Η Καλιφόρνια απαγορεύει δημόσιες επενδύσεις στην Τουρκία λόγω άρνησης της Γενοκτονίας


Ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει σε δύο δημόσιους φορείς να κάνουν νέες επενδύσεις ή να επενδύσουν περαιτέρω στην Τουρκία πέρασε η Πολιτειακή Συνέλευση της Καλιφόρνιας. Ο λόγος είναι η (πάγια) άρνηση της Άγκυρας να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα turkishminute.com.


Η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στο Αντρίν Ναζαριάν, ο οποίος είναι μέλος της Πολιτειακής Συνέλευσης της Καλιφόρνιας.


Η απαγόρευση επενδύσεων –ρεπορτάζ του Τ24 αναφέρει ότι το ποσό που θα χαθούν σχεδόν 500 εκατ. δολάρια– αφορά τα δημόσια ταμεία συνταξιοδότησης κρατικών υπαλλήλων, μελών δημοσίων οργανισμών, δασκάλων και καθηγητών που εργάζονται στην Καλιφόρνια. Οι εταιρείες που διαχειρίζονται τα κεφάλαια συνταξιοδότησης (πρόκειται για την CalPERS και την CalSTRS) σύμφωνα με το νόμο περί εκποίησης τουρκικών ομολόγων πλέον απαγορεύεται να βάλουν χρήματα σε επενδυτικό φορέα που ανήκει, ελέγχεται ή διοικείται από την τουρκική κυβέρνηση.

Η αίθουσα στην οποία συνεδριάζει η Πολιτειακή Συνέλευση της Καλιφόρνιας (φωτ.: Felix Lipov)

Μάλιστα το νομοσχέδιο απαιτεί από τα Διοικητικά Συμβούλια της CalPERS και της CalSTRS να υποβάλουν αναφορές στην Πολιτειακή Συνέλευση και στον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας μέσα σε ένα χρόνο από τη στιγμή που θα επιβληθούν οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Οι αναφορές αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν τον κατάλογο των επενδύσεων που έχουν ήδη εκκαθαριστεί και έναν κατάλογο επενδύσεων που ενδεχομένως μπορούν να ρευστοποιηθούν.

«Αν η Τουρκία εξακολουθεί να χρηματοδοτεί αρνητές της Γενοκτονίας των Αρμενίων αυτοί θα πρέπει να τιμωρηθούν οικονομικά», δήλωσε στο massispost.com ο Αντρίν Ναζαριάν.

ΠΗΓΗ: pontos-news μέσω gataros


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.