Ντι Μάιο σε Γιούνκερ: Σε έξι μήνες έχεις τελειώσει!


Στα άκρα οδηγείται η αντιπαράθεση Γιούνκερ - Ρώμης για τον ιταλικό προϋπολογισμό - «Ο ιταλικός προϋπολογισμός εγκρίθηκε - Ο Γιούνκερ ας πιεί έναν καφέ», δηλώνει ο Σαλβίνι - Νωρίτερα ο πρόεδρος της Κομισιόν είχε εκφράσει την ανησυχία του για τη δυναμική των ιταλικών δημοσιονομικών - Ντομπρόβσκις: Υπάρχει σοβαρή απόκλιση από τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Λουίτζι Ντι Μάιο, έπειτα από τις δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τον ιταλικό προϋπολογισμό.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η παρέκκλιση της Ιταλίας από τους κανόνες. «Εχει χρόνο μέχρι τον Μάιο. Εξ ονόματος ποιου μιλάει; Εμείς θα προχωρήσουμε με τα μέτρα που ζητά ο λαός», ήταν η απάντηση του υπουργού Εργασίας της Ιταλίας.

Παράλληλα, κάλεσε τον Γιούνκερ να πει ποιοι πραγματικά παίρνουν τις αποφάσεις εντός της ΕΕ. «Δεν μπορεί να επιμένει σε περιορισμούς, αποφασίζοντας να επιτεθεί σε μια κυρίαρχη χώρα απλά επειδή η κυβέρνηση δεν είναι αρεστή στον ίδιο και στην ελίτ στην οποία ανήκει», ανέφερε ακόμη ο αρχηγός του Κινήματος Πέντε Αστέρων.

Γιούνκερ: Αν δεχόμασταν τον ιταλικό προϋπολογισμό, άλλες χώρες θα μας προπηλάκιζαν

Το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού, το οποίο κατατέθηκε στην Κομισιόν αργά το βράδυ της Δευτέρας, σχολίασε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Αν δεχθούμε την παρέκκλιση του ιταλικού προϋπολογισμού από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ορισμένες χώρες θα μας προπηλάκιζαν με την κατηγορία ότι είμαστε υπερβολικά ευέλικτοι με την Ιταλία», τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Γιούνκερ εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τη δυναμική των ιταλικών δημοσιονομικών, υπογράμμισε όμως ότι «δεν υπάρχουν προκαταλήψεις». «Με την Ιταλία θα αναπτυχθεί συζήτηση, όπως γίνεται και με όλες τις άλλες χώρες», σημείωσε ακόμη.

«Δεν θέλω να σχολιάσω τα μέτρα του ιταλικού προϋπολογισμού. Ασχολούμαι με τον τελικό ισολογισμό εσόδων και εξόδων. Δεν θα υπεισέλθουμε στα περιεχόμενα, διότι θα γινόμασταν στόχος επιθέσεων», δήλωσε επίσης ο Γιούνκερ, που αναμένεται να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε εντός της ημέρας.

Πάντως, ο πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε πως δεν θεωρεί ότι στην αυριανή σύνοδο κορυφής πρέπει να καθίσει στο σκαμνί του κατηγορούμενου η Ιταλία. «Πρώτα υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία η οποία πρέπει να ακολουθηθεί. Η Ιταλία χρειάζεται την Ευρώπη και η Ευρώπη την Ιταλία», κατέληξε, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Νέες δηλώσεις Σαλβίνι

Μετά από τον αρχηγό των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, και ο γραμματέας της Λέγκα και ιταλός υπουργός εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι θέλησε να απαντήσει στις σημερινές δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σχετικά με τα δημοσιονομικά της Ιταλίας.

«Ο ιταλικός προϋπολογισμός εγκρίθηκε. Ο Γιούνκερ ας δεχθεί την πραγματικότητα και ας πιεί έναν καφέ», είπε ο Σαλβίνι.

«Οι παρεκκλίσεις, έγιναν από την Ευρώπη η οποία έφερε ανασφάλεια και μη μόνιμη εργασία σε μια ολόκληρη ήπειρο», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Λέγκα.

Ντομπρόβσκις: Υπάρχει σοβαρή απόκλιση από τους δημοσιονομικούς κανόνες

"Το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται πως αποκλίνει σοβαρά από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες" δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο της ΕΕ με τους κοινωνικούς εταίρους στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα του ιταλικού προϋπολογισμού, ο Β. Ντομπρόβσκις είπε ότι η Επιτροπή έχει ανταλλάξει επιστολές με τις ιταλικές Αρχές. Σύμφωνα με τον Β. Ντομπρόβσκις, οι Ιταλικές Αρχές είχαν ενημερώσει για τους δημοσιονομικούς στόχους του προϋπολογισμού το 2019 και συγκεκριμένα για το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ. 



Η Επιτροπή απάντησε στην Ιταλία ότι εκ πρώτης όψεως το σχέδιο του προϋπολογισμού φαίνεται να έχει σοβαρές αποκλίσεις από την πορεία προσαρμογής προς το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο που θέτουν οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες και ζήτησε από την ιταλική κυβέρνηση να κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές.


Η Επιτροπή έλαβε χθες βράδυ το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας χωρίς αλλαγές.

Εν τω μεταξύ έχει ανακοινωθεί ότι ο Επίτροπος για θέματα Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί θα μεταβεί στη Ρώμη στις 18 και 19 Οκτωβρίου, προκειμένου να συζητήσει με την Ιταλική κυβέρνηση το ζήτημα του προϋπολογισμού.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.