Το φυσικό αέριο της Αν. Μεσογείου και η τροφοδοσία της Ευρώπης
Γράφει ο Αντώνης Φώσκολος
Η ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη στην Ευρώπη. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε τι συνέβη στην ΕΕ με τον αγωγό Nord Stream 2. Ξέσπασε διαμάχη μεταξύ των χωρών του ευρωπαϊκού νότου και του άξονα Γερμανίας-Αυστρίας.
Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος
Απλούστατα, η συμφωνία είναι να πάρουν Γερμανία και Αυστρία ρωσικό φυσικό αέριο, μέσω του Nord Stream 2, αλλά όχι η υπόλοιπη Ευρώπη. Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, η υπόλοιπη Ευρώπη θα πάρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο.
Ελέγχοντας ενεργειακά τη Γερμανία, η Ρωσία ελέγχει ενεργειακά ουσιαστικά όλη την Ευρώπη. Παρατηρείται, επίσης, μια πάρα πολύ περίεργη σύμπλευση ορισμένων ομάδων στην Ελλάδα που έχουν διάφορες ονομασίες και αντίστοιχων ΜΜΕ με τα συμφέροντα της Γερμανίας, της Ρωσίας, αλλά εμμέσως και της Τουρκίας. Είναι σύμπτωση;
Ενημερωτικά η Royal Dutch Shell, η ENI, η BP και η ExxonMobil είναι μεταξύ των νικητών στον διεθνή αιγυπτιακό διαγωνισμό για έρευνες υδρογονανθράκων που έγινε προ ημερών στο δυτικό τμήμα της αιγυπτιακής ΑΟΖ. Συνολικά δόθηκαν 12 άδειες.
Με τον τρόπο αυτό η ExxonMobil εισέρχεται και στο πεδίο ερευνών υδρογονανθράκων της Αιγύπτου, κερδίζοντας μάλιστα τρεις άδειες για έρευνες πετρελαίου και δύο για έρευνες φυσικού αερίου. Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η ExxonMobil έχει μπει δυναμικά στην έρευνα υδρογονανθράκων στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.
Αναρωτιέμαι λοιπόν, χώρες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Κύπρος και τόσες άλλες, δεν φοβούνται ότι θα γίνουν κρανίου τόπος, όπως κινδυνολογούν ακραίοι οικολόγοι; Δεν φοβούνται ότι πιθανές διαφυγές φυσικού αερίου από γεωτρητικές αστοχίες θα πειράξουν τις μέλισσες που κάνουν τον βασιλικό πολτό, διότι το φυσικό αέριο θα πάει να καθίσει στους στήμονες των λουλουδιών του θυμαριού; Έλεος! Η Κύπρος το Ισραήλ και η Αίγυπτος που έχουν ήλιο και αέρα δεν θα αφήσουν ανεκμετάλλευτα τα κοιτάσματα φυσικού αερίου για να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά.
Την απάντηση δίνουν οι επιχειρηματίες
Την απάντηση μας την δίνει ο επιχειρηματίας Μυτιληναίος. Εισάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο για να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα που το χρησιμοποιεί στην επεξεργασία των βωξιτών του Παρνασσού, αντί να γεμίσει τον Παρνασσό με -επιδοτούμενες από τον ελληνικό λαό- ανεμογεννήτριες. Γιατί; Διότι η οικονομική απόδοση (EROI – Energy Returns On Investment) είναι δυσμενές για τις ανεμογεννήτριες και κακό για τα φωτοβολταϊκά (εικόνα 6).
Όπως δημοσιεύτηκε και ο όμιλος Βαρδινογιάννη θα κάνει εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Γιατί η ΔΕΗ θέλει να αυξήσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος; Μήπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έτσι όπως προωθήθηκαν στην Ελλάδα, επιβάρυναν τη ΔΕΗ; Έχουν κακή οικονομική απόδοση και ο ελληνικός λαός τις έχει επιδοτήσει μέχρι σήμερα με 5 δισ. ευρώ (εικόνα 6).
Φανταστείτε πόσα θα πληρώσει ο ελληνικός λαός μέσω της επιδότησης της «τζάμπα ενέργειας» αν γίνει η Ελλάδα μπαταρία Ευρώπης. Κάκιστη επένδυση. Η καραμέλα των τελευταίων 30 ετών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Το ίδιο και η άνοδος της θαλάσσιας στάθμης.
Διερωτήθηκε κανένας πως υπερτριπλασιάστηκε ο πληθυσμός της γης που το 1930 ήταν 1,8 δισεκατομμύρια και σήμερα αγγίζει τα 7,5 δισεκατομμύρια; Πως αυξήθηκε η γονιμότητα των εδαφών; Από τα φωτοβολταϊκά ή τις ανεμογεννήτριες; Το προσδόκιμο της ζωής αυξήθηκε και ζούμε σήμερα πολύ καλύτερα από την εποχή που τραγουδούσαμε «Τσομπανάκος ήμουνα προβατάκια φύλαγα«. Ή μήπως θέλουμε να γυρίσουμε σε εκείνη την εποχή;
Μέχρι το 1950 οι στρεμματικές παραγωγές σίτου, καλαμποκιού και βαμβακιού στην Ελλάδα ανήρχοντο σε 100 κιλά, 120 κιλά και 130 κιλά αντιστοίχως. Από το 1950 μέχρι σήμερα, λόγω της χρήσης των υδρογονανθράκων, ανήλθαν σε 400 κιλά, 1000 κιλά και 4000 κιλά αντιστοίχως. Όργωμα, λίπανση, δισκοσβάρνισμα, σπορά, καταπολέμηση ζιζανίων, θεριζοαλωνισμός πως γινόταν τότε και πως γίνεται σήμερα.
Η Τουρκία και το κυπριακό φυσικό αέριο
Πώς θα καταπολεμήσουμε τις ασθένειες στην γεωργία (αμπελουργία, ελαιοκομία, δενδροκομία, οπωροκηπευτικά κοκ); Πώς θα παρασκευάσουμε εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα φάρμακα; Με φωτοβολταϊκά η ανεμογεννήτριες; Μπορεί κάποιος να φανταστεί μια ζωή χωρίς τους υδρογονάνθρακες. Οι υδρογονάνθρακες είναι η βάση της χημικής βιομηχανίας και οι ανεμογεννήτριες δεν μπορούν να καλύψουν αυτά τα κενά. Αεροπλάνα δεν πετούν, πλοία δεν κινούνται και ο τουρισμός σβήνει. Πρέπει ορισμένοι να συνειδητοποιήσουν ότι χωρίς υδρογονάνθρακες ο πληθυσμός της γης θα συρρικνωθεί στα 2 δισ. ανθρώπων λόγω λοιμού και ασθενειών.
Ας έλθουμε στο ερώτημα τι θα κάνουν οι Τούρκοι στην Κύπρο μετά τις ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Η απάντηση είναι απλή: Τίποτε. Δεν μπορούν να κάνουν πολλά, εκτός από το να φοβερίζουν. Δεν είχαν τη δυνατότητα να εμποδίσουν τη γεώτρηση της ExxonMobil. Έχουν κάνει πολλές γεωφυσικές έρευνες χωρίς ποτέ να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους, ούτε ακόμα μέσα στη χώρα τους.
Οι Τούρκοι δεν έχουν κάνει μία γεώτρηση στην θάλασσα, αλλά αγοράζουν γεωτρύπανα. Ανακοινώνουν πως θα κάνουν 130 γεωτρήσεις μέχρι το τέλη του 2019, 130 γεωτρήσεις, σε 10 μήνες, ήτοι 13 κάθε μήνα. Αυτό δεν γίνεται. Ούτε ο Μινχάουζεν θα έλεγε τέτοια ψέματα. Οι Τούρκοι χάνουν τον καιρό τους με τους χάρτες που δημοσιοποιούν και τις Navtex που εκδίδουν. Αν είχαν δίκιο θα πήγαιναν την Κύπρο στο Διεθνές Δικαστήριο. Κοιτάσματα της Κύπρου δεν πρόκειται να ιδιοποιηθούν οι Τούρκοι, διότι ούτε οι Ευρωπαίοι ούτε οι Αμερικανοί θα τα αφήσουν να πέσουν στα χέρια τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια: