Τα ομόλογα της καταστροφής


Γράφει ο Βαγγέλης Σπανός

Πιτσιρίκο, στην Ινδονησία που δέχεται απανωτά χτυπήματα από φυσικές καταστροφές, μυρίστηκε ψητό η Παγκόσμια Τράπεζα και θα δώσει δάνειο 1 δισεκατομμύριο δολάρια στην ινδονησιακή κυβέρνηση για την ανακούφιση των πληγέντων και την ανοικοδόμηση στα δύο νησιά της χώρας, που επλήγησαν από τον σεισμό και το τσουνάμι, όπως μεταδίδει το Reuters.


Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Eπίσης, θα δώσει και επιχορήγηση 5 δισ. δολ. για τεχνική υποστήριξη, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ανοικοδόμηση θα γίνει σωστά.

Η εκτελεστική διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας Kristalina Georgieva επισκέφτηκε το νησί Palu, όπου έχασαν τη ζωή τους πάνω από 2.000 άνθρωποι, ενώ άλλοι 500 είχαν σκοτωθεί στο νησί Lombok που είχε πληγεί με τη σειρά του από σεισμούς το καλοκαίρι.

Λίγο πιο μακριά από τα συντρίμμια, στο νησί Μπαλί, η Ινδονησία φιλοξενεί τις ετήσιες συνόδους της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ.

Οι αρχικές εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι ότι η χασούρα από τις καταστροφές στις υποδομές θα φτάσει τα 531 εκ. δολ., χωρίς να υπολογίζονται σε αυτό το ποσό οι απώλειες ζωών και γης, αλλά και η ζημιά στην οικονομία από τις χαμένες θέσεις εργασίας και ζωικού κεφαλαίου.

Το δανειακό πακέτο περιλαμβάνει και μετρητά προς τις 150 χιλιάδες φτωχότερες οικογένειες για μία περίοδο από έξι μήνες ως ένα χρόνο, τη στιγμή που η κυβέρνηση προσανατολίζεται, εκτός από την ασφάλιση των περιουσιακών της στοιχείων, να εκδώσει και «ομόλογα καταστροφής» (για φυσικές καταστροφές).
Κατά μία έννοια, όμως, όλα τα ομόλογα την καταστροφή δεν φέρνουν;

(Αγαπητέ φίλε, διαβάζοντας αυτή την είδηση, μου ήρθε στο μυαλό η παροιμία «όπου φτωχός κι η μοίρα του». Όλο και πιο συχνά μου έρχεται στο μυαλό αυτή η παροιμία, όσο περνούν τα χρόνια. Η Ινδονησία είναι η τέταρτη πλυπληθέστερη χώρα του κόσμου και έχει γύρω στα 15 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο, αφού διαθέτει μερικούς «εξωτικούς» προορισμούς. Βέβαια, ο αριθμός των φτωχών στην Ινδονησία είναι τεράστιος. Πότε θα ξεσηκωθούν όλοι αυτοί οι πάμφτωχοι του πλανήτη; Μάλλον ποτέ. Για τους φτωχούς υπάρχει η θρησκεία. Και ο …παράδεισος. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.