Ο Ματαρέλα πλήττει τη δημοκρατία στο όνομα της Τρόικα


Του Τζόρτζιο Κρεμάσκι*
Yπακούοντας στην Τρόικα (Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ) και τους Ιταλούς εκπροσώπους της, ο Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα κατέταξε επίσημα την Ιταλία στις χώρες που δεν έχουν πραγματική δημοκρατία. 

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Αρνούμενος να αποδεχτεί την υπουργοποίηση του Σαβόνα (επικαλούμενος τις –μετριοπαθείς εξάλλου– κριτικές απόψεις του για το ευρώ), ο Ματαρέλα έδειξε καθαρά πως ο ιταλικός λαός, σαν τον ελληνικό και άλλους λαούς της Ευρώπης, δεν είναι ελεύθερος. Η τραπεζική χρηματοπιστωτική δικτατορία της Ε.Ε., που ο Ντράγκι έχει χαρακτηρίσει αυτόματο πιλότο, επέβαλε τη βούλησή της. Η κυβέρνηση και η ηγεσία της Γερμανίας, με τη βοήθεια και του ρατσιστικού Τύπου, κινήθηκαν κατά της Ιταλίας. Και ο Ματαρέλα μίλησε με λόγια που προσβάλλουν το δημοκρατικό, φιλολαϊκό, αντιφασιστικό Σύνταγμά μας.
Mετά την απεχθή στάση του Ματαρέλα, κάθε πιθανό σενάριο είναι απεχθές. Επιβεβαιώνεται έτσι κάτι που θα ‘πρεπε να είναι προφανές από καιρό: η Ε.Ε., οι κανόνες της, τα Σύμφωνά της, είναι ένα διαρκές πραξικόπημα ενάντια στο ιταλικό Σύνταγμα. Η ρήξη με αυτά αποτελεί όλο και περισσότερο ένα δημοκρατικό καθήκον
Για να προστατέψει δήθεν τα χρήματα των Ιταλών, τίναξε στον αέρα μια κυβέρνηση που θα γινόταν αποδεκτή από την πλειοψηφία της Βουλής. Μιλώντας σαν διορισμένος εκπρόσωπος της ΕΚΤ, ο Ματαρέλα έφερε σε δύσκολη θέση τη Βουλή, οδηγώντας τη δημοκρατία σε ένα περιβάλλον αστάθειας και αβεβαιότητας πρωτόγνωρο στην ιστορία της. Σε τέτοιο σημείο δεν είχε φτάσει ούτε ο προηγούμενος πρόεδρος, ο Ναπολιτάνο, ο οποίος, έστω και με πίεση, επεδίωκε πάντα τη συναίνεση του Κοινοβουλίου και της Γερουσίας. Τώρα ο χαμηλών τόνων Ματαρέλα μας οδηγεί σε ένα λευκό πραξικόπημα, που προφανώς και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.
Θα καταλήξει σε εκλογές, στις οποίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι εκ των πραγμάτων ένας εκ των αντιμαχόμενων, ανατρέποντας πρωτόγνωρα τους κανόνες; Θα καταλήξει σε μια «προεδρική» κυβέρνηση, απαξιώνοντας τα δύο νομοθετικά σώματα της Ιταλίας; Ή θα υπάρξει μια υποχώρηση κάποιου εκ των αντιπάλων, που θα κάνει κουρέλια την ίδια την έννοια της πολιτικής συμμετοχής; Mετά την απεχθή στάση του Ματαρέλα, κάθε πιθανό σενάριο είναι απεχθές. Επιβεβαιώνεται έτσι κάτι που θα ‘πρεπε να είναι προφανές από καιρό: η Ε.Ε., οι κανόνες της, τα Σύμφωνά της, είναι ένα διαρκές πραξικόπημα ενάντια στο ιταλικό Σύνταγμα. Η ρήξη με αυτά αποτελεί όλο και περισσότερο ένα δημοκρατικό καθήκον.
Εμείς από την «Εξουσία στο Λαό» προετοιμαζόμαστε να αντισταθούμε σε μια πιθανή κυβέρνηση Σαλβίνι-Ντι Μάιο, λόγω του προγράμματος και της πολιτικής της γραμμής, που είναι εντελώς αντίθετα από τα δικά μας. Για την ώρα όμως, δηλώνουμε αποφασιστικά πως είμαστε ενάντια στον Ματαρέλα και στην απαράδεκτη πράξη του, και πως θέλουμε να αγωνιστούμε για μια δημοκρατία χωρίς περιορισμένη κυριαρχία και χωρίς έναν Πρόεδρο που, αντί να είναι εγγυητής της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, υπερασπίζεται τις τράπεζες και αυτούς που εκμεταλλεύονται τις αποταμιεύσεις του κόσμου.
* Ο Τζόρτζιο Κρεμάσκι είναι πρώην πρόεδρος του μαχητικού συνδικάτου των μεταλλεργατών (FIOM), στις τελευταίες εκλογές ήταν υποψήφιος της πρωτοβουλίας «Εξουσία στο Λαό» (Potere alPopolo). Έγραψε αυτό το κείμενο στις 29 Μαΐου, δηλ. πριν τον σχηματισμό της νέας ιταλικής κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.