Για “γλωσσάριο” της ντροπής κάνει λόγο το ΔΗΚΟ: Αντιδράσεις στην Κύπρο για την πρόκληση


Προσβλητικό και προκλητικό, για την αλήθεια, τις ιστορικές πραγματικότητες και για όλους όσοι υποφέρουν από τις συνέπειες της βάρβαρης τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής του 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι το λεγόμενο «γλωσσάριο» για τη δημοσιογραφία, που ετοιμάστηκε από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, με την συνέργια της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας Κύπρου και της Ένωσης Συντακτών Κύπρου.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ). Τονίζονται και τα εξής
Όταν:

Η λέξη «εγκλωβισμένοι», αντικαθίσταται από τη φράση «Ελληνοκύπριοι ή και Μαρωνίτες πουν ζουν στο βόρειο μέρος της Κύπρου»
Η φράση «παράνομο καθεστώς», αντικαθίσταται από τη φράση «Τουρκοκυπριακή διοίκηση»
Η φράση «κατοχικός στρατός», αντικαθίσταται από τις φράσεις «Τουρκικός στρατός/τουρκικά στρατεύματα


Οι φράσεις «κατεχόμενες περιοχές/κατεχόμενα», αντικαθίσταται με τη φράση «το βόρειο μέρος της Κύπρου»,τότε είμαστε ενώπιον μίας απροκάλυπτης προσπάθειας παραχάραξης πραγματικοτήτων, που αφορούν τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου και ιδιαίτερα την τουρκική εισβολή, τη συνεχιζόμενη κατοχή και τις συνέπειες, που η Κυπριακή Δημοκρατία και οι Ελληνοκύπριοι ακόμα υφίστανται.
Δυστυχώς, το λεγόμενο «γλωσσάρι» επιδιώκει να ωραιοποιήσει την κατοχή και να συμβάλει στην νομιμοποίηση της, στον δημοσιογραφικό λόγο. Το Δημοκρατικό Κόμμα δεν θα επιτρέψει να καταντήσουν οι δημοσιογράφοι έρμαιο της προσπάθειας του οποιουδήποτε να επικρατήσει η λήθη και να παραγραφούν τα τουρκικά εγκλήματα στην Κύπρο. Το Δημοκρατικό Κόμμα στηρίζει τους 170 δημοσιογράφους, που αντιτίθενται στην επιβολή του «γλωσσαρίου».
Η ΕΔΕΚ ΓΙΑ ΓΛΩΣΣΑΡΙ
Για την ΕΔΕΚ η εισβολή είναι εισβολή, η κατοχή είναι κατοχή, το κατοχικό καθεστώς είναι ψευδοκράτος και η απελευθέρωση είναι απελευθέρωση Η ΕΔΕΚ δηλώνει την σταθερή και αμέριστη στήριξή της υπέρ της δημοσιογραφικής ελευθερίας. Το θέμα της δεοντολογίας αφορά τον κάθε δημοσιογράφο και το κάθε μέσο ξεχωριστά για να το τηρήσουν.
Είναι ανεπίτρεπτες οι παρεμβάσεις και ο καθορισμός πολιτικής, ειδικά στο εθνικό μας ζήτημα, όπου μέσα από το συγκεκριμένο «γλωσσάρι» επιχειρείται να διαγραφεί η κατοχή, η εισβολή, η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας και το κατοχικό καθεστώς το οποίο εμμέσως η συγκεκριμένη πρόταση επιχειρεί «να νομιμοποιήσει».
Εκτιμούμε ότι είναι απαράδεκτη η συγκεκριμένη ενέργεια και λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι αντί τις θέσεις και τις απόψεις μας να τις προωθήσουμε για να τις υιοθετήσουν οι τρίτοι, στην ουσία αποδεχόμαστε τις παρεμβάσεις των τρίτων για προσαρμογή στη δική τους λογική και απαιτήσεις. Για την ΕΔΕΚ η εισβολή είναι εισβολή, η κατοχή είναι κατοχή, το κατοχικό καθεστώς και οι αξιωματούχοι του είναι ένα ψευδοκράτος (στο οποίο δεν είμαστε διατεθειμένοι να προσδώσουμε οποιαδήποτε συνταγματική ή διεθνή νομιμότητα), και η απελευθέρωση είναι απελευθέρωση.
ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: ΤΟ ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΒΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Το διαβόητο «γλωσσάριο» για τους δημοσιογράφους των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, είναι τελικά έτοιμο και θα παρουσιαστεί αύριο από αντιπρόσωπο του ΟΑΣΕ. Ένωση Συντακτών Κύπρου και Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας οφείλουν να καταγγείλουν τις μεθοδεύσεις αυτές, να αποστασιοποιηθούν και να προστατεύσουν τους δημοσιογράφους.
Επαναλαμβάνουμε τα εξής:
Η ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης είναι δικαιώματα συνταγματικά κατοχυρωμένα και μη διαπραγματεύσιμα σε κάθε πολιτισμένη χώρα. Κάθε έμμεση η άμεση προσπάθεια λογοκρισίας των λειτουργών των ΜΜΕ είναι καταδικαστέα.
Πρόκειται για συνέχιση και όχι για την αρχή μιας προσπάθειας για τον εξωραϊσμό της κατοχής, που άρχισε επί σχεδίου Ανάν μέσω της UNOPS και κάποιων άλλων να επηρεάσουν την κοινή γνώμη και να μας κάνουν να ξεχάσουμε την κατοχή.
Από τη μια γίνεται μια προσπάθεια για την υποβάθμιση της Ελληνικής συνείδησης, ως να είναι ο λαός υπεύθυνος για τη μη επίτευξη λύσης, και από την άλλη παραποιούμε συστηματικά την ιστορία, ψηφίζουμε στη Βουλή νόμους οι οποίοι αλλοιώνουν την ιστορία αυτού του τόπου, και χρησιμοποιούμε όλο και πιο συχνά ορολογίες που δεν συνάδουν καθόλου με τα κατοχικά δεδομένα.
Κανένας λαός δεν πήγε μπροστά ξεχνώντας την Ιστορία του, πόσο μάλλον όταν στόχος ορισμένων είναι να τη διδαχθεί «φτιασιδιωμένη» και μάλιστα όπως βολεύει τον Τούρκο κατακτητή.
ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ: Οι μεθοδεύσεις για το γλωσσάρι στο όνομα τάχα της συμφιλίωσης, συνεχίζονται
Παρά τις αντιδράσεις από τον ίδιο το δημοσιογραφικό κόσμο ενάντια στην υιοθέτηση του λεγόμενου γλωσσαρίου συμφιλίωσης, φαίνεται ότι η εμμονή προς υλοποίηση του παραμένει αμείωτη.
Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είναι υπέρ των μέτρων για τη συμφιλίωση μεταξύ των ανθρώπων που προέρχονται από διαφορετικές εθνικές κοινότητες και θρησκευτικές ομάδες. Μέσα στο πλαίσιο αυτό έχουμε εισηγηθεί συγκεκριμένα μετρά ακόμα και προτάσεις νόμου ώστε να προωθείται η έννοια της συμφιλίωσης και της συνύπαρξης.
Ταυτόχρονα όμως, δεν μπορεί να αποδεχθεί ενδεχόμενη παραχάραξη ιστορικών γεγονότων μέσω του γλωσσαρίου το οποίο θα δοθεί στους δημοσιογράφους. Δεν μπορεί επίσης να γίνει αποδεκτό μέσα από αυτό το γλωσσάρι αυτό να αποκτήσουν νομιμοποίηση οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, της διεθνούς νομιμότητας και των διεθνώς αναγνωρισμένων Αρχών για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Όπως έχουμε τονίσει ξανά, δεν μπορεί κανένας κώδικας δεοντολογίας να διαγράψει τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών για το κυπριακό και τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκιά στην Κύπρο κοκ.
Η επιμονή ορισμένων για την δημιουργία αυτού του γλωσσαρίου, την ώρα που δεν λαμβάνεται υπόψη η γνώμη πλείστων εκ των δημοσιογράφων που έχουν ήδη εκφράσει την δυσαρέσκειά τους απέναντι στο εγχείρημα αυτό, μόνο ως κατακριτέα και ανεπίτρεπτη μπορεί να χαρακτηριστεί.
Πηγή: hellasjournal, μέσω konstantakopoulos
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.