Χαστούκι Fitch σε Ερντογάν: Βλέπει… «μαύρο» μέλλον, υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις


Στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται για την τουρκική οικονομία εστιάζει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, υποβαθμίζοντας παράλληλα τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της περιόδου 2018-2020.
Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι η ραγδαία πτώση της λίρας θα αναγκάσει την τουρκική οικονομία να αναδιαταχθεί, μέσω του μικρότερου ρυθμού ανάπτυξης και της μείωσης του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Πλέον, ο Fitch εκτιμάει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 3,8% το 2018 και στο 1,2% το 2019, καθώς στα τελευταία τρία τρίμηνα του τρέχοντος έτους θα σημειωθεί συρρίκνωση του ΑΕΠ.
Οι παραπάνω εκτιμήσεις είναι κατά 0,7 και κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα, μικρότερες σε σχέση με τις πρότερες προβλέψεις του Fitch.
Βέβαια, ο αμερικανικός οίκος εκτιμάει ότι θα υπάρξει ανάκαμψη της τουρκικής ανάπτυξης το 2020, με τον ετήσιο ρυθμό να διαμορφώνεται στο 3,9%.
Ωστόσο, όπως σπεύδει να προειδοποιήσει, οι εκτιμήσεις του Fitch υπόκεινται σε μία σειρά σημαντικών αβεβαιοτήτων, όπως για παράδειγμα οι χρηματοπιστωτικές πιέσεις, οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι πιθανές κεφαλαιακές εκροές.
Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, καθιστά πιθανή την αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της λίρας.
Ωστόσο, οι επικείμενες αυξήσεις δεν θα καταστούν ικανές, να αποτρέψουν τον περιορισμό του πληθωρισμού σε μονοψήφια επίπεδα, τουλάχιστον έως τα μέσα του 2020.
Την ίδια ώρα, και παρά τις δυσοίωνες προοπτικές, ο Fitch ξεκαθαρίζει ότι η πιθανότητα επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών ή υπαγωγής σ’ ένα πακέτο βοήθειας του ΔΝΤ παραμένει εξαιρετικά μικρή.
Η γειτονική οικονομία βρίσκεται εν μέσω μίας οξύτατης συναλλαγματικής κρίσης, με το εγχώριο νόμισμα να έχει απωλέσει το 40% της αξίας του από την αρχή του έτους, ως απόρροια του υψηλού πληθωρισμού.
Στο μεταξύ σημαίνοντα ρόλο στην κλιμάκωση της κρίσης διαδραμάτισε και η σύγκρουση με τις ΗΠΑ, η οποία οδήγησε στην επιβολή κυρώσεων στην τουρκική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.