KANEIΣ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟΣ! ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΚΤΩΡ Ο ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ...


Γράφει ο Γ.Ι. Δημητρομανωλάκης

Το όραμά του για το μέλλον της Ελλάκτωρ παρουσίασε ο νέος πρόεδρος της εταιρείας, Γιώργος Προβόπουλος, σε συζήτηση που είχε με το mononews.gr το μεσημέρι της Παρασκευής, 48 ώρες μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Πρόκειται για τον άνθρωπο που διαδραμάτισε τεράστιο ρόλο στη “νίκη” της πλευράς Καλλιτσάντση επί της πλευράς Μπόμπολα, καθώς ήταν αυτός που, με το κύρος του ως πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας, βοήθησε την πρωτοβουλία Change4Ellaktor στο Λονδίνο, όπου κρίθηκε τελικά το παιχνίδι, πείθοντας τους θεσμικούς επενδυτές για την ορθότητα του πλάνου των αδελφών Καλλιτσάντση.

Ο κ. Προβόπουλος,  συχνά αναφέρεται στα αρνητικά μεγέθη του μεγαλύτερου κατασκευαστικού ομίλου της χώρας, τονίζοντας πως αυτά δεν οφείλονται μόνο στις προφανείς δυσκολίες που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια η ελληνική οικονομία (μείωση του ΑΕΠ κατά σχεδόν 30%, αύξηση της ανεργίας, μείωση επενδύσεων), αλλά και σε λανθασμένες κινήσεις από την πλευρά της Ελλάκτωρ.
Επικαλέστηκε μάλιστα το παράδειγμα μίας άλλης, ανταγωνιστικής εταιρείας που πριν από πέντε χρόνια είχε τη μισή χρηματιστηριακή αξία της Ελλάκτωρ, ενώ σήμερα έχει φτάσει να έχει τη διπλάσια!
Ανέφερε χαρακτηριστικά πως όταν μία εταιρεία δεν πάει καλά, δεν είναι δόκιμο να πουλήσει τα “ασημικά” της για να βελτιώσει τα αποτελέσματά της, αλλά θα πρέπει να εξουδετερώσει τις αδυναμίες της. “Διότι εάν πουλήσεις τα ασημικά, την επόμενη χρονιά τι θα κάνεις;
Τι θα πουλήσεις;», σημείωσε με νόημα, αναφερόμενος στην εταιρεία “Άνεμος” του ομίλου Ελλάκτωρ, ενώ μίλησε για απουσία οργανογράμματος και για ασαφή στρατηγική της πορείας της Ελλάκτωρ.
Οπως άλλωστε επεσημανε και στους εργαζόμενους την Παρασκευη το απόγευμα ῾῾με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα της εταιρείας (ζημίες 40 εκατ. ευρώ το 2017, συν φόρος επί των ανύπαρκτων κερδών ύψους 40 εκατ. ευρώ, τραπεζικός δανεισμός 1.4 δισ. ευρώ), η “κάνουλα” των τραπεζών σύντομα θα έκλεινε, ενώ οι μέτοχοι δεν θα συμμετείχαν σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.῾῾
Παράλληλα, το ηθικό των εργαζομένων ήταν αναμενόμενα χαμηλό, καθώς εργάζονταν σε μία εταιρεία που διαρκώς τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο “κόκκινο” και είναι λογικό να υπάρχει μία αβεβαιότητα. Σε αυτούς στέλνει το μήνυμα ότι οι καλύτερες μέρες για την εταιρεία έρχονται, και αυτό θα το δουν πολύ σύντομα, και εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι όλοι θα “βάλουν πλάτη” για να γίνουν όλα όσα πρέπει να γίνουν.
Στόχος του Γιώργου Προβόπουλου τώρα είναι να προχωρήσει στις παρεμβάσεις αυτές που θα δώσουν “οξυγόνο” στην Ελλάκτωρ και θα την καταστήσουν μοντέλο και για άλλες εταιρείες.
Αναφέρθηκε μάλιστα στο παράδειγμα των τραπεζών (τις οποίες γνωρίζει πολύ καλά ως πρώην διοικητής της ΤτΕ), όπου μετά τις απανωτές ανακεφαλαιοποιήσεις, από τις περίπου 20 τράπεζες έχουν μείνει οι τέσσερις συστημικές και κάποιες άλλες, ενώ έχει αλλάξει πλήρως το σύστημα διακυβέρνησης.
Αντίθετα, παρατήρησε, στον ευρύτερο επιχειρηματικό τομέα της χώρας δεν έχουν γίνει αντίστοιχες αλλαγές, παρά τις σαρωτικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.
“Πώς είναι δυνατόν σε μία χώρα που έχει υποχωρήσει το ΑΕΠ 30%, έχει γίνει αρμαγεδδών, οι εταιρείες να λειτουργούν με τα παλιά παραδοσιακά οικογενειακά πρότυπα;
Δυστυχώς αυτό συμβαίνει στην μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών εταιρειών”, επεσήμανε, και χαρακτήρισε “πρόκληση” για τον ίδιο την επιστροφή της Ελλάκτωρ στην κερδοφορία.
Υπογράμμισε επίσης την πίστη του στις δυνατότητες της Ελλάκτωρ, σχολιάζοντας πως το τελευταίο που θα ήθελε θα ήταν τώρα, στα τελευταία στάδια της σταδιοδρομίας του, να συνδέσει το όνομά του με μία αποτυχία.
Επεσήμανε ότι πέτυχε στη ζωή του σε εγχειρήματα δυσκολότερα από αυτό της Ελλάκτωρ, και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το μέλλον για την εταιρεία επιφυλάσσει ευχάριστες ειδήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.