Αγκαλιά με τους νάρκισσους στα λιβάδια των Πρεσπών


Στα προστατευόμενα λιβάδια του Εθνικού Πάρκου των Πρεσπών, την περίοδο του Μαΐου, μπορεί να συναντήσει κανείς σχηματισμούς του Νάρκισσου Ποιητή (Narcissus Poeticus), ενός σπάνιου λουλουδιού, που για τρεις βδομάδες που διαρκεί η ανθοφορία του μεταμορφώνει το τοπίο της περιοχής.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Τα λιβάδια των νάρκισσων είναι από τις κύριες φυσικές αξίες που συνθέτουν την ταυτότητα του τοπίου των Πρεσπών. Παλιότερα κάλυπταν μεγάλο μέρος της λεκάνης πέριξ της λίμνης, αλλά σήμερα, σύμφωνα με τον Μιχάλη Πετράκο- επιστημονικό συνεργάτη του Δήμου Πρεσπών, διασώζεται μόνο ένα μοναδικό λιβάδι στην περιοχή της Οξυάς.

Όπως ανέφερε ο μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το συγκεκριμένο είδος του Νάρκισσου που φύεται μόνο στην Πρέσπα και σε ορισμένους μικρούς σχηματισμούς στις όχθες του λαδοπόταμου στο Ανταρκτικό και στο Τρίγωνο Πρεσπών, είναι ένα από τα έξι είδη που συναντά κανείς στην Ελλάδα, φθάνει σε ύψος τα 40 εκατοστά και φέρει μόνο ένα άνθος λευκό με το άκρο της στεφάνης κόκκινο ή πορφυρό. Επίσης προστατεύεται με αυστηρές διατάξεις από το Προεδρικό Διάταγμα 61/1981.

Όπως επισημαίνει ο κ. Πετράκος, ο Νάρκισσος μπορεί να είναι ένα εξαιρετικά όμορφο και εύοσμο λουλούδι, αλλά οι βολβοί του είναι πολύ τοξικοί, και συμβουλεύει τους περιπατητές να μην κόβουν το λουλούδι ή να αφαιρούν τους βολβούς του άγριου Νάρκισσου που συναντούν ελεύθερο στη φύση.

Το άρωμα του λουλουδιού είναι μεθυστικό και η συλλογή μεγάλων ποσοτήτων σε καλλιεργούμενες εκτάσεις επεξεργάζεται ως πολύτιμη πρώτη ύλη στη βιομηχανία του αρώματος και των αιθέριων ελαίων, ενώ από γραπτά κείμενα διασώζονται πληροφορίες ότι οι αρχαίοι Έλληνες παρασκεύαζαν τον «ναρκίσσινο μύρο» ένα έλαιο με φαρμακευτικές ιδιότητες. Επίσης η χρήση του συνδέθηκε με αρχαία λατρευτικά μυστήρια, που έφερναν τον μύστη πιο κοντά στο βασίλειο των θεών. Μεγάλη ποσότητα λουλουδιών σε κλειστό χώρο μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα «χαύνωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.