Με τις επιταγές των αγορών έγινε οπισθοχώρηση και χάσαμε τα Ίμια, Γράφει ο Κωνσταντίνος Δέδες



Είναι γεγονός ότι η Ελληνική κοινωνία της μεταπολίτευσης, έχει καταλήξει στο να διαμορφωθεί σε μια κοινωνία της εξατομίκευσης των μελών της υπέρ της επιβίωσης του ατόμου, που αδιαφορεί επιδεικτικά, για την επιβίωση του συνόλου.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος

Σε αυτή την κατάσταση οδηγήθηκε η κοινωνία σαν μια πράξη απελπισίας και άμυνας, στην αχόρταγη επιθυμία του χρήματος για περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις, για περισσότερο Ευρώ, για περισσότερη Ευρωπαϊκή Ένωση. Ιδιαίτερα προς το τέλος της δεκαετίας του 70 και αρχές του  80, με το σύνθημα του πυρός της Θάτσερ, που επονομάστηκε <<T.I.N.A>> (There Is Not Alternative), οδηγηθήκαμε στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της κοινοτικής ζωής, σε τόσο μεγάλο μέγεθος που έφτασε ακόμα και στην ιδιωτικοποίηση της σκέψης μας.

Ζούμε, δράττουμε, επικοινωνούμε, σύμφωνα με λογικές του ατομικισμού και της ιδιωτείας. Το κάθε άτομο αντί να αισθάνεται μέρος μιας αλληλέγγυας κοινότητας, ακολουθεί το δικό του ατομικό συμφέρον.

Με αυτόν τον τρόπο φτάσαμε στο σημείο να αντιλαμβανόμαστε την χρηματιστική οικονομία σαν μια κατά φύση δραστηριότητα, αφού όλοι πιστεύουμε στην ατομικιστική αντίληψη των αγορών, ασπαζόμενοι τις αντιλήψεις των, που πιέζουν αφόρητα προς τις ιδιωτικοποιήσεις των πάντων, τις μεταρρυθμίσεις, τον ασταμάτητο ανταγωνισμό, προς όφελος βέβαια των ιδίων των <<αγορών>>.

Κατά την Ελληνική σκέψη οι παρεκκλίσεις αυτές, εντός της κοινότητας, δηλαδή του ατομικισμού και της ιδιωτείας ήταν αμαρτήματα, διότι πίστευαν βαθιά ότι πρώτα ιδρύθηκε η κοινότητα και έπειτα το άτομο, δίχως βέβαια η αντίληψη αυτή να το εξαφανίζει, αλλά να επιθυμεί την συνύπαρξη του και την ανάπτυξή του εντός της κοινότητας ελεύθερα, μέσω των ενδο-υποκειμενικών, αλληλέγγυων και κοινωνικών σχέσεων, με βασικό σκοπό τις σωστές αναλογίες για το <<ευ-ζείν>>.  

Ο Αριστοτέλης επιμένει με έμφαση στον διαχωρισμό της οικονομίας της κοινότητας  σε δυο μορφές, που τις ορίζει σαν: 

  -<<οικονομικαί τέχναι>> όπου αυτές εφαρμόζονται είναι, <<κατά φύση>> και
  -<<χρηματιστηκαί τέχναι>> όπου αυτές εφαρμόζονται είναι, <<παρά φύση>>.

Η τεχνική της διαχείρισης των αγαθών υπέρ του οίκου είναι η ``φυσική`` άσκηση της οικονομίας για την ευημερία του δήμου, ενώ η χρηματιστική, είναι η τεχνική της απεριόριστης κερδοφορίας, υπέρ του ατόμου, δηλαδή της συνεχόμενης παραγωγής χρήματος από χρήμα, πράγμα το οποίο είναι πραγματικά αφύσικο γιατί οδηγεί στην διαστροφική θεσμοθέτηση της οικονομίας, η οποία σήμερα στο σύνολό της ενσωματώνεται σε αυτό που αποκαλούμε <<αγορές>>.

 Το πολιτικό σύστημα της χώρας μας, αισθάνεται και είναι, μέρος της χρηματιστικής οικονομίας.

Πως αλλιώς εξηγείται η θέση των βουλευτών, πέραν της ψυχιατρικής βέβαια, όταν ψηφίζουν τους νόμους για το καλό της πατρίδας, αλλά διαφωνούν και στεναχωρούνται;;.

Με τις ένοπλες δυνάμεις τα πράγματα είναι ποιο απλά, διότι ακολουθώντας το υπάρχων στρατιωτικό δόγμα, η εξευτελιστική οπισθοχώρηση των πολεμικών δυνάμεων της πατρίδας μας από τα Ίμια, εξηγείται από τα πάρα κάτω.

Στο νέο στρατιωτικό δόγμα (2013 επί Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κου Κωσταράκου),*, αναφέρεται:

Οικονομικός Τομέας

1. Η οικονομική ασφάλεια αφορά στην πρόσβαση στους οικονομικούς πόρους, τη χρηματοδότηση και τι αγορές που απαιτούνται με την υποστήριξη αποδεκτού επιπέδου πλούτου και κρατικής ισχύος.

2. Με βάση τα παραπάνω η πιθανότερη οικονομική απειλή είναι η διαμόρφωση μη ομαλού οικονομικού περιβάλλοντος στη Χώρα για τη λειτουργία της οικονομίας της αγοράς, με προεκτάσεις στην αποτυχία επίτευξης κύριων μακροοικονομικών στόχων και τη δυσλειτουργία βασικών δραστηριοτήτων της οικονομίας, όπως στις μεταφορές, στην ενεργειακή πολιτική, στο εξωτερικό εμπόριο, στον τουρισμό κλπ. Κάποιες που έχουν οπωσδήποτε κάποια οικονομική διάσταση είναι το οργανωμένο έγκλημα και τα μεταναστευτικά κύματα.

Δυο λέξεις που προσθαφαιρέθηκαν στο αμυντικό δόγμα της πατρίδας μας που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα.

Οικονομία της αγοράς, στην θέση της, εθνικής οικονομίας.

Ο οικονομολόγος και πρόεδρος του Ε.ΠΑ.Μ Δημήτρης Καζάκης βεβαιώνει ότι εάν το Αιγαίο κηρυχθεί εμπόλεμη ζώνη οι επιπτώσεις που θα υποστεί το εμπόριο της Ε.Ε και Η.Π.Α είναι της τάξεως του 40-60%.

Με ποια κότσια ο υπουργός εθνικής άμυνας και επιβάτης, θα έδινε την εντολή της αναχαίτισης των Τούρκικων καρυδότσουφλων, σε σχέση με την φρεγάτα μας, ή με ποια κότσια το κέντρο διαχείρισης κρίσεων θα έδινε εντολή να σπεύσουν στην περιοχή των Ιμίων οι ναυτικές δυνάμεις μας, για να απωθήσουν τα Τουρκικά πλοιάρια;;.

Δεν είναι λοιπόν θέμα δειλίας ή ανικανότητας ή και προδοσίας, αν το δούμε από την δικιά τους πλευρά, αλλά απόλυτη πίστη και υποταγή τους, στους νόμους των αγορών.

Αυτό είναι η απόλυτη τεκμηρίωση ότι όλες οι εξουσίες της πατρίδας μας ζουν και πράττουν με βάση τους κανόνες του ιδιωτικού συμφέροντος και όχι με βάση τους κανόνες του εθνικού συμφέροντος.

Τι μπορεί να τους εμποδίσει, αφού δεν τα κατάφερε το σύνταγμα, να υποχωρήσουν σε μια ακόμη διεκδίκηση των Τούρκων και έτσι να χάσουμε και άλλο εθνικό έδαφος;;.,. Σε μια εδαφική διεκδίκηση των Σκοπιανών;;, των Αλβανών ίσως;;, ή μήπως των Ισραηλινών;;. Πάντα θα θίγονται τα συμφέροντα των αγορών και εμείς θα τρεπόμαστε εις άτακτον φυγήν. Δυστυχώς!!!.

Μόνο μια δύναμη που να πιστεύει και να μπορεί να εφαρμόσει την <<οικονομία του οίκου>>, που να εξηγεί με σαφήνεια ότι με το δικό σου κρατικό νόμισμα μπορείς να γράψεις τις <<αγορές>> στα παλαιά υποδήματα σου, που διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της και να μεγαλουργήσει μέσω της δημοκρατίας, που διαβεβαιώνει ότι ειρηνικά και δίχως θυσίες θα ανατρέψουμε το υπάρχων σύστημα, ένα μέτωπο δηλαδή που είναι πατριωτικό και δημοκρατικό, που έχει όνομα και λέγεται Ενιαίο ΠΑ-λλαϊκό Μέτωπο.


*Κώστας Αν. Δέδες
Αρχιτέκτων Μηχανικός
Συντονιστής της Τ.Ο. Δήμου Μεγαρέων
Ενιαίου ΠΑ-λλαικού Μετώπου (Ε.ΠΑ.Μ)

,*, Δημοσιεύθηκε στην ψηφιακή εφημερίδα Δέσμευση


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.