Ξεκίνησε η επιχείρηση στη Ράκα – Οι Κούρδοι σφυροκοπούν την πρώτη συνοικία της πόλης


Στην τελική ευθεία βρίσκεται από χθες και επίσημα η τελική φάση της επιχείρησης απελευθέρωσης της Ράκας, της ντε φάκτο πρωτεύουσας του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, με συντονισμένες επιθέσεις από βορρά, ανατολή και δύση. Στην επιχείρηση ανακατάληψης συμμετέχουν οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας, με την από αέρος βοήθεια του διεθνούς συνασπισμού. 


Σήμερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίθεση σε συνοικία του πολεοδομικού συγκροτήματος της Ράκας, και συγκεκριμένα στην αλ-Μάσλαμπ (Al Mashalab) η οποία βρίσκεται στα ανατολικά. Από το πρωί έχουν καταγραφεί πυρά στην περιοχή, σε μια επιχείρηση στην οποία πρωτοστατούν οι Κούρδοι του PYD/YPG.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται επιθετική ενέργεια στο βόρειο μέτωπο εναντίον του στρατοπέδου της 17ης Μεραρχίας του συριακού στρατού, την οποία κατέχουν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Επιπλέον επλήγησαν στρατιωτικοί στόχοι μέσα στη Ράκα από αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ.

Μιλώντας τηλεφωνικά στο Reuters ο Ταλάλ Σίλο, εκπρόσωπος των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας, ανέφερε ότι η μάχη για την ανακατάληψη της Ράκας αναμένεται να είναι σφοδρή, «διότι το Ισλαμικό Κράτος θα υπερασπιστεί μέχρι θανάτου αυτό που ονομάζει πρωτεύουσά του». Σύμφωνα με τον διεθνή συνασπισμό, 3.000 έως 4.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονται περικυκλωμένοι στη Ράκα και έχουν οργανώσει την άμυνά τους για την επίθεση που προετοιμάζεται από τον περασμένο Νοέμβριο.


Εν τω μεταξύ η Άγκυρα, που ανησυχεί για την αύξηση της κουρδικής επιρροής στη βόρεια Συρία, ανακοίνωσε διά στόματος του Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα απαντήσουν αμέσως εάν η επιχείρηση στη Ράκα απειλήσει την Τουρκία.

ΠΗΓΗpontos-news  μέσω gataros


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.