1,34 δισ. ευρώ το κέρδος η Γερμανία από τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας

 

Συνολικά, το κέρδος ανέρχεται σε 1,34 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από διάφορες δηλώσεις του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών.

Οι περισσότεροι Γερμανοί πολίτες φοβούνται ότι τα πακέτα διάσωσης της ΕΕ προς την Ελλάδα θα κοστίσουν πολλά χρήματα στη Γερμανία, ωστόσο όπως φαίνεται συμβαίνει το αντίθετο, καθώς η Γερμανία έχει σημείωσε κέρδη 1,34 δισ. ευρώ από τους τόκους των ελληνικών ομολόγων αναφέρει σε δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό Focus επικαλούμενο το χθεσινό (12/7) άρθρο της Süddeutsche Zeitung.

Συνολικά, το κέρδος ανέρχεται σε 1,34 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από διάφορες δηλώσεις του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών.

Για παράδειγμα, ένα δάνειο που εκδόθηκε από το Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) στην Ελλάδα το 2010 αυξάνει τα ετήσια έσοδα.

Τα έσοδα από τόκους του παραπάνω δανείου ανέρχονται στα 393 εκατ. ευρώ.

Η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα (Bundestag) έχει καταγράψει σημαντικά κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα. 

Το 2010, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ξεκίνησε ένα πρόγραμμα για την αγορά κρατικών ομολόγων το οποίο έληξε το 2012, προκειμένου να βοηθήσει τις χώρες που βρίσκονταν σε κρίση όπως η Ελλάδα.

Κάθε χρόνο, τα ομόλογα αυτά αποφέρουν κέρδη, τα οποία η ΕΚΤ διανέμει στις κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης. 

Ήδη το γερμανικό μερίδιο κέρδους έχει προστεθεί μέχρι 952 εκατομμύρια ευρώ από το έτος 2015.

Προσθέτοντας τα δύο ποσά έσοδα της Γερμανίας ανέρχονται στα 1,345 δισ. ευρώ.

Οι Πράσινοι θέλουν να επιστραφούν τα κέρδη αυτά στην Ελλάδα. 

"Τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα πρέπει τελικά να επιστραφούν στην Ελλάδα.
Δεν μπορεί ο Wolfgang Schäuble να ισοσκελίζει τον γερμανικό προϋπολογισμό με κέρδη που ανήκουν στην Ελλάδα", τονίζει ο Manuel Sarrazin εκπρόσωπος των Πρασίνων στη Bundestag.

Δεν είναι αναμενόμενο ότι οι Πράσινοι θα καταφέρουν να επιτύχουν το αίτημα αυτό καθώς η πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών έχει διαφορετική άποψη.


ΠΗΓΗ:bankingnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.