Ιστορίες με κροίσους τουρίστες στα ελληνικά νησιά


Γράφει η Νεφέλη Λυγερού

Νησιά όπως η Κρήτη, η Μύκονος και η Σαντορίνη μετατρέπουν την Ελλάδα στην αδιαμφισβήτητη βασίλισσα του καλοκαιριού, δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας μέσα στο γενικότερο κλίμα της εγχώριας κατήφειας. Σταρ του Χόλιγουντ, διάσημοι τραγουδιστές, αστέρες του ποδοσφαίρου, Ρώσοι μεγιστάνες, πολυεκατομμυριούχοι Άραβες, Λιβανέζοι επιχειρηματίες, ακόμα και Βραζιλιάνοι κροίσοι εγκαταλείπουν για λίγο τις θαλαμηγούς τους και επιλέγουν κάποια από τα πολυτελή ξενοδοχεία των δημοφιλέστερων ελληνικών προορισμών.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Εκεί, απόλυτα προστατευμένοι από τα αδιάκριτα βλέμματα, βιώνουν ό,τι πιο εκλεκτό έχει να τους προσφέρει η ηλιόλουστη χώρα μας. Το ξενοδοχειακό προσωπικό είναι, άλλωστε, εκπαιδευμένο να ικανοποιεί ακόμα και τις πιο παράλογες απαιτήσεις τους. Παρά την πολύχρονη έκθεσή του, όμως, στις διάφορες εκκεντρικότητες, δεν παύει να εκπλήσσεται από τα νέα καπρίτσια και τις νέες περίεργες συμπεριφορές που αντιμετωπίζει κάθε σεζόν.
Συνήθως, τίποτα από αυτά δεν φτάνει στα αυτιά των κοινών θνητών. Οι πληροφορίες που διαρρέουν περιορίζονται στην εντυπωσιακή άφιξή του εκάστοτε σταρ με ιδιωτικό λίαρ τζετ, τη γενναιοδωρία του και την αδυναμία που επιδεικνύει στα τοπικά εδέσματα. Η αλήθεια, όμως, είναι κάπως διαφορετική. Συνήθως το άψογο σέρβις, οι προεδρικές σουίτες με όλη τους την μεγαλοπρέπεια, η ιδιωτική πισίνα, η ιδιωτική παραλία και φυσικά η απέραντη θέα δεν αρκούν.
Η Κρήτη έχει καταξιωθεί ως παγκοσμίου φήμης τουριστικό θέρετρο, κατακτώντας ακριβοδίκαια το δικό της brand name. Διαθέτει, άλλωστε, τουριστικά θέρετρα, τα οποία έχουν φιλοξενήσει προσωπικότητες όπως ο Γουόλτ Ντίσνει, ο σοσιαλιστής Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν και ο τότε Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι.
Στην Κρήτη έχουν περάσει τις διακοπές τους ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ (επί προεδρίας Τζορτζ Μπους) Ντικ Τσένεϊ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, η διάσημη Ισπανίδα υψίφωνος Μονσεράτ Καμπαγιέ, o Ιταλός τενόρος Αντρέα Μποτσέλι, η γνωστή ντίβα Milva, η δημοφιλής τραγουδίστρια Μαράια Κάρεϊ, ο Bono από το θρυλικό συγκρότημα των U2, ο Μπον Τζόβι, o βραβευμένος με Όσκαρ Ισπανός σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ, η Lady Gaga, ο διάσημος ποδοσφαιριστής Ρονάλντο, η Ριάνα και πολλοί ακόμα που έχουν αφήσει αξέχαστες αναμνήσεις στο προσωπικό που τους εξυπηρέτησε.

Το λούσιμο της πριγκίπισσας 

Μία πριγκίπισσα έκλεισε εννιά δωμάτια των 10.000 δολαρίων το καθένα για να φιλοξενήσουν την ίδια και το προσωπικό της. Μία κουστωδία δεκάδων υπαλλήλων της έφτασε λίγες μέρες νωρίτερα για να επιβλέψει τις προετοιμασίες. Η άφιξή της προκάλεσε πανικό μιας και το προσωπικό της αεροπλάνο ήταν τόσο μεγάλο που μετά βίας προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του νησιού.
Απαίτησε παντού στο δωμάτιο της να υπάρχει μία συγκεκριμένη μάρκα εμφιαλωμένου νερού, όχι μόνο για να το πίνει, αλλά και να λούζεται με αυτό! Όταν οι υπάλληλοι προμηθεύτηκαν εκατοντάδες μπουκάλια των 250 ml, εκείνη έγινε έξαλλη, καθώς το βάρος τους καταπονούσε τα ευαίσθητα χέρια της! Έβγαινε από το δωμάτιό της μόνο με τη συνοδεία δεκάδων σωματοφυλάκων, οι οποίοι την προστάτευαν ακόμα και στην πισίνα από τα αδιάκριτα βλέμματα.
Παρότι η βασιλική σουίτα που είχε νοικιάσει είχε επαρκή κλιματισμό, εκείνη ζήτησε την εγκατάσταση και άλλων συσκευών για να μην ζεσταίνεται. Αν και το ξενοδοχείο της είχε παραχωρήσει έναν ταλαντούχο προσωπικό σεφ εκείνη έστειλε το αεροπλάνο της για να φέρει τον δικό της. Σ’ ένα από τα ιδιωτικά πάρτι της, το προσωπικό του ξενοδοχείου μεταμόρφωσε σε γήπεδο γκολφ ένα χώρο του ξενοδοχείου, απλά επειδή ένας από την παρέα της το θεώρησε καλή ιδέα.
Η Μύκονος και η Σαντορίνη είναι δύο επίσης από τα νησιά που φιλοξενούν απαιτητικούς καλεσμένους. Οι περισσότεροι επώνυμοι δίνουν ονόματα των υπαλλήλων που τους συνοδεύουν για να μην γίνονται αντιληπτοί. Κάποια από τα πολυτελή ξενοδοχεία έχουν εκπαιδευτεί να οργανώνουν πάρτι σε χρόνο ρεκόρ με όλα τα απαραίτητα συστατικά.
«Έχουμε έναν υπάλληλο που ασχολείται αποκλειστικά με την ανεύρεση κυριών για να συνοδεύουν τους καλεσμένους μας. Ξέρει όλα τα πρακτορεία και όλα τα κορίτσια με το μικρό τους όνομα. Πολλά από αυτά είναι γνωστά μοντέλα», μας πληροφορεί ένας διευθυντικό στέλεχος πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος.

Λίαρ τζετ και ιδιοτροπίες

Το αλκοόλ, όμως, και ναρκωτικές ουσίες που συνήθως οι πάμπλουτοι και διάσημοι τις φέρνουν μαζί τους έχουν δημιουργήσει διάφορες κωμικοτραγικές καταστάσεις. Ένα ζευγάρι αλλοδαπών πολυεκατομμυριούχων έριξε ένα τρικούβερτο καυγά με αποτέλεσμα να καταστρέψει ένα δωμάτιο 25.000 ευρώ. Ένα άλλο ζεύγος οδηγήθηκε στο νοσοκομείο κάτω από άκρα μυστικότητα, καθώς κάτω από την επιρροή ουσιών η γυναίκα μαχαίρωσε τον σύζυγό της. «Ήταν σαν σκηνή από ταινία. Ήταν και οι δύο γνωστοί και έπρεπε να οργανώσουμε ειδική αποστολή για να μην τους πάρει κανείς χαμπάρι».
Ποδοσφαιριστές, συγκροτήματα και χρηματιστές επιλέγουν πιο ήρεμες διακοπές, αλλά το ίδιο ακριβές. Έρχονται με δικά τους τζετ, κυκλοφορούν από τη μία άκρη του νησιού στην άλλη με ελικόπτερα και προσλαμβάνουν ειδικούς ξεναγούς. «Ένας από τους πιο γνωστούς διεθνώς επιχειρηματίες απαίτησε να αντικατασταθούν όλα τα κρεβάτια στα δωμάτια που είχε νοικιάσει με νέα μη αλλεργικά. Οι βοηθοί του μας είχαν στείλει μία λίστα με χίλιους περιορισμούς στο φαγητό, αλλά και στον τρόπο που έπρεπε να του συμπεριφερόμαστε», θυμάται μία υπάλληλος που είχε αναλάβει την ευθύνη για τη διαμονή του.
Οι Άραβες έχουν τις δικές τους παραξενιές. «Κάθε μέρα ένας σεΐχης καλούσε στο δωμάτιό του έναν υπάλληλο με πυξίδα για να μπορέσει να προσευχηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση». Ένας άλλος υπάλληλος με εξειδίκευση σε VIP φιλοξενούμενους έχει αναγκαστεί να αγοράσει και να μεταφέρει με ελικόπτερο περίτεχνα σεξουαλικά βοηθήματα, να παραγγείλει μία ειδική τούρτα 15 ορόφων για έναν γκέι γάμο, αλλά και να χειριστεί μία πολύ ειδική περίπτωση:
Ένας πλούσιος επενδυτής της Νέας Υόρκης είχε επισκεφτεί το ξενοδοχείο μόνος του, αλλά συμπεριφερόταν λες και βρίσκεται μαζί του ο νεκρός σύντροφός του! «Μας ζητούσε να του μιλάμε, να τον ρωτάμε αν θέλει κάτι να πιει και άλλα τέτοια. Οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου υπάκουσαν και μιλούσαν στον αέρα. Ήταν η πιο θλιβερή εμπειρία απ’ όλες όσες έχω ζήσει» μας είπε ένας εξ αυτών.
Ένα νεαρό ζευγάρι πάμπλουτων Βραζιλιάνων αποφάσισε να αυτοκτονήσει στη Μύκονο μετά από μία νύχτα κρεπάλης και όλο το προσωπικό του πεντάστερου ξενοδοχείου έσπευσε στον γκρεμό να τους σώσει. «Κοντέψαμε να σκοτωθούμε εμείς. Το αστείο είναι ότι την επόμενη μέρα δεν θυμόντουσαν τίποτα».
Ένας μουσουλμάνος ζήτησε να του αλλάξουν πέντε φορές δωμάτιο, επειδή έβλεπε λέει κακά όνειρα. Ένας άλλος απαίτησε να κρύψουν από το λόμπι του ξενοδοχείου ένα πολύ βαρύ γλυπτό επειδή τον κοιτούσε περίεργα.
Ένας πολύ γνωστός επιχειρηματίας νοίκιασε δύο πανάκριβες σουίτες για γραφεία, έτσι ώστε να μην ενοχλεί την οικογένειά του. Είχε φέρει μαζί του, εκτός από το άλλο προσωπικό και τέσσερα στελέχη του. Είχαν ζητήσει μία τεράστια οθόνη για να κάνουν καθημερινές τηλεδιασκέψεις με τη Νέα Υόρκη.
Πολλοί είναι και εκείνοι, όμως, που ενώ απολαμβάνουν τον ελληνικό ήλιο, επιθυμούν να πεταχτούν στη Ρώμη για ιταλικό φαγητό και να επιστρέψουν την ίδια μέρα. Το προσωπικό αυτών των ξενοδοχείων είναι πάντα ετοιμοπόλεμο να οργανώσει ένα αστραπιαίο ταξίδι με το λίαρ τζετ.
Δεν είναι σπάνιο, όμως, να ζητήσουν και κάτι που δεν υπάρχει στην Ελλάδα. «Ένας Σαουδάραβας θέλησε ένα σπάνιο σπορ αμάξι και αναγκαστήκαμε να το φέρουμε με αεροπλάνο την ίδια μέρα. Το αστείο είναι ότι οι δρόμοι του νησιού δεν ήταν κατάλληλοι για το συγκεκριμένο αμάξι, το οποίο το οδήγησε για μισή ώρα και μετά δεν ξαναασχολήθηκε μαζί του». Όλες αυτές οι απαιτήσεις φυσικά κοστίζουν. «Μία γνωστή κυρία ήθελε γλυκά από ένα γνωστό ζαχαροπλαστείο του Παρισιού. Φανταστείτε πόσο της κόστισε η λιγούρα της»!

Κανονικοί μισθοί αστρονομικά φιλοδωρήματα

Η δουλειά τους είναι ιδιαίτερα απαιτητική, παραδέχονται οι υπάλληλοι που έχουν την ευθύνη για τη διαμονή εκλεκτών πελατών. Έχει καλά φιλοδωρήματα, όμως. «Ο μισθός μας δεν διαφέρει από τον αντίστοιχο μισθό σε ξενοδοχείο κατώτερης κατηγορίας. Μπορώ να πάρω, όμως, ένα φιλοδώρημα κάποιων χιλιάδων ευρώ. Το πρόβλημα είναι ότι δεν επιτρέπεται να το κρατήσω. Το βάζω σ’ έναν ειδικό κουμπαρά και το μοιράζομαι με το υπόλοιπο προσωπικό που με βοήθησε παρασκηνιακά, χωρίς ποτέ να φανεί».
Οι παράλογες απαιτήσεις, όμως, δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Πολύ συχνά και οι συμπεριφορές των καλεσμένων προκαλούν. «Είναι αγενείς και μας συμπεριφέρονται χειρότερα και από το να ήμασταν υπηρέτες. Θυμάμαι χαρακτηριστικά την περίπτωση μίας πολύ γνωστής ντίβας που είχε καλέσει από την Αθήνα μία κομμώτρια. Η καημένη η κοπέλα ασχολήθηκε με το χτένισμά της τέσσερις ώρες. Εκείνη άλλαζε συνέχεια γνώμη. Στο τέλος η κοπέλα έφυγε κλαίγοντας και δεν πληρώθηκε καν. Σ’ αυτή τη δουλειά δεν μπορείς να σταθείς χωρίς απέραντη υπομονή. Μότο μας είναι: «οι επιθυμίες σας είναι διαταγές για μας». Γράψτο αυτό!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.