O τρομονόμος σας είναι αθώος ή ένοχος;


Γράφει ο Γεράσιμος Χολέβας

Ο πρωθυπουργός έσπευσε να πανηγυρίσει την απόφαση αθώωσης της Ηριάννας και του Περικλή:  

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Σήμερα αποκαταστάθηκε μια μεγάλη αδικία απέναντι σε δύο νέους ανθρώπους. Η δημοκρατία και το κράτος δικαίου ανέπνευσαν
  Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι «η δημοκρατία και το κράτος δικαίου ανέπνευσαν». Ωραία λόγια είναι αυτά. Εμείς, πάντως, έχουμε να πούμε ότι εάν κάποιοι θα αναπνεύσουν ελεύθερα αυτοί είναι η Ηριάννα και ο Περικλής, μετά την απόφαση του δικαστηρίου και το κύμα αλληλεγγύης, με διάφορους τρόπους, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο όλο αυτό το διάστημα.   
  Για να δούμε τώρα και τα περί αναπνοής της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, που ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός.  Έχουμε δύο ερωτήματα:
  Πρώτο ερώτημα: Το χρονικό διάστημα που ήταν στη φυλακή η Ηριάννα και ο Περικλής ποιος θα τους το δώσει πίσω;… Ας το αφήσουμε αυτό το δύσκολο ερώτημα και ας πάμε στο επόμενο.  
  Δεύτερο ερώτημα: Τι λένε (και κυρίως τι κάνουν) οι «αριστεροί» κυβερνήτες για τον τρομονόμο; Ας πάμε στα λόγια και τις πράξεις τους.
   Τα λόγια  
   «Είναι αναγκαία η έναρξη της συζήτησης για την ενδεχόμενη αναθεώρηση διατάξεων του λεγόμενου τρομονόμου στην κατεύθυνση τόσο της ενίσχυσης της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών όσο και των εγγυήσεων ασφαλείας» (Πολιτική απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ [εδώ]– 29 Ιουλίου 2017 ).
   «Ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή τάχτηκε στο πλευρό της Ηριάννας (…) και ανέδειξε την αναντιστοιχία των δικαστικών αποφάσεων με το κοινό περί δικαίου αίσθημα» (στην ίδια πολιτική απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ).
   «Η πρωτοφανής αυτή απόφαση έχει συγκλονίσει το νομικό και δικαστικό κόσμο της χώρας δεδομένου οτι οι δικαστικές αρχές σε παρόμοιες υποθέσεις δεν θεώρησαν ως αποδεικτικό υλικό τέλεσης αξιόποινης πράξης την εύρεση «μερικού γενετικού υλικού»» (δήλωση 15 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούνιο του 2017, για την καταδίκη, τότε, της Ηριάννας –εδώ).
   Οι πράξεις
   Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση του είχε (πριν λίγους μόλις μήνες – τον Μάρτιο του 2018) την  ευκαιρία (στην πράξη) να δείξει ότι είναι ενάντια στον τρομονόμο και σε άλλες διατάξεις, όπως ορισμένες σε σχέση με τη χρήση του DNA:
Στο νομοσχέδιο για την «Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής» κατατέθηκαν τροπολογίες του ΚΚΕ για την κατάργηση του «τρομονόμου» και για τον περιορισμό στη χρήση DNA (διαβάστε αναλυτικά εδώ για το περιεχόμενο των τροπολογιών). 
   Τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρηση του; 
   Απέρριψε μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντωνή, την ένταξη των τροπολογιών, αρχικά  διά της σιωπής, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί. Ακολούθησε η διαμαρτυρία του βουλευτή του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη. Ο υπουργός Σταύρος Κοντωνής υποστήριξε «θα έχετε όλο το χρόνο και τη δυνατότητα» να συζητηθούν όταν θα συζητηθεί και ο νέος ποινικός κώδικας, «όχι αποσπασματικά, αλλά με έναν τρόπο συνολικό»… 
Αθώος ή ένοχος; 
  Μετά από όλα αυτά – και αφού ολοκληρώσουν τους πανηγυρισμούς –  ας μας απαντήσουν, τελικά:

  Ο τρομονόμος σας (απευθυνόμαστε και σε εκείνους που τον ψήφισαν και σε εκείνους που τον στηρίζουν και σε εκείνους που δεν τον καταργούν, στηρίζοντας τον) είναι αθώος ή ένοχος; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.