Ποιες πληροφορίες δίνουν για την υγεία τα μαλλιά
Η κακή διατροφή, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο ή μια διαταραχή στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα είναι δυνατό να «αποτυπωθούν» στα μαλλιά.
Δείτε παρακάτω αναλυτικά μερικά σημεία-κλειδιά!
1. Ξηρά και εύθραυστα μαλλιά
Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο αφυδατώνει και καταστρέφει την τρίχα, ιδίως σε όσους έχουν ανοιχτόχρωμα (ξανθά ή γκρίζα) μαλλιά. Επίσης, αν η τρίχα είναι πολύ λεπτή, τότε είναι αυξημένος ο κίνδυνος εγκαύματος της επιδερμίδας του κρανίου. Όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού φροντίστε να φοράτε πάντα καπέλο ή να χρησιμοποιείτε κάποιο προϊόν για τα μαλλιά με αντηλιακή προστασία.
2. Λεπτά και άτονα μαλλιά
Μήπως τελευταία το έχετε ρίξει στο junk food; Όταν η διατροφή είναι φτωχή σε θρεπτικά συστατικά, τα λιγοστά από αυτά που λαμβάνει ο οργανισμός τα μεταφέρει στα ζωτικά όργανα, όπως η καρδιά και ο εγκέφαλος, «παραμελώντας» τα μαλλιά. Έτσι, τα μαλλιά γίνονται αδύναμα και χάνουν τη φυσική ζωντάνια και τη λάμψη τους. Αν πάλι τα μαλλιά σας δεν μακραίνουν πολύ γρήγορα, πρέπει πιθανώς να αυξήσετε την ποσότητα πρωτεϊνών που λαμβάνετε από τη διατροφή σας, καθώς οι πρωτεΐνες αποτελούν το «δομικό υλικό» των μαλλιών.
3. Προβλήματα στα δόντια
Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση Journal of Clinical Investigation, τα άτομα με διαταραχές των μαλλιών λόγω μετάλλαξης στην πρωτεΐνη κερατίνη (π.χ. σύνδρομο αναγενών τρıχών, όπου η ρίζα της τρίχας παρουσιάζει μειωμένη αντοχή) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα (π.χ. τρύπες) στα δόντια. Η κερατίνη είναι δομικό συστατικό τόσο της τρίχας όσο και του σμάλτου των δοντιών κι έτσι μια μετάλλαξη στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη μπορεί να κάνει τα δόντια πιο ευάλωτα στα βακτήρια και γενικότερα στη φθορά.
4. Τριχόπτωση
Ένας άνθρωπος χάνει κατά μέσο όρο 80 με 100 τρίχες την ημέρα. Αν όμως έχετε παρατηρήσει τελευταία μεγαλύτερη απώλεια μαλλιών από τη φυσιολογική, τότε μπορεί για την τριχόπτωση να ευθύνεται η λεγόμενη τελογενής αλωπεκία (telogen effluvium), η οποία χαρακτηρίζεται από μια περίοδο εμφανούς αποδυνάμωσης των μαλλιών λόγω της έντονου σωματικού και/ή ψυχολογικού στρες (π.χ. ασθένεια, εγκυμοσύνη, κατάθλιψη). Η τελογενής αλωπεκία είναι αναστρέψιμη, ωστόσο συχνά είναι δύσκολο να εντοπιστεί η ακριβής αιτία της, αφού η τριχόπτωση μπορεί να εμφανιστεί σε διάστημα τριών ή και έξι μηνών μετά την έκθεση στον εκάστοτε στρεσογόνο παράγοντα.
5. Αποδυνάμωση και αραίωση των μαλλιών
Η αποδυνάμωση των μαλλιών είναι συνήθης ένδειξη για τις διαταραχές του θυρεοειδούς και κυρίως του υποθυρεοειδισμού, όπου ο αδένας δεν παράγει επαρκή ποσότητα ορμονών. Επίσης, μπορεί να οφείλεται σε ορμονική ανισορροπία λόγω του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών.
Σε περίπτωση που παρατηρείτε επίμονες και ανησυχητικές αλλαγές στα μαλλιά, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για αναλυτικότερη εξέταση.
Πηγή: Reader’s Digest, onmed.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: