Ελβετική τράπεζα δικάζεται σήμερα στη Γαλλία, για ξέπλυμα χρήματος


Ο ελβετικός χρηματοπιστωτικός κολοσσός UBS Group AG, το παράρτημά του στη Γαλλία και 6 διευθυντικά στελέχη του, δικάζονται σήμερα σε γαλλικό δικαστήριο.
Αφορμή για τη δίκη, στάθηκαν αποκαλύψεις για παροχή βοήθειας από την τράπεζα προς πλούσιους πελάτες, προκειμένου να καταφέρουν να φοροαποφύγουν στη Γαλλία. Η έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση κράτησε χρόνια, στη διάρκεια των οποίων είχαν προταθεί εξωδικαστικοί συμβιβασμοί χωρίς αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Ο όμιλος αντιμετωπίζει κατηγορίες για φορολογικές απάτες αλλά και ξέπλυμα χρήματος, ενώ αντιμετωπίζει πρόστιμο ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Νομικοί εκπρόσωποι της εταιρείας, ισχυρίζονται πως θα δοθεί επιτέλους μια ευκαιρία να καταρριφθούν οι αβάσιμοι ισχυρισμοί γύρω από τη συγκεκριμένη ιστορία.
Αυτό βέβαια δεν είναι το πρώτο νομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ελβετικός όμιλος. Το 2009 είχε αναγκαστεί να πληρώσει 780 εκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ μετά από συμβιβασμό, ενώ το 2014 συμφώνησε να πληρώσει 300 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο στις γερμανικές αρχές.
Ο άνθρωπος που έφερε στο φως τις πρακτικές του ελβετικού ομίλου στις ΗΠΑ, ονομάζεται Bradley Birkenfeld και αποκάλυψε τις μεθοδεύσεις που έκανε η τράπεζα προκειμένου πλούσιοι αμερικάνοι πελάτες της να μπορούν να βγάλουν χρήματα στην Ελβετία χωρίς να φορολογηθούν από τις αμερικανικές αρχές. Στον ίδιο άνθρωπο έχουν μιλήσει και οι ελβετικές αρχές, όμως δεν αναμένεται να καταθέσει στη γαλλική δίκη.
Όποια και αν είναι η έκβαση της δίκης, δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι στον τρόπο που λειτουργεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα, με τραπεζικούς κολοσσούς να βοηθάνε τους πλουσιότερους πελάτες να φοροαποφύγουν, ώστε τα φορολογικά βάρη να επωμίζονται αποκλειστικά οι μικροί και οι αδύναμοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.