6 τρόφιμα που αποδεδειγμένα μειώνουν τον κίνδυνο του Alzheimer


Η νόσος Alzheimer είναι μια νόσος που εξελίσσεται προοδευτικά, καταστρέφοντας τη μνήμη και άλλες σημαντικές νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Οι προβλέψεις είναι ότι η νόσος του Αλτσχάιμερ θα φθάσει τα 16 εκατομμύρια μέχρι το 2050.   Ο Σύνδεσμος Αλτσχάιμερ το έθεσε ομαλά όταν δήλωνε ότι "Όσοι έχουν εγκέφαλο κινδυνεύουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ".

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Λόγω του αυξανόμενου αριθμού των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω στις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδιαίτερα των παλαιότερων, ο αριθμός των νέων περιπτώσεων Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας αναμένεται να αυξηθεί. Σήμερα, κάποιος στις Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσει την άνοια του Alzheimer κάθε 66 δευτερόλεπτα. Μέχρι τα μέσα του αιώνα, κάποιος στις Ηνωμένες Πολιτείες θα αναπτύσσει την ασθένεια κάθε 33 δευτερόλεπτα.

Τα στατιστικά στοιχεία είναι πολύ τρομακτικά, όμως υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο αλλάζοντας συνήθεις στον τρόπο ζωής σας.  Η αλλαγή της διατροφής σας είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να επηρεάσετε σημαντικά την υγεία του εγκεφάλου σας.

Τα παρακάτω τρόφιμα αποδεικνύονται επιστημονικά ότι ενισχύουν την πνευματική ευκρίνεια και σε ορισμένες περιπτώσεις, αντιστρέφουν ακόμη και τα πρώτα σημάδια άνοιας. Ακόμα και οι μικρότερες προσαρμογές στη διατροφή σας μπορεί να έχουν θετική επίδραση στη συνολική σας υγεία και την υγεία του εγκεφάλου.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα-3 είναι βασικά συστατικά της μεσογειακής διατροφής και η ιατρική έρευνα υποδηλώνει ότι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της νόσου του Alzheimer. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Alzheimer's Disease , οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ασθενείς με υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 παρουσίασαν μεγαλύτερη ροή αίματος σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τη μάθηση και τη μνήμη. Υπάρχουν επίσης πολλές μελέτες που δείχνουν βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου σε ποντίκια με υψηλά επίπεδα ωμέγα-3.

Η τυπική διατροφή στις μέρες μας έχει πάρα πολύ ωμέγα-6 και λίγα λιπαρά ωμέγα-3. Το ωμέγα-6 είναι προ-φλεγμονώδες, ενώ το ωμέγα-3 είναι ουδέτερο. Ο εγκέφαλός σας χρειάζεται και τα δύο.  Και τα δύο λιπαρά οξέα συναγωνίζονται για τα ίδια ένζυμα μετατροπής στο σώμα σας. Έτσι, όσο περισσότερο ωμέγα-3 λίπος τρώτε, τόσο λιγότερα ωμέγα-6 θα είναι διαθέσιμα στους ιστούς για να προκαλέσουν φλεγμονή. Μια δίαιτα υψηλή σε ωμέγα-6 και όχι πολύ ωμέγα-3 θα αυξήσει τη φλεγμονή. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 και λιγότερα ωμέγα-6 θα μειώσει τη φλεγμονή. Η φλεγμονή είναι κοινή με το Αλτσχάιμερ και όλες οι μορφές ω-3 λιπαρών οξέων (καρύδια, σπόροι τσιά, ελαιόλαδο κλπ.) είναι γνωστό ότι μειώνουν τη φλεγμονή και τη συσσώρευση πρωτεϊνών στον εγκέφαλο.

Ο στόχος είναι να μειώσετε τα ωμέγα-6 στη διατροφή σας ενώ αυξάνετε τα ωμέγα-3. Παίρνετε ωμέγα-6 ως επί το πλείστον από φυτικά έλαια όπως καλαμπόκι, σόγια και ηλίανθο, καθώς και από ξηρούς καρπούς και σπόρους. Τα ωμέγα-3 βρίσκονται φυσικά στις θαλάσσιες πηγές τροφίμων. Μπορείτε να φάτε τον τόνο, τον σολομό ή τη ρέγγα για να πάρετε ένα οξύ ωμέγα-3 γνωστό ως DHA , το οποίο έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει τη γνωστική παρακμή.   Μπορείτε επίσης να πάρετε  συμπληρώματα για την πρόσληψη Ωμέγα-3.

Βακκίνια (Το συναντούμε με την ονομασία βακκίνιο ή κράνμπερι).

Τα βακκίνια ταξινομούνται ως υπερ-τρόφιμα λόγω των μεγάλων ιδιοτήτων που έχουν και ενισχύουν την υγεία μας. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cincinnati διαπίστωσαν ότι τα αντιοξειδωτικά στα βακκίνια βοηθούν στην πρόληψη της άνοιας . Σε μία από τις μελέτες τους, μια ομάδα εθελοντών έλαβε ένα φλιτζάνι σκόνη από βατόμουρα καθημερινά για 16 εβδομάδες και η άλλη ομάδα έλαβε ένα εικονικό φάρμακο.

Η ομάδα που είχε πάρει βατόμουρα παρουσίασε βελτιωμένη γνωστική απόδοση και λειτουργία του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια απλών εξετάσεων. Οι ανιχνεύσεις μαγνητικής τομογραφίας αποκάλυψαν υψηλότερη εγκεφαλική δραστηριότητα. Η σύνθετη ανθοκυανίνη στα βακκίνια βοηθά το σώμα να απαλλαγεί από τις ελεύθερες ρίζες , οι οποίες βλάπτουν τον εγκέφαλο και προκαλούν προβλήματα μνήμης.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και αποτρέπουν την άνοια και μια γενική μείωση της γνωστικής λειτουργίας και της μνήμης. Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Tufts διενήργησαν μελέτη σε 1.000 άτομα για να διαπιστώσουν πώς τρώγοντας πράσινα φυλλώδη λαχανικά επηρεάζεται η λειτουργία του εγκεφάλου. Προσδιόρισαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν περισσότερες μερίδες πράσινων φυλλώδη λαχανικών καθημερινά είχαν μια πιο αργή πτώση της γνωστικής λειτουργίας από εκείνους που έτρωγαν λιγότερα πράσινα.

Το αποτέλεσμα συνδέθηκε με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που απαντώνται σε λαχανικά όπως το φυλλικό οξύ, το νιτρικό άλας και η λουτεΐνη, τα οποία συνδέονται με την υψηλότερη λειτουργία του εγκεφάλου. Για τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, οι διατροφολόγοι προτείνουν να τρώμε περισσότερο καλαμπόκι, σπανάκι, μπρόκολο και άλλα πράσινα λαχανικά.

Φολικό οξύ

Το φολικό οξύ, μια συνθετική μορφή βιταμίνης Β9, είναι καλό για περισσότερες από τις έγκυες γυναίκες. Νέα έρευνα δείχνει ότι η βιταμίνη θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της νόσου του Alzheimer και σε μια σειρά άλλων γνωστικών διαταραχών. Το περιοδικό Journal of Science  αναφέρει ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα αμινοξέων ομοκυστεΐνη έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αποκτήσουν Alzheimer's. Το φολικό οξύ είναι γνωστό ότι μειώνει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα. Στη νόσο Alzheimer, σχηματίζονται πλάκες στον εγκέφαλο, εξοντώνοντας τα εγκεφαλικά κύτταρα που οδηγούν σε εξασθενημένη λειτουργία του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές πιστεύουν τώρα ότι μια δίαιτα πλούσια σε φολικό οξύ μπορεί να επιβραδύνει ή να αποτρέψει αυτήν την επιδείνωση των εγκεφαλικών κυττάρων, επιτρέποντας στα κύτταρα να επισκευάσουν τη βλάβη του DNA. Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα με Αλτσχάιμερ έχουν χαμηλότερα επίπεδα φολικού αίματος. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β μπορούν να αυξήσουν το φολικό οξύ. Μπορείτε επίσης να πάρετε φυλλικό οξύ από τα σκοτεινά φυλλώδη πράσινα φύλλα, το μπρόκολο, τα φασόλια, το αβοκάντο, τα εσπεριδοειδή, τα σπαράγγια και τα λάχανα Βρυξελλών, μεταξύ άλλων. Η λήψη ενός συμπληρώματος είναι επίσης μια επιλογή.

Tumeric

Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η κουρκουμίνη, μια ένωση που βρίσκεται στο κουρκουμά, μπορεί να αποτρέψει τον σχηματισμό πλακών αμυλοειδούς-β που σχετίζονται με το Alzheimer ή να προκαλέσουν σημαντική καταστροφή τέτοιων πλακών εάν υπάρχουν. Το Turmerone, μια άλλη ένωση που βρίσκεται στο κουρκουμά, μελετάται για να δούμε πώς προκαλεί τα βλαστοκύτταρα να παράγουν νέα εγκεφαλικά κύτταρα. Το Turmeric είναι ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιείται ευρέως σε ινδικά πιάτα και μουστάρδες.

Φλαβονοειδή

Τα φλαβονοειδή είναι μια ομάδα φυτικών χημικών ουσιών, φυτοθρεπτικών, που απαντώνται σχεδόν σε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά. Μαζί με τα καροτενοειδή, τους δίνουν τα ζωντανά χρώματα τους. Με περισσότερους από 6.000 τύπους, τα φλαβονοειδή είναι η μεγαλύτερη ομάδα φυτοθρεπτικών συστατικών.

Μία υποοικογένεια φλαβονοειδών, οι φλαβανόλες, έχουμ συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής αμυλοειδούς-βήτα που προκαλεί την αύξηση της πλάκας στον εγκέφαλο ασθενών με Αλτσχάιμερ. Αν και ο ακριβής μηχανισμός που προκαλεί αυτό δεν είναι άμεσα σαφής, είναι σαφές ότι οι φλαβανόλες (που βρίσκονται στο κακάο) είναι χρήσιμες στην πρόληψη ή τη διαχείριση της ασθένειας. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φλαβονοειδών μειώνει τον κίνδυνο άνοιας.

Πηγή, μέσω kozanara

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.