Το φλερτ του Τραμπ με τα Κίτρινα Γιλέκα


Γράφει ο Βαγγέλης Σαρακινός

Παρά την οπισθοχώρηση της γαλλικής κυβέρνησης, στο ζήτημα της φορολόγησης των καυσίμων, τα Κίτρινα Γιλέκα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, αλλά και τις προσωπικές επικρίσεις εναντίον του Γάλλου προέδρου. Την ίδια ώρα ο Τραμπ «φλερτάρει» με τους διαδηλωτές, ενώ ο Μακρόν προσπαθεί να πείσει και τον τελευταίο Γάλλο πολίτη ότι είναι όντως «ο πρόεδρος των πλουσίων».

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Η εξέγερση του περασμένου Σαββάτου, η οποία άφησε πίσω της ζημιές περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ μόνο σε υπαίθριους χώρους στο Παρίσι, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτά οι καταστροφές σε καταστήματα και στην Αψίδα του Θριάμβου, οδήγησε τον Μακρόν στην μεγαλύτερη υποχώρηση κατά την διάρκεια της θητείας του.
Ο πρωθυπουργός του, Φιλίπ, ανακάλεσε για ένα εξάμηνο την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα και περίμενε την απόσυρση των Κίτρινων Γιλέκων από τους δρόμους.Τα μέτρα που ανακοίνωσε ωστόσο έχουν κριθεί ήδη ως ανεπαρκή και κυρίως καθυστερημένα, άρα ανίκανα να προκαλέσουν την ανάσχεση του κινήματος, το οποίο έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Γαλλία.
Πρόεδρος και Πρωθυπουργός δεν έλαβαν επίσης υπόψη τους, ότι στις τρεις εβδομάδες των διαδηλώσεων, αυτό το ακηδεμόνευτο πολιτικά κίνημα έβαλε και μια σειρά άλλων ζητημάτων. Αμφισβήτησε όλο το πακέτο της οικονομικής και φορολογικής πολιτικής του Μακρόν, αλλά και το σύνολο του πολιτικού συστήματος της Γαλλίας, θέτοντας ακόμη και θέμα δημοκρατικής αντιπροσώπευσης.

Στήριγμα στην αντιπολίτευση

Οι κινητοποιήσεις πάντως έχουν επεκταθεί ήδη και στα σχολεία, με δεκάδες Λύκεια να παραμένουν αποκλεισμένα ή να υπολειτουργούν, καθώς οι μαθητές αντιδρούν στις μεταρρυθμίσεις του Γάλλου προέδρου. Την ίδια ώρα, τα Κίτρινα Γιλέκα ετοιμάζονται για μια νέα πανεθνική εμφάνιση, την τέταρτη κατά σειρά, το επόμενο Σαββατοκύριακο.
Ενόψει των νέων διαδηλώσεων και μπροστά στο ενδεχόμενο να ξεσπάσουν και πάλι ταραχές, ο Μακρόν συγκάλεσε το Υπουργικό Συμβούλιο. Όπως είπε αμέσως μετά ο εκπρόσωπός του, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε «από τις πολιτικές και τις συνδικαλιστικές δυνάμεις, από τους εργοδότες, να απευθύνουν μια ξεκάθαρη και κατηγορηματική έκκληση για ηρεμία». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Γάλλος πρόεδρος «τόνισε ότι ορισμένοι σήμερα δεν έχουν παρά έναν και μοναδικό στόχο: να επιτεθούν στη Δημοκρατία» και κατήγγειλε «την ένοχη σιωπή και τον οπορτουνισμό εκείνων που ακολουθούν τέτοιες συμπεριφορές».
Ο Μακρόν, ο οποίος μέχρι πριν λίγες εβδομάδες απέρριπτε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης να συζητήσει τα αιτήματα των διαδηλωτών βρίσκεται πλέον στο καναβάτσο και εκλιπαρεί την αντιπολίτευση να προστατεύσει την Δημοκρατία. Μιλάμε πάντα για τον Πρόεδρο, που στον πρώτο γύρο εξασφάλισε μόλις το 23% των ψήφων. Εκλέχθηκε βέβαια πανηγυρικά στον δεύτερο, στον οποίο απείχαν οι περισσότεροι ψηφοφόροι και πολλοί από αυτούς που πήγαν τελικά στις κάλπες, τον ψήφισαν λόγω «Λεπενοφοβίας».

Δωράκια στην πλουτοκρατία

Την ώρα πάντως που η Γαλλία μοιάζει με καζάνι που βράζει, εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων του Μακρόν, ο εκπρόσωπος του, Μπενζαμέν Γκριβό, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αλλάξει την στάση της σχετικά με τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Σύμφωνα μάλιστα με τις διευκρινίσεις που έδωσε, η γαλλική κυβέρνηση προσανατολίζεται να περιορίσει αυτόν τον φόρο μόνον στις «επικερδείς συμφωνίες ιδιοκτησίας», απαλλάσσοντας πολλούς από τους πλουσιότερους Γάλλους από την καταβολή πρόσθετων φόρων. Η ανακοίνωση αυτή έριξε λάδι στην φωτιά, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο προσωπικών επικρίσεων του Μακρόν, τον οποίο ήδη η πλειοψηφία των Γάλλων χαρακτηρίζει ως «Πρόεδρο των Πλουσίων».
Θέση για τα τεκταινόμενα στην Γαλλία πήρε και ο εκ των πρωταγωνιστών του Γαλλικού Μάη του 68, Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, σχολιάζοντας την απειρία του Μακρόν στην πολιτική. «Δεν έχει καμία πολιτική εμπειρία. Έφθασε εδώ που έφθασε, γιατί οι άλλοι ήταν απίστευτα αδύναμοι, γι’ αυτό και κατάφερε να περάσει από την ποντικότρυπα και τώρα ανακαλύπτει την έκταση της πολιτικής», είπε ο Κον Μπεντίτ για να προσθέσει ότι «δεν είναι ντροπή να αναγνωρίσει το λάθος του».

Το διασκεδάζει ο Τραμπ

Μπορεί ο βετεράνος «επαναστάτης» Κον Μπεντίτ να νουθετεί τον άπειρο Μακρόν, ο επιχειρηματίας Τραμπ όμως δείχνει να το διασκεδάζει. Ο Ρεπουμπλικάνος είχε αναφερθεί στα Κίτρινα Γιλέκα, ήδη από το δεύτερο Σαββατοκύριακο των κινητοποιήσεων, επισημαίνοντας στον Γάλλο ομόλογό του, χωρίς όμως να τον κατονομάζει, ότι παρακολουθεί από κοντά τις διαδηλώσεις.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν άφησε βέβαια ασχολίαστη και την υπαναχώρηση του Μακρόν στο θέμα της φορολογίας στα καύσιμα. Έτσι, λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις της γαλλικής κυβέρνηση σχολίασε με ειρωνικό τρόπο τις εξελίξεις, εκφράζοντας την χαρά του που οι διαδηλωτές και ο Γάλλος πρόεδρος συμφωνούν με όσα ο ίδιος έλεγε πριν δύο χρόνια. Και ποια ήταν αυτά. Μα φυσικά ότι «η συμφωνία του Παρισιού έχει μοιραία ελαττώματα, γιατί προκαλεί αύξηση των τιμών της ενέργειας στις υπεύθυνες χώρες, ενώ ξεπλένει ορισμένες από αυτές που μολύνουν χειρότερα σε όλο τον κόσμο», όπως έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter.
Είναι γνωστή άλλωστε η κόντρα του Τραμπ με τον Μακρόν μετά την απόφαση του πρώτου να αποσύρει τις ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Η απόφαση αυτή ράγισε τις σχέσεις των δύο ανδρών, που πλέον δεν θυμίζουν σε τίποτα την ειδυλλιακή εικόνα της πρώτης επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στις ΗΠΑ, ούτε το περίφημο δείπνο στον Πύργο του Άιφελ. Η πρόταση δε του Μακρόν για την δημιουργία Ευρωπαϊκού Στρατού έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει, κάτι που φάνηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Τραμπ στο Παρίσι για τις επετειακές εκδηλώσεις της λήξης του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Θέλουμε τον Τραμπ» 

Στον «αφρό των ημερών» πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν δίστασε να αναπαράγει στον λογαριασμό του και κείμενο του ακραία συντηρητικού σχολιαστή Τσάρλι Κερκ, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι διαδηλωτές στο Παρίσι φωνάζουν ρυθμικά το σύνθημα «Θέλουμε τον Τραμπ». Ο ιδρυτής της συντηρητικής οργάνωσης Turning Point USA, αφού κατηγορεί τα ΜΜΕ ότι δεν αναφέρονται στο γεγονός γιατί «θέλουν να κρύψουν την επανάσταση της μεσαίας τάξης εναντίον του πολιτισμικού μαρξισμού» υποστηρίζει ότι «οι άνθρωποι φωνάζουν «Θέλουμε τον Τραμπ» στους δρόμους του Παρισιού». Τέτοια μαρτυρία ωστόσο δεν υπάρχει.
Πέρα από την «πλάκα» του Τραμπ όμως, σχεδόν οκτώ στους δέκα Γάλλους (ποσοστό 78%) κρίνουν ότι οι ανακοινώσεις της γαλλικής κυβέρνησης δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα των «κίτρινων γιλέκων» και το 72% εγκρίνει τις κινητοποιήσεις τους. Γεγονός που προμηνύει, μάλλον, άλλο ένα «καυτό» Σαββατοκύριακο για τον «Δία» της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.