Χανιά: Όλα τα ακίνητα - φιλέτα μεταβιβάζονται στο Υπερταμείο


Ο "εφιάλτης" του Υπερταμείου  επέστρεψε - 196 ακίνητα - φιλέτα μεταβιβάζονται στο Υπερταμείο εν κρυπτώ και χωρίς καμία ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών - Η δημοσιοποίηση που εκανε ο γ.γ του δήμου Χανίων που "ανάβει φωτιές"

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Πριν από δύο χρόνια η χανιώτικη κοινωνία και όχι μόνο συνταράχτηκε από την είδηση οτι οι τάφοι των Βενιζέλων μεταβιβάζονται στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, (ΕΤΑΔ) το λεγόμενο Υπερταμείο, κάτι το οποίο απεφεύχθη στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή εν μέσω αντιδράσεων και αποδοκιμασιών
Δύο χρόνια μετά, ο "εφιάλτης" του "Υπερταμείου" επανέρχεται καθώς με διαδικασίες που έγιναν εν κρυπτώ, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, 196 ακίνητα που βρίσκονται στα Χανιά, μεταξύ των οποίων κτίρια βαρύνουσας ιστορικής σημασίας, μεταβιβάζονται στην ΕΤΑΔ, κατόπιν αιτήματος του Υπερταμείου (στο οποίο υπάγεται η ΕΤΑΔ).
Μεταξύ των 196 ακινήτων περιλαμβάνονται το κτίριο του ΤΕΙ, το κτίριο της Εφορίας Χανίων, τα Νεώρια, το Παλιό Ψυγείο, το κτίριο του Πολεμικού Μουσείου που κάηκε, το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης και άλλα κτίρια, που "παραδίδονται" στο Υπερταμείο, το οποίο υπενθυμίζεται λειτουργεί υπό την αυστηρή εποπτεία των δανειστών έχοντας δεσμεύσει για 99 χρόνια περιουσιακά στοιχεία ως εγγύηση για την απομείωση του χρέους και των οικονομικών υποχρεώσεων της χώρας.
Την απόφαση υπέγραψε την Τρίτη 19 Ιουνίου 2018 ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με δύο ΦΕΚ (ΦΕΚ Β΄2320 & Β΄2317 - 19/6/2018) και αφορά την εκχώρηση 10.119 ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού εμβαδού γης 511.357.451 τ.μ. και δομημένης επιφάνειας 22.601 τ.μ., στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα 119 ακίνητα των Χανίων.
Όμως και αυτή η "υποθήκευση" έγινε χωρίς ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και χαρακτηριστικό είναι οτι στο σχετικό ΦΕΚ, αναγράφονται μόνο πίνακες με 10.119 δωδεκαψήφιους Κωδικούς Αριθμούς Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), χωρίς καμία διευκρίνιση ή άλλο στοιχείο αναγνώρισης. 
Δύο μήνες μετά και η τοπική αυτοδιοίκηση αναζητώντας κωδικούς για να αποκρυπτογραφήσει τη λίστα με τα παραχωρηθέντα ακίνητα, βρέθηκε αντιμέτωπη με την προίκα που δίδεται ερήμην της στο Υπερταμείο με απόφαση της κυβέρνησης. Η μετάφραση των κωδικών σε ακίνητα μπορεί να γίνει μέσω του Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών του (παλαιού) Δήμου Χανίων, στο οποίο έχουν καταχωρηθεί όλα τα κτίρια με τους δωδεκαψήφιους Κωδικούς Αριθμούς Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ).
Τη σχετική αποκάλυψη για χαρακτηριστικά κτίρια των Χανίων που παραχωρούνται στο ταμείο, έκανε ο γενικός γραμματέας του δήμου Χανίων Δημήτρης Φραγκάκης, με ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Όλα αυτά γίνονται, όπως αναφέρει το protothema.gr, μετά την επέκταση της δανειακής σύμβασης με τους Ευρωπαίους πιστωτές, την οποία ψήφισε τον Ιούνιο φέτος η Βουλή μαζί με τα προαπαιτούμενα (άρθρο 109 στο νομοσχέδιο) και ορίζει ότι το Υπερταμείο «δεσμεύεται στον ESM ότι κάθε φορά που το δικαιούχο κράτος – μέλος δεν καταβάλλει ποσό οφειλόμενο βάσει ή με βάση τη Σύμβαση, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας μετά από αίτημα θα φέρει την ευθύνη καταβολής αυτού του ποσού σαν να ήταν ο κύριος οφειλέτης, εφόσον τα συνολικά καταβλητέα ποσά δεν υπερβαίνουν συνολικά τα 25 δισ. ευρώ».
Δηλαδή τα ακίνητα αποτελούν περιουσία του Υπερταμείου για να εξασφαλιστεί η αποπληρωμή των δανείων για τα υπόλοιπα 99 χρόνια, μετά και τη λήξη του τρίτου μνημονίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.