Samir Amin: Ο άνθρωπος που προέβλεψε την αποτυχία του Ευρώ


Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει νόμισμα χωρίς κράτος. Η πρόταση για τη δημιουργία και διαχείριση ενός νομίσματος χωρίς κράτος, την οποία παρουσίασαν οι ακραίοι υποστηρικτές του μονεταρισμού, τα αγόρια του Σικάγο κ.ο.κ είναι με λίγα λόγια παράλογη.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Έρχεται σε αντίθεση με οποιαδήποτε σοβαρή ανάλυση έχει γίνει ως προς το τι είναι ένα νόμισμα σε σχέση με το κράτος.

Το πλεονέκτημα των ΗΠΑ και του δολαρίου, παρά τις αδυναμίες τους, είναι, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει ένα κράτος, που λέγεται Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ευρώπη δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει πολιτική Ευρώπη. Δηλαδή, δεν υπάρχει μια νομιμοποιημένη δι-εθνική πολιτική εξουσία.

Υπάρχουν κάποιες εμβρυακές πρωτοβουλίες σε ορισμένα θέματα, αλλά η ΕΕ δεν αποτελεί μια συνομοσπονδία κρατών. Πρόκειται για ένα είδος συμμαχίας το οποίο συνδυάζει την ανοιχτή φιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και τη φιλελευθεροποίηση στο εσωτερικό της Ευρώπης.

Αυτή η Ευρώπη όμως οικοδομήθηκε στη βάση κρατών, τα οποία δεν κατείχαν την ίδια θέση μέσα στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα το οποίο σφυρηλάτησε την εξέλιξή τους.

Η Ελλάδα είναι ο φτωχός συγγενής στην ΕΕ. Είναι μια χώρα της ημιπεριφέρειας της ευρωπαϊκής ηπείρου. Είναι προφανές ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε παρά να έχει δημοσιονομικά ελλείμματα, με δεδομένες τις συνθήκες ένταξής της στις ευρωπαϊκές αγορές, όπου υπάρχει ελεύθερη κίνηση του κεφαλαίου και των ευρωπαϊκών αγαθών. Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να είναι ανταγωνιστική, υπό αυτές τις συνθήκες. Ο μόνος τομέας στον οποίο θα μπορούσε να είναι ανταγωνιστική είναι ο τουρισμός και ίσως αυτός να κάνει τους Γερμανούς να πιστεύουν ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες. Διότι, όταν εκείνοι πηγαίνουν στην Ελλάδα για διακοπές, τεμπελιάζουν στον ήλιο και τη θάλασσα (γέλια).

Πρέπει να εξετάσουμε αυτό τον παραλογισμό που οδήγησε στη δημιουργία ενός κοινού νομίσματος χωρίς κοινό κράτος.

Ήταν εμφανές, και το έχω γράψει εδώ και 20 χρόνια, ότι η διαχείριση του ενιαίου νομίσματος ενός μη-κράτους είναι ανέφικτη. Το συγκεκριμένο σύστημα ίσως φαινόταν ότι λειτουργεί όσο δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Όταν όμως παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα, όπως η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, το σύστημα πλέον κατέστη μη βιώσιμο...."

[Με αφορμή το θάνατο (12 Αυγούστου 2018) ενός λαμπρού πνεύματος θυμόμαστε τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει για το ντοκιμαντέρ Debtocracy.]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.