Tα πορτοκάλια «ασπίδα προστασίας» για τα μάτια – Πόσο πρέπει να τρώτε


Τα άτομα που τρώνε τακτικά πορτοκάλια είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν εκφύλιση ωχράς κηλίδας, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The American Journal of Clinical Nutrition.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας Westmead εξέτασε στοιχεία από την πληθυσμιακή μελέτη Blue Mountains Eye Study που έχει ξεκινήσει από το 1992, εστιάζοντας σε πάνω από 2.000 άτομα στην Αυστραλία, 50 ετών και άνω.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έτρωγαν τουλάχιστον μια μερίδα πορτοκάλια την ημέρα είχαν πάνω από 60% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν εκφύλιση ωχράς κηλίδας δεκαπέντε χρόνια αργότερα.
Η ωχρά κηλίδα βρίσκεται στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, ο οποίος είναι ένας φωτοευαίσθητος ιστός στο πίσω τμήμα του οφθαλμού. Ο αμφιβληστροειδής μετατρέπει φωτεινά ερεθίσματα και εικόνες σε ηλεκτρικά σήματα και στη συνέχεια στέλνει αυτά τα σήματα μέσω νευρικών οδών στον εγκέφαλο.
Η ΗΕΩ επηρεάζει την ωχρά κηλίδα, καταστρέφοντας προοδευτικά την οξεία, κεντρική όραση. Η κεντρική όραση είναι απαραίτητη για να βλέπει κανείς καθαρά τα αντικείμενα και είναι βασική για καθημερινές δραστηριότητες, όπως είναι το διάβασμα και η οδήγηση. Σε μερικές περιπτώσεις η ΗΕΩ εξελίσσεται τόσο αργά που οι ασθενείς παρατηρούν ελάχιστη αλλαγή στην όρασή τους. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις η πάθηση εξελίσσεται πολύ πιο γρήγορα και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της κεντρικής όρασης και στους δύο οφθαλμούς. Η ΗΕΩ είναι η συχνότερη αιτία απώλειας της όρασης σε άτομα μεγαλύτερα των 60 ετών στο δυτικό κόσμο και εμφανίζεται σε δύο μορφές: την υγρή και την ξηρή.
Σύμφωνα με την επίκουρη καθηγήτρια και επικεφαλής της μελέτης Μπαμινι Γκοπιναθ, «τα φλαβονοειδή που περιέχουν τα πορτοκάλια φαίνεται να προλαμβάνουν την οφθαλμική πάθηση. Παρατηρήσαμε ότι τα άτομα που έτρωγαν τουλάχιστον μια μερίδα πορτοκάλια την ημέρα είχαν μειωμένο κίνδυνο εκφύλισης ωχράς κηλίδας, συγκριτικά με εκείνους που δεν έτρωγαν ποτέ τα συγκεκριμένα φρούτα. Ακόμα και ένα πορτοκάλι μια φορά την εβδομάδα έκανε τη διαφορά».
Αν και μέχρι σήμερα η επιστημονική έρευνα είχε εστιάσει στις επιδράσεις θρεπτικών συστατικών, όπως οι βιταμίνες C, E και Α στα μάτια, η αυστραλιανή μελέτη διαφέρει αφού επικεντρώθηκε στη σχέση φλαβονοειδών και εκφύλισης ωχράς κηλίδας.
Τα φλαβονοειδή είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που εμπεριέχονται σε σχεδόν όλα τα φρούτα και τα λαχανικά και απονέμουν σημαντικά αντιφλεγμονώδη οφέλη στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου.
Οι ερευνητές εξέτασαν και άλλα τρόφιμα που περιέχουν φλαβονοειδή, όπως το τσάι, τα μήλα, το κόκκινο κρασί, εκτός από τα πορτοκάλια. Όμως δεν προέκυψαν στοιχεία για συσχετισμό τους με την οφθαλμική νόσο, παρά μόνο με τα πορτοκάλια.
Πηγή, μέσω kozanara

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.