BofA: Στην Ευρώπη υπάρχουν περισσότερες εταιρείες «ζόμπι» απ' ότι πριν την κατάρρευση της Lehman Brothers

 

Tο 9% των μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών στην Ευρώπη είναι «ζόμπι»

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρέπει να είναι πολύ προσεκτική όσον αφορά στην άνοδο των επιτοκίων πολύ γρήγορα, καθώς υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός «εταιρειών ζόμπι» στην Ευρώπη που εξαρτώντας κυρίως από το φθηνό δανεισμό, αναφέρεται σε ανάλυση της Bank of America Merrill Lynch.

Ειδικότερα στην ανάλυση του Barnaby Martin επισημαίνεται ότι οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη που επωφελήθηκαν από το πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων της ΕΚΤ θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα όταν η τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια, κάτι που αναμένονται κάποια στιγμή το 2018.

«Το χειρότερο μυστικό στην αγορά είναι ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, πρόκειται να προχωρήσει σε tapering το επόμενο έτος και την περασμένη εβδομάδα ήταν σούπερ, σούπερ dovish.

Έτσι πιστεύω ότι έχουμε ξεχάσει ότι η νομισματική πολιτική στην Ευρώπη βρίσκεται προς το τέλος της» δήλωσε στο CNBC προσθέτοντας ότι «υπάρχει σαφώς πολιτική πίεση ώστε να απομακρυνθεί από αυτή την παράδοξη εποχή».

Στο πλαίσιο αυτό, το ερώτημα που προκύπτει -σύμφωνα με τον ίδιο- είναι «μπορούμε να διαχειριστούμε μια ραγδαία άνοδο των επιτοκίων;».

Η ΕΚΤ έχει βοηθήσει τις προβληματικές εταιρείες;

Ενώ αυτές οι αγορές ομολόγων έχουν βοηθήσει τις εταιρείες να συνεχίσουν να λειτουργούν και να επενδύουν, συμβάλλοντας στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη, έχουν διατηρήσει τις προβληματικές εταιρείες ζωντανές, εξ ου και το όνομα «ζόμπι».

Στη σχετική ανάλυση της BofA Merrill Lynch επισημαίνεται ότι το 9% των μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών στην Ευρώπη είναι «ζόμπι» με πολύ χαμηλούς δείκτες κάλυψης του επιτοκίου. 

«Κρατήστε ότι αυτό είναι ένα αρκετά υψηλό νούμερο: ήταν σχεδόν 6% προ Lehman Brothers και υποχώρησε στο 5% στα τέλη του 2013 αφού η περιφερειακή κρίση είχε ξεθωριάσει» αναφέρεται στην ίδια ανάλυση.

«Η πληθώρα της νομισματικής στήριξης στην Ευρώπη τα τελευταία 5 χρόνια έχει επιτρέψει στις εταιρείες με χαμηλή κερδοφορία να συνεχίσουν να αναχρηματοδοτούν το χρέος τους και να αποφεύγουν τις χρεοκοπίες» επισημαίνεται στην ίδια ανάλυση.

Πηγή 
bankingnews μέσω protagorasnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.