Ιταλικό «τσουνάμι» παρέσυρε τη Wall Street


Μεγάλες απώλειες σημείωσαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς η ιταλική κρίση προκαλεί ανησυχίες για την σταθερότητα της ευρωζώνης. Η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση εδώ και ένα μήνα για Dow Jones και Standard and Poor's 500.


Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Η πολιτική κρίση της Ιταλίας «βούλιαξε» τα διεθνή χρηματιστήρια, κυρίως από τον φόβο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δοκιμαστεί ακόμη μια φορά. Το πολιτικό κλίμα στη Ρώμη μετά το βέτο που άσκησε ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα είναι τεταμένο, ενώ η Λέγκα του Βορρά και τα Πέντε Αστέρια ετοιμάζονται ήδη για τις πρόωρες εκλογές, που φαντάζουν πλέον αναπόφευκτες.
Η κυβέρνηση του τεχνοκράτη Κάρλο Κοταρέλι είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και ότι  θα πρέπει να ετοιμάσει υποχρεωτικά την νέα προσφυγή στις κάλπες.
Η ιταλική προεδρία της Δημοκρατίας άφησε να διαρρεύσει ότι ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Κάρλο Κοταρέλι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να εμβαθύνει κάποια θέματα που αφορούν την λίστα υπουργών του, και δεν εννοεί να επιστρέψει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Πολιτικοί αναλυτές, υπογραμμίζουν ότι, πολύ πιθανά, τα προβλήματα οφείλονται στο ότι κάποιοι υποψήφιοι υπουργοί μπορεί να αποφάσισαν να μην πάρουν μέρος, τελικά, στην κυβερνητική ομάδα του Κοταρέλι. Διότι μπορεί να έλαβαν υπόψη ότι τα κόμματα, στο σύνολό τους, φέρονται να συμφώνησαν ότι η καλύτερη ημερομηνία για την διεξαγωγή των νέων εκλογών, είναι η 29η Ιουλίου και όχι η 7η Σεπτεμβρίου, όπως είχε λεχθεί αρχικά. Ουσιαστικά, δηλαδή, δεν φαίνεται να υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος για να αναπτυχθεί μια σημαντική κυβερνητική δράση, σε τομείς-κλειδιά όπως της οικονομίας, o oποίος ήταν και η κύρια αιτία της ρήξης του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα με την Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια, την περασμένη Κυριακή.
Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία οδήγησαν σε «βουτιά» το χρηματιστήριο του Μιλάνου και σε sell off τα ομόλογα της χώρας. Ο MIB στο Μιλάνο βούτηξε κατά 2,65% σήμερα, με τις συναλλαγές να ξεπερνούν το 1 δισ.  Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς σκαρφάλωσε στο 3,18%, ενώ η απόδοση των έντοκων γραμματίων 12μήνου εκτοξέυτηκε κατά 1000% από το 0,03% στο 1,04%.
Παράλληλα, στην Ισπανία, κι ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας, Μαριάνο Ραχόι καλείται να αντιμετωπίσει την πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης μετά τις καταδικαστικές αποφάσεις στελεχών του κυβερνώντος κόμματος για διαφθορά,ο δείκτης IBEX υποχώρησε 2,49% στις 9.521 μονάδες.
Ανεπηρέραστη δεν έμεινε φυσικά, ούτε η Wall Street, με την ιταλική κρίση να συμπαρασύρει τους βασικούς δείκτες της, έχοντας ως «οδηγό» τον τραπεζικό κλάδο, με τις μετοχές της JPMorgan Chase και της Goldman Sachs να σημειώνουν «βουτιά» 4,73% και 3,8% αντίστοιχα.
Στο ταμπλό, ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 391,64 μονάδων (-1,58%) στις 24.361,45 μονάδες, ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών τεχνολογίας έκλεισε μειωμένος κατά 37,26 μονάδες (-0,5%) στις 7.396,59 μονάδες και ο ευρύτερος δείκτης Standard and Poor's 500 έκλεισε με πτώση 31,47 μονάδων (-1,16%) στις 2.689,86 μονάδες.
Παράλληλα, πτωτικά κινήθηκε για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση το πετρέλαιο, καθώς το αμερικανικό WTI υποχώρησε 1,7% στα 66,73 δολάρια το βαρέλι, ενώ απώλειες κατέγραψε και ο χρυσός, καθώς η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχασε 0,4% διολισθαίνοντας στα 1.304,10 δολ./oz, μετά το ράλι του αμερικανικού νομίσματος.
Το ευρώ δέχθηκε ανελέητο «σφυροκόπημα», υποχωρώντας, νωρίτερα, σε χαμηλό 10μηνου έναντι του δολαρίου, στο 1,156, ωστόσο το κλείσιμο βρήκε ενισχυμένο το αμερικανικό νόμισμα κατά 0,7% έναντι του ευρώ στο 1,1537 από 1,1625 την Δευτέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.