Θερμοκρασίες Σιβηρίας στις ελληνορωσικές σχέσεις


Γράφει η Νεφέλη Λυγερού

Μπορεί να βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, αλλά βαρύς χειμώνας επικρατεί στις σχέσεις Αθήνας-Μόσχας, με «θερμοκρασίες» Σιβηρίας. Η απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών και η απαγόρευση εισόδου σε δύο πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν αποτελεί το τελευταίο δυσάρεστο επεισόδιο στις ελληνορωσικές σχέσεις, καθώς οι απειλές του Κρεμλίνου για αντίποινα δεν έμειναν στα λόγια. Προχώρησε σε συμμετρικές απελάσεις Ελλήνων διπλωματών.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Για του λόγου το αληθές, εκλήθη στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ο εκεί πρέσβης της Ελλάδας Αντρέας Φριγκάνας. Είναι γνωστό, άλλωστε, πως η Μόσχα δεν συνηθίζει να ενεργεί εν θερμώ. Από τον Έλληνα διπλωμάτη ζητήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τις «μη φιλικές ενέργειες της Αθήνας» κατά τη διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων. Οι Ρώσοι, όμως, δεν περιορίστηκαν σε αυτό. Τον ενημέρωσαν για τα ρωσικά μέτρα κατά της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της απέλασης Ελλήνων διπλωματών ως απάντηση στις «εχθρικές ενέργειες εναντίον της Ρωσίας» στις αρχές Ιουλίου.

Να υπενθυμίσουμε πως το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο στην Ελλάδα. Η εξέλιξη αυτή δεν αναμένεται να προκαλέσει κλιμάκωση εκ μέρους της Αθήνας. Όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, ο Ρώσος πρέσβης εκλήθη στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για τη σχετική διαμαρτυρία. Πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου –σύμφωνα με πληροφορίες- είναι να αποφορτίσει την ένταση στις σχέσεις με τη Ρωσίας. Είναι ενδεικτικό ότι εξαρχής είχε χαρακτηρίσει την κρίση παροδική.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν τραυματιστεί και πλέον κινούνται σε δύσβατο έδαφος. Δεν είναι μυστικό, άλλωστε, ότι προ ολίγων ημερών στην Αθήνα επιχειρούσαν να αποκωδικοποιήσουν μία φωτογραφία που ανήρτησε στo Facebook το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και η οποία εμφάνιζε τον Σεργκέι Λαβρόφ με μία τεράστια ρωσική σημαία κάτω από έναν γαλάζιο ουρανό. 

Η φωτογραφία έφερε τη λεζάντα: «Φωτογραφία θεραπευτική. Να τοποθετηθεί σε πάσχοντα σημεία του πλανήτη. Σε μια σειρά γεωγραφικά σημεία (σ.σ.: η φωτογραφία) μπορεί να έχει επίδραση εξορκισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.