Ανάκληση επικίνδυνου φαρμάκου από φαρμακεία και νοσοκομεία


Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης Αξιολόγησης Κινδύνου (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) επιβεβαίωσε ότι το φάρμακο πολλαπλής σκλήρυνσης Zinbryta (δακλιζουμάμπη βήτα ή daclizumab beta) ενέχει τον κίνδυνο σοβαρών και δυνητικά θανατηφόρων ανοσολογικών αντιδράσεων που επηρεάζουν τον εγκέφαλο, το ήπαρ και άλλα όργανα. 

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Οι ασθενείς θα μπορούσαν να διατρέχουν κίνδυνο από την έναρξη της θεραπείας και για αρκετούς μήνες μετά τη διακοπή της θεραπείας και δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν οι ασθενείς που θα επηρεαστούν.

Επομένως, η PRAC «επιβεβαίωσε τα προηγούμενα συμπεράσματά της ότι οι κίνδυνοι του Zinbryta υπερτερούν του οφέλους του για τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση». Οι επαγγελματίες του τομέα υγείας, τονίζεται, θα πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούν τους ασθενείς που έχουν λάβει θεραπεία με Zinbryta. 
Στις 27 Μαρτίου 2018, η άδεια κυκλοφορίας αποσύρθηκε κατόπιν αιτήματος της εταιρείας που διέθετε το φάρμακο στην αγορά. Το Zinbryta δεν είναι πλέον διαθέσιμο σε νοσοκομεία και φαρμακεία στην ΕΕ. 

Το Zinbryta είναι φάρμακο που εγκρίθηκε το 2016 για τη θεραπεία υποτροπιάζουσας πολλαπλής σκλήρυνσης. Μέχρι σήμερα πάνω από 10.000 ασθενείς έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με Zinbryta παγκοσμίως. Η πλειονότητα των ασθενών της ΕΕ έχουν υποβληθεί σε θεραπεία στη Γερμανία.

Πηγή, μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.