Καύσωνας στην Ευρώπη: Πυρκαγιές, μόλυνση και ένα... σπασμένο ρολόι


Ένα μέρος της Ευρώπης εξακολουθεί σήμερα να ασφυκτιά υπό τον καύσωνα που συνοδεύεται από πυρκαγιές στην Πορτογαλία και την Ισπανία, αυξημένα επίπεδα όζοντος στη Γαλλία, ακόμη και από το σταμάτημα των δεικτών του ρολογιού στην περίφημη εκκλησία Ντομ στην κεντρική Ολλανδία. 


Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Ακολουθεί ένα περίγραμμα της κατάστασης από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πορτογαλία: η πυρκαγιά του Μονσίκε συνεχίζει την προέλασή της

Η Πορτογαλία αναπνέει λίγο καλύτερα, με τις θερμοκρασίες να ξαναγυρίζουν κάτω από τους 45 βαθμούς Κελσίου που σημειώθηκαν την Κυριακή και οι οποίες θα εξακολουθήσουν να υποχωρούν, σύμφωνα με το πορτογαλικό Ινστιτούτο της Θάλασσας και της Ατμόσφαιρας (IMPA). 

Όμως στο Μονσίκε, η δασική πυρκαγιά που ξέσπασε την Παρασκευή στην οροσειρά στο νότιο τμήμα της χώρας δεν εξασθενεί: η πόλη ξύπνησε σήμερα το πρωί μέσα σε ένα πυκνό σύννεφο καπνού με την καταστροφή να πλησιάζει.

Ένα ξενοδοχείο και οι ένοικοί του απομακρύνθηκαν προληπτικά. Η πυρκαγιά, για την κατάσβεση της οποίας έχουν κινητοποιηθεί περίπου 1.100 πυροσβέστες, 320 οχήματα, 8 βομβαρδιστικά αεροσκάφη νερού και ελικόπτερα, προκάλεσαν 24 τραυματισμούς ο ένας εκ των οποίων σοβαρός, στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης.

Ο ευρωπαίος Επίτροπος για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων, Χρίστος Στυλιανίδης, έκανε γνωστό μέσω Twitter ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «έτοιμη να βοηθήσει».

Στην Ισπανία, η καταστροφή έχει τεθεί υπό έλεγχο

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, οι Ισπανοί πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στην Αλμονάστερ λα Ρεάλ, στην επαρχία Ουέλβα, στην Ανδαλουσία (νοτιοδυτικά), μια περιοχή με πεύκα και ευκαλύπτους.

Η κατάσταση είχε «καλή εξέλιξη» στη διάρκεια της νύχτας χάρη στην «απουσία ανέμων», ανακοίνωσε η πυροσβεστική υπηρεσία της Ανδαλουσίας που κινητοποίησε περίπου 200 άνδρες και 12 βομβαρδιστικά αεροσκάφη νερού.

Ολλανδία: η ζέστη σταματά τον χρόνο στην Ουτρέχτη

Οι δείκτες του ρολογιού της μεγαλοπρεπούς εκκλησίας Ντόμ στην Ουτρέχτη (κέντρο) υποχώρησαν υπό το «βάρος» των υψηλών θερμοκρασιών και δεν γυρίζουν πλέον από το πρωί της Παρασκευής, στις 11:23 τοπική ώρα.

Τα μέταλλα στο εσωτερικό του ρολογιού φούσκωσαν, μπλοκάροντας τους οδοντωτούς τροχούς του ρολογιού που χρονολογείται από το 1857. Το ρολόι αναμένεται να επιδιορθωθεί εν μέσω μιας επιπέδου τροπικών ζέστης για την Ολλανδία που θα φθάσει μέχρι τους 34 βαθμούς Κελσίου σήμερα.

Στην περιοχή του Ρότερνταμ, η πτώση της στάθμης των ποταμών είχε ως αποτέλεσμα μια σημαντική είσοδο αλμυρού νερού. Επίσης, το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Διαχείριση των Νερών (Rijkswaterstaat) άνοιξε τα φράγματα προκειμένου να διοχετεύσει γλυκό νερό από το εσωτερικό των γαιών προς την κατεύθυνση της θάλασσας, αναγκάζοντας τα σκάφη που έρχονταν από τη Γερμανία να κάνουν μια παράκαμψη προκειμένου να φθάσουν στο ευρωπαϊκό λιμάνι.

Βέλγιο

Τα επίπεδα του καύσωνα του 1976 ξεπεράστηκαν χθες, την 51η «ημέρα του καλοκαιριού» στη διάρκεια της οποίας η μέγιστη θερμοκρασία έφθασε ή ξεπέρασε τους 25 βαθμούς Κελσίου. Το ρεκόρ ανάγεται στο καλοκαίρι του 1947 (66 ημέρες καλοκαιριού).

«Αυτό που είναι το πιο σημαντικό στην απορρύθμιση του κλίματος όπως την παρατηρούμε σήμερα δεν είναι ωστόσο η ζέστη αυτή καθαυτή αλλά μάλλον η έκταση αυτών των επεισοδίων ζέστης» λέει ο μετεωρολόγος Νταβίντ Ντεενό, του Βασιλικού Ινστιτούτου Μετεωρολογίας (IRM) τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Le Soir.

Την Τρίτη (αύριο) θα κάνει λίγη παραπάνω ζέστη με τις μέγιστες θερμοκρασίες να αναμένονται στους 31 και 32 βαθμούς Κελσίου στις παράκτιες περιοχές και έως τους 36 βαθμούς στην Καμπίν (βορειοανατολικά), σύμφωνα με το IRM.

Γαλλία: αυξημένα επίπεδα όζοντος

Οι πιο αυξημένες θερμοκρασίες αναμένονται σήμερα και αύριο, με 37 βαθμούς Κελσίου στο Μπορντό (νοτιοδυτικά), 36 στο Παρίσι ή ακόμη στη Λιόν (ανατολικά).
Αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας συνοδεύεται από αύξηση των επιπέδων του όζοντος κυρίως στην περιοχή του Παρισιού, στο νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας, που θα οδηγήσει σε περιορισμούς της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων.

Γερμανία: εκδρομή στο δάσος για την επιστροφή στο σχολείο

H επιστροφή στις σχολικές αίθουσες έγινε σήμερα το πρωί σε τουλάχιστον τρία σχολεία της Τριρ στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου (δυτικά), ωστόσο λόγω της ζέστης, με θερμοκρασίες γύρω στους 34 βαθμούς Κελσίου, μειώθηκαν οι ώρες των μαθημάτων και αναβλήθηκαν οι απογευματινές τάξεις. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, άλλα σχολεία αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμα της σημερινής επιστροφής στις σχολικές αίθουσες για ένα εκατομμύριο μαθητών σε τρία γερμανικά κρατίδια. Σε περίπτωση υπερθέρμανσης στις αίθουσες, η άλλη επιλογή είναι μια εκδρομή στο δάσος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.