Βόμβα Μιχάλη Αριδά στο Super B: Πίσω από τον ΧΥΤΕΑ (Χώροι ταφής επικίνδυνων αποβλήτων) Πατρών κρύβεται η διαρκής ανάγκη της Γερμανίας για ξεφόρτωμα των ραδιενεργών και άλλων αποβλήτων της


O Μιχάλης Αριδάς, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Ε.ΠΑ.Μ. και υπεύθυνος περιφέρειας Πελοποννήσου, φιλοξενούμενος στην εκπομπή «8» με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Ρηγόπουλο, στο Super B Πάτρας.

Το Μάρτιο του 2016, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Τσιρώνης (προερχόμενος από τους Οικολόγους Πράσινους !!!) δήλωσε την πρόθεση της κυβέρνησης για δημιουργία χώρων ταφής επικίνδυνων αποβλήτων. Μίλησε για Πτολεμαΐδα, Μεγαλόπολη και Ασπρόπυργο.

Οι δύο πρώτες, λόγω των λιγνιτωρυχείων.
Δεν χρειάζεται ούτε σκάψιμο, ούτε έξοδα.
Εύκολα πράγματα.

Το Σεπτέμβριο του 2016, είχαμε γραπτή ενημέρωση από τον ίδιο προς την Ε.Ε., όπου αναφέρονται Μεγαλόπολη, Κοζάνη, Ασπρόπυργος, Οινόφυτα και Λάρισα.

Στις 26/10/ 2016 εγκρίθηκε η σχετική περιβαλλοντική μελέτη (ΣΜΠΕ), πάνω στην οποία βασίστηκε το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων, το οποίο δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, στις 7/1/2017.

Όλα έγιναν νομότυπα κι ωραία.
Μόνο που κανείς δεν πήρε χαμπάρι.
Άκρα του τάφου σιωπή…

Όσον αφορά την περίπτωση της Μεγαλόπολης, οι αντιδράσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά και του ίδιου του Δήμου Μεγαλόπολης, ήταν, στην καλύτερη, αναιμικές. Η Περιφέρεια δεν συζήτησε το θέμα της έγκρισης της περιβαλλοντικής μελέτης στις 30/5/2016, αν και ήταν στην ημερήσια διάταξη.
Το ανέβαλε και έκτοτε αγνοείται η τύχη του.

Αντί να βγουν έξω και να ενημερώσουν και να θέσουν σε επαγρύπνηση τους πολίτες γι’ αυτό που τους έρχεται, ένα ζήτημα ζωής και θανάτου, προτίμησαν να βγάλει ο Δήμος μια εκτός ημερησίας διατάξεως απόφαση (12/9/2016, μήνες μετά…) όπου δηλώνει ότι αντιτίθεται στη δημιουργία ΧΥΤΕΑ και το ίδιο να πράξει και η Περιφέρεια δύο μέρες μετά, όπου δηλώνει ότι συμφωνεί με τον Δήμο.

Η απόφαση της Περιφέρειας πήρε ΑΔΑ (Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης) στις 20/1/2017 (!!!) αφού είχε βγει και το ΦΕΚ για το ΕΣΔΕΑ. Άρα, δε λήφθηκε υπόψη ούτε στην περιβαλλοντική μελέτη ούτε στο ΕΣΔΕΑ. Φοβερά πράγματα.

Αλλά και οι ίδιοι οι κάτοικοι, πότε έμαθαν για το τεράστιο έγκλημα που πάει να γίνει στην πόρτα τους; Όπως οι ίδιοι είπαν σε μια πρόσφατη συγκέντρωση, το έμαθαν από την ανάρτηση στο τοπικό blog του Μεγαλόπολη FM, στο τέλος του Φλεβάρη του 2017. Ευτυχώς που αυτό το blog και ο εν λόγω ραδιοφωνικός σταθμός, έχουν σηκώσει το τεράστιο θέμα και το πήραν είδηση οι κάτοικοι. Αλλιώς θα βλέπαμε ένα ωραίο πρωινό, να περνούν τα φορτηγά με τα βαρέλια και θα αναρωτιόμασταν που πάνε.

Γιατί υπάρχει πρόβλημα με τη Μεγαλόπολη;

Γιατί, πολύ απλά, ακριβώς από κάτω, υπάρχει μια τεράστια υπόγεια λίμνη, η μεγαλύτερη των Βαλκανίων. Υπάρχουν και επίγειες λίμνες στον εν λόγω χώρο. Λίγα χιλιόμετρα νότια από εκεί, βρίσκονται οι πηγές του Ευρώτα. Δύο άλλοι ποταμοί, ο Αλφειός και ο Ελισσώνας περνούν δίπλα από τα ορυχεία.
Υπάρχουν τριγύρω διάσπαρτοι, περίπου είκοσι οικισμοί.
Στην περιοχή καλλιεργούνται χιλιάδες στρέμματα και βόσκουν χιλιάδες πρόβατα. Υπάρχει Οικολογικό Πάρκο, με χώρους αναψυχής για οικογένειες. Υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι.
Το χειρότερο: τα υπόγεια ύδατα της Πελοποννήσου επικοινωνούν μεταξύ τους.

Κανείς δε μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο, με ένα σεισμό να υπάρξει ρήγμα και να πέσουν τα δηλητήρια στον υδροφόρο ορίζοντα. Μία ενδεχόμενη μόλυνση με τοξικά ή ραδιενεργά απόβλητα, θα καταστήσει όλη την Πελοπόννησο δηλητηριασμένο τοπίο. Ακόμα και αν δεν υπάρξει διαρροή, ποιος θα καταναλώσει αγροτικά προϊόντα από εδώ;

Όμως, εάν όντως είναι έτσι, γιατί να προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση;

Διότι δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, αφού:
- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ένας από τους τρεις «θεσμούς» της τρόικας, στέλνει συνεχώς την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα των ΧΥΤΕΑ.
- Στο δεύτερο μνημόνιο (Ν. 4046/2012, ΦΕΚ Α΄ 28. Σελ. 808) τέθηκε ως απαιτούμενο η αδειοδότηση τουλάχιστον δύο χώρων διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων στην Ελλάδα.

Γιατί έπιασε τέτοια κάψα τους «φίλους» Ευρωπαίους;
Γιατί τέτοιο ενδιαφέρον;
Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια;
Είναι υπερβολή, εάν υποψιαστούμε, πως πίσω από όλα αυτά κρύβεται η διαρκής ανάγκη της Γερμανίας για ξεφόρτωμα των ραδιενεργών και άλλων αποβλήτων της;

Ας συνυπολογίσουμε το φαινόμενο «Φούχτελ».

Για όσους δεν γνωρίζουν, είναι «υφυπουργός της γερμανικής κυβέρνησης για θέματα Ελλάδας» (αν είναι δυνατόν!). Όταν ήταν μια εβδομάδα στην Πελοπόννησο και τα έλεγε με τον Περιφερειάρχη, τι ακριβώς συμφωνήθηκε; Μήπως έτσι εξηγούνται οι αναιμικές αντιδράσεις;

Πρέπει όλοι να είμαστε σε επιφυλακή.
Κυρίως οι κάτοικοι της Πελοποννήσου.
Η ζημιά θα είναι τεράστια.
Αν συμβεί μια μόλυνση, δεν καθαρίζει ούτε σε εκατό χιλιάδες χρόνια.
Ακόμα κι όταν πάρουμε την Πατρίδα μας πίσω, τι μπορούμε να κάνουμε αν έχει γίνει η ζημιά;

Το Ε.ΠΑ.Μ. παρακολουθεί το θέμα, θα ενημερώνει τους πολίτες και θα κάνει ό,τι απαιτείται για να μην πραγματοποιηθεί αυτός ο εφιάλτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.