Το πολιτικό πραξικόπημα εναντίον του Ακιντζί: Θα γίνει “Αλιέντε” ή θα παραδοθεί στον Ερντογάν;


Του ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ
Μπορείτε να ξυπνήσετε πλέον στην κινηματογραφική αίθουσα που αρχίσατε να κοιμάστε. Στο εξής αξίζει πραγματικά να παρακολουθήσετε το έργο. Αλλά δεν είναι μια σκηνή μονομαχίας αυτή. Και δεν παίζει εκείνη η γνωστή μουσική του “For a few dollars more” του Ennio Morricone. Παρά ταύτα, είναι μια σκηνή ύπαρξης και αφανισμού.
Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Θα αποφασίσει και ο Μουσταφά Ακιντζί όπως ο Σαλβαδόρ Αλιέντε. Θα υπάρξει παράδοση; Ή θα αντισταθεί; Πάντα ήμουν περίεργος τι θα κάνει η Τουρκία στον ηγέτη μας σε περίπτωση που δεν την ακούσει. Υπήρχαν απαισιόδοξοι που έλεγαν ότι θα περικυκλώσει το προεδρικό μέγαρο με τανκ κλπ. Έκαναν λάθος. Δεν έγινε καθόλου έτσι. Τι έκανε μόνο; Πολιτικό πραξικόπημα!

  • Τον έβγαλε από το γήπεδο. Κατέβηκε ευθέως η ίδια στο γήπεδο. Έβαλε και τον Κουτρέτ Όζερσαϊ για αναπλήρωσή του. Στο γήπεδο υπάρχουν τέσσερις παίκτες πλέον. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Νίκος Αναστασιάδης, ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Κουτρέτ Όζερσαϊ. Είμαι περίεργος για το εξής: Τι θα κάνει ο Ακιντζί; Θα χωνέψει την παραμονή εκτός παιχνιδιού;
Ουσιαστικά, αυτή η απόφαση είχε ληφθεί πριν μερικούς μήνες. Θυμάστε, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε έρθει στο νησί και συγκέντρωσε τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων μας γύρω από ένα τραπέζι στο προεδρικό μέγαρο μαζί με τον Ακιντζί. Εκείνη την ημέρα υπέβαλε μιαν ερώτηση στους δικούς μας: «Τι λέτε για χωριστό κράτος;»
Κανείς δεν αντιτάχθηκε σε αυτό εκτός από τον Μουσταφά Ακιντζί. Ο Ακιντζί έλεγε μόνο «δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία» και τίποτε άλλο. Ο Τσαβούσογλου προχώρησε περισσότερο την ερώτηση: «Καλά, αν η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδεχτεί το χωριστό κράτος, πάλι δεν το αποδέχεστε;» Κανείς δεν απάντησε σε αυτό. Αλλά είναι φανερό ότι υπήρχαν κάποια πράγματα που ήξερε ο Τσαβούσογλου και δεν τα ήξεραν εκείνοι.
Ιδού τώρα που αποκαλύφθηκαν όλα μετά την άνοιξη της Νέας Υόρκης. Πολιτικό πραξικόπημα! Στη Νέα Υόρκη δεν συναντήθηκε ο Ακιντζί με τον Αναστασιάδη, συναντήθηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο δε Κουτρέτ Όζερσαϊ γλυκοκοιτάχτηκε με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Τι συζητήθηκε;
  • Σύμφωνα με τις διαρροές, συζητήθηκε η ομοσπονδία. Δηλαδή, το χωριστό κράτος. Τώρα καταλαβαίνετε καλύτερα γιατί ο Ακιντζί τόλμησε να προειδοποιήσει για πρώτη φορά την Τουρκία πριν μερικές μέρες; Τι είχε πει; «Δεν μπορείτε να συναντιέστε με την ελληνοκυπριακή πλευρά αποκλείοντας τους Τουρκοκύπριους»! Άρα αντιλαμβανόταν και το πολιτικό πραξικόπημα και τα πάντα.
Ο Κουτρέτ συνέχισε τις γλυκές ματιές με τον Αβέρωφ και μετά την επιστροφή του από την Νέα Υόρκη στην Κύπρο. Και προψές συναντήθηκαν ξανά σε δείπνο στο χωριό Κορμακίτης. Και μοιράστηκαν μαζί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία απ’ αυτό το κατ’ ιδίαν δείπνο. Δεν ανακοίνωσαν τι συζήτησαν. Απλώς είπαν το εξής:
  • «Συνεχίσαμε στον Κορμακίτη αυτή την φορά την διαδικασία του ανεπίσημου διαλόγου που αρχίσαμε στην Νέα Υόρκη. Συναντηθήκαμε ξανά με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου από την νότια Κύπρο. Ό,τι και αν γίνει στην Κύπρο, προτιμώ να γίνει μέσω διαλόγου και συνεργασίας».
Ο Μουσταφά Ακιντζί απαντά κάνοντας νάζια στις εκκλήσεις του Αναστασιάδη για συνάντηση. Δεν δέχεται να συναντηθούν ως δύο απλοί Κύπριοι και θέτει όρους. Λέει συνεχώς ότι «έκλεισε η διαπραγματευτική διαδικασία στην οποία δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε αποτέλεσμα». Όμως, τώρα αρχίζει η ουσιαστική διαπραγματευτική διαδικασία.
Μόνο που δεν είναι ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Είναι ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Τουρκία. Αυτό ήταν που ήθελε για χρόνια η ελληνοκυπριακή πλευρά. Η διοίκηση μαριονέτα βγήκε από την μέση. Ο Κουτρέτ Όζερσαϊ εκπροσωπεί την Τουρκία στην νέα διαδικασία, όχι ο Μουσταφά Ακιντζί. Ο Μουσταφά Ακιντζί μπορεί να μην υπογράψει μιαν συμφωνία στην βάση της συνομοσπονδίας. Αλλά υπάρχει λύση και γι’ αυτό. Δεν του έμεινε πολύς καιρός στο προεδρικό μέγαρο. Μέσα στο 2020 υπάρχουν εκλογές. Θα υπογράψει αυτός που θα τον αντικαταστήσει.
Η συντριπτική πλειοψηφία στην κατεχόμενη περιοχή είναι έτοιμη από καιρό να αποδεχτεί το χωριστό κράτος. Μάλιστα, νομίζω ότι δεν θα πουν όχι σε αυτό και οι πλείστοι από εκείνους που μιλάνε για ομοσπονδία αυτή την στιγμή. Μια τέτοια λύση θα είναι η δεύτερη μεγάλη «νίκη» για την τουρκική πλευρά μετά το 1974. Ειδικά αν πάρει αυτό το δώρο γλυκά-γλυκά από τα χέρια της ελληνοκυπριακής πλευράς.
  • Οι Ελληνοκύπριοι; Τι λένε αυτή για τούτη την υπόθεση; Θα εγκρίνουν την ύπαρξη χωριστούν κράτους στον βορρά; Καθόλου δεν το νομίζω. Αν οδηγηθεί σε δημοψήφισμα, θα βγει τουλάχιστον 70% όχι. Θα βγει άραγε; Τον τελευταίο καιρό είδαμε πώς χιλιάδες Ελληνοκύπριοι έτρεξαν μαζικά για να επωφεληθούν από την φθήνια στον βορρά. Και πάρα πολλοί από αυτούς επισκέφθηκαν για πρώτη φορά την κατεχόμενη περιοχή. Φαίνεται πως κανέναν δεν νοιάζει η κατοχή και άλλα παρόμοια. Ο κόσμος κοιτάει την τσέπη του.
Ο Χίτλερ έλεγε: «Δώσε στους Ρώσους βότκα και σαλάμι και πάρε την ψυχή τους». Μήπως άδικα έδωσαν σελίνια σε όλους οι Άγγλοι μόλις πάτησαν το πόδι τους στην Κύπρο; Μήπως είναι όλα “for a few dollars”; Αυτό είναι το τωρινό παζάρεμα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.