«Είσαι καλό παιδί αλλά να μείνουμε μόνο φίλοι» - Ποιο είναι το σύνδρομο του Friendzone


«Είσαι πολύ καλό παιδί αλλά… θέλω να μείνουμε μόνο φίλοι».
Φράση που δεν αφήνει και πολλές επιλογές, παρά μόνο να προσαρμοστείς στα δεδομένα και να καταπολεμήσεις ότι ερωτικό συναίσθημα τρέφεις για το άτομο αυτό. Το friendzone όμως, δεν «σερβίρεται» πάντα τόσο ξεκάθαρο και απλοποιημένο. Τις πλείστες φορές λειτουργεί μάλλον σαν «σκωτσέζικο ντους»… πότε κρύο, πότε ζεστό. Πότε αναθαρρείς με μια αγκαλιά, που μπορεί να μην σημαίνει τίποτα, πότε «παγώνεις» σε ερωτήσεις που αποζητούν την ανδρική σου γνώμη για το χθεσινό της ραντεβού.


Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Σε γενικές γραμμές λοιπόν, το friendzone ή αλλιώς φιλικό πεδίο, αναφέρεται σε μια κατάσταση «ασυμφωνίας» ερωτικών-ρομαντικών συναισθημάτων μεταξύ δύο ατόμων. Μπορεί να αφορά μια κατάσταση όπου το ένα άτομο είναι ερωτευμένο και το άλλο θέλει να παραμείνουν απλοί φίλοι. Μια άλλη παραλλαγή όμως του friendzone είναι και η περίπτωση όπου δύο άτομα έχουν σεξουαλική εμπλοκή, δηλαδή είναι «φίλοι με προνόμια» αλλά το ένα άτομο αποζητά την δέσμευση. Σε όλες τις περιπτώσεις όμως του friendzone παρατηρούνται άτομα που οι συναισθηματικές τους ανάγκες μένουν ανικανοποίητες. Πάντα ο ένας εκ των δύο δεν παίρνει αυτό που ζητά και θέλει. Επομένως, το να βρεθούμε σε friendzone, δεν είναι καθόλου ευχάριστο! Το να «κολλήσουμε» σε friendzone είναι ακόμα χειρότερο, αφού ουσιαστικά διατηρούμε μια σχέση «άδικη». Το ένα άτομο παίρνει ότι χρειάζεται, ενώ το άλλο δίνει μόνο. Ή όχι;
Όπως γνωρίζουμε, πλέον πολύ καλά, το νόμισμα έχει δύο όψεις. Συγκεκριμένα την άλλη όψη την παρουσίασε ο Δρ. Scott Kaufman, καθηγητής Θετικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας. Ο καθηγητής αναφέρθηκε στο «καλό» παιδί που “κολλάει” στο friendzone…ότι τελικά μάλλον δεν είναι και τόσο καλό. Κατά λέξη είπε στο MailOnline:
“Πολλοί άντρες που παραπονιούνται ότι είναι στο friendzone, στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο καλοί. Νιώθουν ότι έχουν δικαιώματα στην γυναίκα, που δεν τους έδωσε ποτέ – είναι νάρκισσοι που φορούν ρούχα καλού παιδιού. Σκέφτονται αφού είμαι φίλος μαζί της δεν έχει λόγο να μην κοιμηθεί μαζί μου… και αυτή δεν είναι σκέψη καλού παιδιού».
Ο καθηγητής συνέχισε εξηγώντας, ότι το καλό παιδί του friendzone μπορεί όντως να είναι ένα άτομο διστακτικό, άτολμο, που δεν βρίσκει το θάρρος να εκφράσει τα συναισθήματά του, μπορεί όμως να είναι και κάποιος που απλά περιμένει την ευκαιρία να «ορμήσει».
Συνοπτικά, το friendzone τις πλείστες φορές αποτελεί τον χειρότερο εφιάλτη κάθε ερωτευμένου που δεν τολμά και υπομένει καταστάσεις όχι και τόσο ευχάριστες, μπροστά στον φόβο απόρριψης. Για άλλους όμως λειτουργεί ως ένας υστερόβουλος τρόπος να πλησιάσουν την γυναίκα με απώτερο σκοπό την σεξουαλική επαφή. Το σημαντικό στις διαπροσωπικές σχέσεις, με το αντίθετο φύλο, είναι να είμαστε ξεκάθαροι ως προς το τι θέλουμε για αποφυγή τυχόν παρεξηγήσεων, και να το διεκδικούμε. Με αυτό τον τρόπο εκφράζουμε σεβασμό όχι μόνο προς το άλλο άτομο
Πηγή: askitis.gr μέσω topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.