Μετράει μέρες ο Μακρόν;


Γράφει ο Βαγγέλης Σαρακινός

Ξεπέρασε ακόμη και τον Ερντογάν το καθεστώς Μακρόν με τις εικόνες των «αιχμάλωτων» από την αστυνομία μαθητών, οι οποίες κάνουν τον γύρο του κόσμου. Βουλευτές της αντιπολίτευσης ετοιμάζονται να καταθέσουν πρόταση μομφής και ο Συνήγορος Δικαιωμάτων διέταξε ήδη έρευνα για την υπόθεση, η οποία προσβάλει τον γαλλικό λαό και την Γαλλία. 

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Μια Γαλλία που έχει τεθεί ολόκληρη σε συναγερμό, εξαιτίας του νέου γύρου κινητοποιήσεων που έχουν προγραμματίσει τα «Κίτρινα Γιλέκα».

Σε μια αστυνομική επιχείρηση, που δεν έχει προηγούμενο, θα αναπτυχθούν συνολικά το Σάββατο, σε ολόκληρη την χώρα, 89.000  μέλη των δυνάμεων της τάξης, οκτώ χιλιάδες από τα οποία στην πρωτεύουσα.
Στην διάρκεια της ημέρας θα επιχειρήσουν επίσης 106 από τους 109 κινητούς λόχους της Εθνικής Χωροφυλακής, κάτι που επίσης γίνεται για πρώτη φορά στην χώρα. Μετά από δεκαετίες, επιστρατεύονται όμως  και τα τεθωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας στο Παρίσι, για τα οποία ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι ¨δεν είναι στρατός».

«Κίτρινος» συναγερμός

Η κυβέρνηση έλαβε μέτρα και για να επιτραπεί ο έλεγχος ταυτοτήτων πριν από τις διαδηλώσεις, ιδιαίτερα στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, όπως ανέφερε ο εισαγγελέας του Παρισιού. Την ίδια ώρα, η αστυνομική διεύθυνση της γαλλικής πρωτεύουσας κάλεσε τους ιδιοκτήτες καταστημάτων στην περιοχή του Σανζ Ελιζέ να «κλείσουν τις πόρτες» κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης και να ενημερώσουν το προσωπικό τους για τους κινδύνους.
Τα μεγάλα και ονομαστά πολυκαταστήματα του Παρισιού ανακοίνωσαν επίσης ότι θα παραμείνουν κλειστά, ενώ η Γαλλική Ομοσπονδία Λιανικού Εμπορίου (FCD) ανακοίνωσε ότι τα μέλη της έχουν καταγράψει ήδη απώλειες περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από την έναρξη των διαδηλώσεων. Εκφράζει μάλιστα φόβους για κατάρρευση της χριστουγεννιάτικης αγοράς, αν οι διαδηλώσεις συνεχιστούν.
Ο πύργος του Άιφελ θα παραμείνει κλειστός, όπως θα κάνουν και περίπου δέκα μουσεία και πολιτιστικοί χώροι του Παρισιού, ανάμεσά τους το Πτι-Παλαί, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το σπίτι του Βίκτορα Ουγκό και οι Κατακόμβες. Τις παραστάσεις της, λόγω της κινητοποίησης των Κίτρινων Γιλέκων, ακύρωσε και η Όπερα. Στον αέρα είναι και η διεξαγωγή του πρωταθλήματος, καθώς έξι αγώνες της Ligue 1 αναβλήθηκαν και η ομοσπονδία εξετάζει το ενδεχόμενο να αναβληθούν και τα υπόλοιπα ματς.

Μαθητές στην «αιχμαλωσία»

Η γαλλική κυβέρνηση φοβάται την σύγκληση των Κίτρινων Γιλέκων με τμήματα της άκρας δεξιάς και της άκρας αριστεράς. Ήδη ο υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ, έκανε λόγο για ριζοσπαστικά και υπονομευτικά στοιχεία, τα οποία θα προσπαθήσουν να κινητοποιηθούν στο πλαίσιο της διαδήλωσης και αυτό το Σάββατο.
Ο μεγαλύτερος φόβος της ωστόσο είναι η επέκταση των κινητοποιήσεων και σε άλλους τομείς, όπως οι αγρότες και οι μεταφορές, αλλά και τα Πανεπιστήμια. Ειδικά στα Πανεπιστήμια η επέκταση θεωρείται σχεδόν δεδομένη, μετά και τις εικόνες της ντροπής με τους μαθητές «αιχμάλωτους» με τα χέρια ψηλά πίσω από το κεφάλι.
Ο Συνήγορος των Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα για τις συνθήκες της αμφιλεγόμενης προσαγωγής 151 νέων, ανάμεσά τους και μαθητές, κοντά σε λύκειο. Η ανεξάρτητη Αρχή υπενθυμίζει ότι έργο της είναι η παρακολούθηση της «τήρησης της δεοντολογίας» από τις δυνάμεις της τάξης και η προάσπιση των δικαιωμάτων και της προστασίας των παιδιών.
Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε πάντως «σοκαρισμένος» από τις εικόνες, επιχείρησε ωστόσο να δικαιολογήσει την ενέργεια των αστυνομικών ως απόρροια των βίαιων επεισοδίων που προηγήθηκαν. Το ίδιο έκανε και ο Καστανέρ, αλλά πολύ πιο άκομψα. Μια κυβέρνηση πάντως που συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο σε σχολιαρόπαιδα δεν έχει και πολλά ψωμιά. Ειδικά όταν αυτό γίνεται στην Γαλλία μια χώρα με παράδοση στην ιστορία των επαναστάσεων και των δικαιωμάτων.

Πρόταση μομφής

Εντωμεταξύ, βουλευτές της αντιπολίτευσης ετοιμάζονται να καταθέσουν την Δευτέρα πρόταση μομφής κατά της γαλλικής κυβέρνησης για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την κρίση των «κίτρινων γιλέκων». Πρόκειται για βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI) και του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF), οι οποίοι δεν συγκεντρώνουν τον απαραίτητο αριθμό υπογραφών, ελπίζουν όμως ότι θα προσελκύσουν και άλλους συναδέλφους τους που διαφωνούν με τις πολιτικές του Μακρόν.
Στις αρχές της εβδομάδας αναμένεται όμως να εκφραστεί και ο Γάλλος Πρόεδρος για τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις, οι οποίες έχουν δημιουργήσει ήδη στην κοινωνία μια δυναμική ανατροπής του. σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, ο Μακρόν δεν τοποθετήθηκε μέχρι τώρα για να μην ρίξει λάδι στην φωτιά ενόψει της αυριανής διαδήλωσης. Αυτό που θέλει να δει ωστόσο είναι μάλλον η έκταση που θα πάρει η αυριανή διαμαρτυρία, η οποία, αν κρίνει κανείς από την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και των δυνάμεων καταστολής, αναμένεται να είναι μεγάλη.
Ανησυχία υπάρχει όμως και στο διπλανό Βέλγιο, όπου έχουν επίσης προγραμματιστεί για το Σάββατο κινητοποιήσεων των «κίτρινων γιλέκων» στο κέντρο των Βρυξελλών. Στον βελγικό τύπο ωστόσο οι εκτενείς αναφορές είναι για το Παρίσι. Η εφημερίδα De Tijd μάλιστα, στο κύριο άρθρο της, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, αν ο Μακρόν δεν καταφέρει να βρει σύντομα μια λύση, οι μέρες του στην εξουσία θα είναι «μετρημένες». Οι κινητοποιήσεις άλλωστε, και κυρίως ο χειρισμός τους από την κυβέρνηση, έχουν πλήξει σημαντικά την καταρρέουσα εδώ και καιρό δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου. Θέτουν όμως και σε σοβαρή αμφισβήτηση την ικανότητά του να μπορεί να ηγηθεί αποτελεσματικά, μιας μεγάλης χώρας, όπως είναι η Γαλλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.