάργκαρετ Θάτσερ στον πρωθυπουργικό θώκο, Τζον Μέιτζορ, επέκρινε το κόμμα του υποστηρίζοντας ότι έχει «καταληφθεί» από ακροδεξιούς υποστηρικτές του Brexit. Η δημόσια κριτική του έδωσε νέα ώθηση σε φήμες για αποχωρήσεις από το κόμμα της Τερέζα Μέι, με ορόσημο την κρίσιμη ψηφοφορία της ερχόμενης Τετάρτης…

Οι αλλαγές που επωάζονται στο πολιτικό σύστημα της Αγγλίας μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν ήταν. Έγραφαν χαρακτηριστικά οι Financial Times στις 14 Φεβρουαρίου: «Απ’ όταν ο Κόρμπιν ανέλαβε ηγέτης των Εργατικών το 2015, υπήρχε φημολογία για εν δυνάμει δωρητές που περιμένουν να βάλουν τα λεφτά τους σε ένα νέο κόμμα του κέντρου. 

Θεωρητικά, μια τέτοια οντότητα θα μπορούσε να συγκεντρώσει ορισμένους από τους Συντηρητικούς βουλευτές που είναι υπέρμαχοι της ΕΕ και μπορεί να γίνουν στόχος απόρριψης από τους ευρωσκεπτικιστές ψηφοφόρους τους. Το νέο κόμμα… θα μπορούσε στο τέλος να ενωθεί με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες που έχασαν πολλούς από τους βουλευτές τους έπειτα από την συμμετοχή τους στην κυβέρνηση συμμαχίας με τους Τόρηδες την περίοδο 2010-2015».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.