Ο Γιούνκερ στέλνει συνοριοφύλακες

"Η Κομισιόν θέλει επίσης η ευρωπαϊκή υπηρεσία να διαθέτει διοικητικές εξουσίες και τον δικό της εξοπλισμό."


Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πρότεινε σήμερα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τη σημαντική ενίσχυση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων, ώστε να είναι σε θέση να διαθέτει 10.000 συνοριοφύλακες στα σύνορα της Ένωσης.

«Προτείνουμε την περαιτέρω ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνοριοφυλάκων και Ακτοφυλακής για την καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων με 10.000 συνοριοφύλακες» μέχρι το 2020, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την τελευταία του ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνοριοφυλάκων και Ακτοφυλάκων (νέα ονομασία της Frontex από το 2016) ενισχύθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο των μέτρων που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες προσφυγικές ροές. Τα μέλη της αυξήθηκαν από 300 το 2014 σε 1.300 μέχρι το τέλος του 2018, με μία επιπλέον εφεδρική δύναμη 1.500 εθνικών φυλάκων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την ευρωπαϊκή υπηρεσία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει πλέον στα κράτη-μέλη να συγκροτήσουν μία πραγματική «ευρωπαϊκή αστυνομία των εξωτερικών συνόρων» της Ε.Ε., με «ένα μόνιμο σώμα 10.000 μελών μέχρι το 2020», στο οποίο θα περιλαμβάνονται ειδικοί σε θέματα επαναπροώθησης μεταναστών προς τις χώρες καταγωγής τους.

Ο συνολικός αριθμός των φυλάκων που θα απαρτίζουν το ευρωπαϊκό σώμα περιλαμβάνει το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας (1.500 φύλακες μέχρι το 2020, 3.000 το 2027, σύμφωνα με το σχέδιο της Κομισιόν), καθώς και φύλακες αποσπασμένους για μικρές ή μεγάλες περιόδους από τα κράτη-μέλη (8.500 συνολικά το 2020, 7.000 το 2027, όταν η ευρωπαϊκή υπηρεσία θα διαθέτει περισσότερους Ευρωπαίους φύλακες).

Η Κομισιόν θέλει επίσης η ευρωπαϊκή υπηρεσία να διαθέτει διοικητικές εξουσίες και τον δικό της εξοπλισμό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προβλέψει «2,2 δισεκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό της Ένωσης 2021-2027», ώστε να είναι σε θέση «όχι μόνο να αποκτήσει, αλλά και να συντηρεί και να εκμεταλλεύεται εναέρια, ναυτικά και χερσαία μέσα για τις επιχειρήσεις της».

Το προσωπικό του «μόνιμου σώματος» θα μπορεί να πραγματοποιεί περιπολίες στα σύνορα, περιλαμβανομένων ελέγχων ταυτότητας, και θα έχει τη δυνατότητα σύλληψης προσώπων που περνούν παράνομα τα σύνορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.