Ψηφίζει η Γαλλία – Κρατά την ανάσα της η Ευρώπη


Στις κάλπες προσέρχονται 47 εκατομμύρια Γάλλοι για να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας σε μια εκλογική αναμέτρηση η οποία αναμένεται να καθορίσει εν πολλοίς το μέλλον, όχι μόνο της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, αλλά και της ίδιας της Ε.Ε.


Αιτία για την αγωνία που προκαλεί η εκλογική αναμέτρηση στη Γαλλία είναι η μεγάλη ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστών πολιτικών: η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν και ο αριστερός Ζαν Λικ Μελανσόν, όχι μόνο διεμβολίζουν τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις της χώρας, αλλά «απειλούν» ακόμα και να «μονομαχήσουν» στον δεύτερο γύρο, αν, φυσικά, υπάρξει ανατροπή στις δημοσκοπήσεις.

Μέχρι την τελευταία στιγμή, οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης έδιναν μικρή κεφαλή στον προερχόμενο από το Σοσιαλιστικό Κόμμα κεντρώο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν, αν και σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται η Λεπέν, ο δεξιός Φιγιόν και ο Μελανσόν, ενώ, πιστοποιώντας την κατάρρευση του κυβερνόντος κόμματος, ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν υπολείπεται πολύ των υπολοίπων υποψηφίων.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 9 το βράδυ, ώρα Ελλάδος, και λίγο αργότερα αναμένονται τα πρώτα exit polls, αν και υπάρχει τεράστια επιφύλαξη καθώς όλες σχεδόν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότισχεδόν ένας στους τρεις ψηφοφόρους δηλώνει ότι θα αποφασίσει πάνω από την κάλπη, οπότε οι προβλέψεις είναι όλες… ανοιχτές.

Ωστόσο, το στοιχείο που κυριολεκτικά σφραγίζει την εκλογική αναμέτρηση στη Γαλλία είναι ο φόβος για την τρομοκρατία, καθώς την περασμένη Πέμπτη δύο αστυνομικοί έπεφταν νεκροί από τα πυρά τρομοκράτη, στα Ιλίσια Πεδία, τον πιο διάσημο και καλά φυλασσόμενο δρόμο του Παρισιού.

Η κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει περίπου 50.000 αστυνομικούς και 7.000 στρατιώτες, ώστε να προφυλάξει τη διαδικασία από πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα, καθώς η ανησυχία είναι διάχυτη. 

Παράλληλα, η τρομοκρατία αναμένεται να βαρύνει και στην ψήφο των Γάλλων πολιτών, με τη Μαρίν Λεπέν να επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει την ανησυχία του κόσμου και τους αναλυτές να αναρωτιούνται πόσοι ψηφοφόροι θα στραφούν προς την ακροδεξιά υποψήφια.

Ούτως ή άλλως, η ψηφοφορία της Κυριακής αποτελεί το πρώτο μέρος της εκλογικής διαδικασίας, καθώς οι δύο πρώτοι θα αναμετρηθούν για την προεδρία στις 7 Μαΐου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.