Εξώδικα και αγωγές για τα POS από καταστηματάρχες του Βόλου στην εφορία


Κίνημα με την κατάθεση εξωδίκων στην Εφορία για άρνηση τοποθέτησης μηχανήματος POS στα καταστήματά τους, αναπτύσσεται στον κλάδο της εστίασης στο Βόλο. Καταστηματάρχες αρνούνται να κάνουν συνεταίρους τους τις τράπεζες και υποστηρίζουν ότι ακόμη κι αν αναγκαστούν -υπό το φόβο προστίμου- να τα τοποθετήσουν, θα το κάνουν, αλλά τα μηχανήματα θα… «πιάσουν αράχνες» από την αχρηστία.


Στην εκπνοή της προθεσμίας για την προμήθεια μηχανημάτων POS, οι καταστηματάρχες εστίασης, τα παίζουν όλα για όλα. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών, Μπαρ, Αναψυκτηρίων και Εστίασης Μαγνησίας, Γιάννης Γρηγορίου, καλεί τους καταστηματάρχες να κάνουν μεν -όσοι δεν έχουν κάνει- αιτήσεις στις τράπεζες για την προμήθεια των μηχανημάτων, προκειμένου να μην υποστούν τιμωρία με πρόστιμο, αλλά την ίδια ώρα, να καταθέσουν εξώδικες δηλώσεις στην εφορία και στις αρμόδιες αρχές, με την οποία θα δηλώνουν ότι αρνούνται να τοποθετήσουν POS, εκτός αν… «και η τράπεζα θα τους δίνει αντίστοιχο ποσοστό του τζίρου της»! Στο σχέδιο της εξώδικης δήλωσης, γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα άρθρα του συντάγματος περί οικονομικής ελευθερίας που καταπατάται και περί παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Ακόμη και να βάλουμε POS για να γλιτώσουμε τα πρόστιμα, θα πιάσουν… αράχνες. Δεν μπορούμε, όσοι έχουμε κατασχεμένους λογαριασμούς να στέλνουμε τις εισπράξεις μας σε έναν κουβά χωρίς πάτο. Απειλείται η βιωσιμότητά μας. Είναι το κερασάκι στην τούρτα για να κλείσουν οι επιχειρήσεις μας. Είναι πολιτικά ανήθικο αυτό που γίνεται», δήλωσε ο κ. Γρηγορίου.

Το εξώδικο
Συγκεκριμένα, στην εξώδικη δήλωση που έχει ήδη κυκλοφορήσει στα καταστήματα εστίασης στο Βόλο, αναφέρονται οι λόγοι άρνησης τοποθέτησης POS:

«Με την τοποθέτηση του μηχανήματος POS αυτόματα γίνεται συνέταιρος και δικαιούχος στις εισπράξεις μου, ένα τρίτο πρόσωπο, η Τράπεζα, η οποία αρπάζει μέρος του τζίρου μου, δηλαδή, με απλά λόγια, μέρος της εργασίας και των κόπων μου, χωρίς να έχει συμβάλλει καθόλου στα έξοδα λειτουργίας της επιχειρήσεώς μου. Ουσιαστικά εξαναγκάζεται ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, εν μέσω της τεράστιας οικονομικής ύφεσης που διανύει η χώρα εξαιτίας της απάτης εις βάρος μας από τους κυβερνώντες και τους τραπεζίτες, να προσθέσει ένα επιπλέον έξοδο στην επιχείρησή του, αφού τα μηχανήματα POS ενοικιάζονται από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα να μειώνεται ακόμη περισσότερο ο τζίρος της κάθε επιχείρησης, καθώς υπάρχουν προμήθειες για κάθε συναλλαγή που διενεργείται.

Ολα αυτά υποχρεωτικά, αποστερώντας μου οιανδήποτε οικονομική πρωτοβουλία. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να το αποδεχτεί αυτό, καθώς υπάρχει ευθεία προσβολή του άρθρου 5 παρ. 1 του Συντάγματος, όσον αφορά την οικονομική μου ελευθερία η οποία περιορίζεται. Οποιος με υποχρεώσει, συμμετέχει σε εκβίαση και υπεξαίρεση σε βάρος μου, αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα που αντιμετωπίζονται και με την αυτόφωρη διαδικασία.

Με την υποχρεωτική χρησιμοποίηση των καρτών και του μηχανήματος POS, αυτόματα γνωρίζει ένα τρίτο πρόσωπο, η τράπεζα, δηλαδή ένας ιδιώτης, τις καταναλωτικές κι όχι μόνο συνήθειες του κάθε χρήστη των καρτών, αποστερώντας του την οποιαδήποτε ιδιωτικότητά του στην προσωπική του ζωή, προσβάλλοντας το δικαίωμα της ελευθερίας του σαν οικονομική και κοινωνική οντότητα.

Ευθεία παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του Συντάγματος και των νόμων που είναι σύμφωνοι με αυτό.

Η αναφερόμενη στο ΦΕΚ 1445/2017 τεύχος δεύτερο, Α.Α.Δ.Ε., σύμφωνα με το ΦΕΚ ιδρύσεώς της, στερείται νομικής προσωπικότητας και επομένως δεν είναι νομικό πρόσωπο.

Δεν δικαιούται να πραγματοποιήσει ουδεμία οικονομική ή συμβολαιογραφική πράξη, ούτε να παραστεί σε δικαστήριο, λόγω ελλείψεως νομικής προσωπικότητάς της.

Επίσης το ότι δεν δίνει λογαριασμό σε καμία δημόσια κρατική υπηρεσία, τι κάνει τα χρήματα που εισπράττει και πού τα διαθέτει, είναι δηλαδή απόδειξη της υπεξαιρέσεως δημοσίου χρήματος και αρνούμαι να γίνω συνεργός στη διαρκή αυτή απάτη.

Παρ’ όλα αυτά, δείχνοντας καλή θέληση, δύναμαι να αποδεχτώ την τοποθέτηση του μηχανήματος POS στην επιχείρησή μου, μόνο με την προϋπόθεση ότι και η τράπεζα θα μου δίνει το αντίστοιχο ποσοστό του τζίρου της. Και αυτό δεν το λέω απλά εγώ. Το επιβάλει το άρθρο 4 του Συντάγματος».

Ουρές στις τράπεζες

Χθες με αφορμή την εκπνοή της προθεσμίας για την τοποθέτηση POS στις επιχειρήσεις 85 κλάδων που πλέον απειλούνται με πρόστιμα, παρατηρήθηκε συνωστισμός στις τράπεζες από ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που πήγαν στο παρά πέντε για να καταθέσουν τις αιτήσεις τους.

«Η διαδικασία είναι χρονοβόρα. Καταθέτουμε δικαιολογητικά και αιτήσεις και η απάντηση δίνεται μετά από 20 ημέρες για την υπογραφή της σύμβασης. Τα δε, μηχανήματα μπορεί να καθυστερήσουν ένα ή και δύο μήνες μέχρι να τα παραλάβουμε», σημείωσε ο κ. Γρηγορίου.


Πηγή: taxydromos.gr μέσω: https://anapoda.news/ μέσω gataros



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.